Inca imi vine sa sar in sus de bucurie ca mi-au iesit! :)
Prima data semanau mai mult a cornuri, si-alea cam mici.
A doua tentativa a fost mai reusita, dar erau cam grei si nu se desfaceau in foite.
A treia oara - cam untosi; a patra - pleostiti, dupa ce crescusera frumos la dospit, s-au prabusit in cuptor ...
Fiecare incercare a dus la rezultate bune la gust, si din fiecare am retinut cate ceva util, dar astia sunt aproape perfecti.
Inspiratia pentru aceasta reteta vine de
aici . Zic inspiratie pentru ca aluatul meu a cerut mai mult lichid, probabil in cauza fainii. Asadar, concluzia multiplelor incercari :
ingrediente:
- 250 gr faina tip 550
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita si jumatate drojdie uscata - masurat cu lingurita masinii de paine;
- 140 ml lapte + 30 ml apa
- pentru impachetari : 110 gr unt 80% grasime
- pentru uns: lapte indulcit
metoda:
- se pune in cuva masinii de paine faina cernuta, sarea, zaharul, apa si laptele; se framanta 10 minute; se lasa sa se odihneasca 20 de minute;
- se adauga drojdia si se framanta 15 minute; se lasa aluatul in masina timp de o ora;
- se pune aluatul, cu cuva cu tot, intr-o punga de plastic, la frigider - unde se lasa peste noapte (10 ore);
- se pune bucata de unt intre 2 hartii de copt si se aplatizeaza, cu ajutorul sucitorului, pana obtinem un patrat cu latura de aprox 15 cm; se intinde si aluatul in forma de patrat ceva mai mare decat cel de unt, pe blatul infainat;
- patratul-unt se aseaza peste patratul-aluat rotite cu 45 de grade unul fata de altul; apoi se aduna colturile aluatului, peste unt, ca un plic (de pe vremuri); aluatul trebuie sa acopere untul complet; prima imagine prezinta "plicul";
- se intinde plicul (pe verticala, dupa cum apare in poza) pana ar avea lungimea de 3 ori mai mare decat latimea (al meu era mai scurt putin, se vede ca merge si-asa ); se aduce capatul de sus spre mijlocul fasiei, apoi se acopera cu capatul dinspre bucatareasa (rezulta un plic, model mai nou); a doua imagine prezinta acest stadiu; la fiecare pliere se indeparteaa excesul de faina de pe aluat;
- se inveleste aluatul intr-o punga de plastic si se lasa la frigider pentru 30 de minute; cu asta, s-a incheiat un tur de impachetare; urmeaza inca doua, identice, pozitionand aluatul pe blatul de lucru ca si cum ar fi o carte, cu "cotorul" in partea stanga - imaginea 3 zice cat ..100 de cuvinte;
- dupa a 3-a impaturire+pauza la frigider se intinde aluatul pana ajunge la o grosime de aprox. 4 mm, adica e ceva de lucru ... ; fasia are cam 20 cm latime si se taie in triunghiuri cu baza de vreo 7 cm; mi-au iesit 9 triunghiuri, plus capetele - din care au iesit niste croissanti (croissante?) mai mici , dar nu se arunca nimic din bunatatea de aluat;
- se cresteaza baza fiecarui triunghi - cam 2-3 cm si, tragand de capetele bazei (astfel incat sa iasa mai lung croissantul) se ruleaza triunghiul, cat de strans, si trangand de varf pe masura ce rulam, pentru a rasuci de cat mai multe ori croissantul;
- se aseaza in tava pe hartie de copt (note to myself : tava mai mica, nu tava cuptorului), cu varful sub croissant, si dandu-i forma de semiluna; se ung cu lapte cu zahar si se lasa la dospit, la loc caldut, o ora si jumatate;
- intre timp se incinge cuptorul pe treapta 2 si 1/2;
- se ung iar cu lapte si se pun in cuptor, in partea de sus; dupa 10 minute se reduce caldura la treapta 2 si se mai coc inca 10 minute; (poate in ultimele 5 minute ar fi mers pe o treapta si mai mica, dar inca nu erau chiar arse (arsi?);
- intre timp in bucatarie miroase incredibil!
- se lasa la racit pe un gratar; apoi se mananca; nu toti deodata ..., cu toate ca-i portie mica; de fapt, saptamana asta putem manca numai salata verde, pentru a compensa ... :))