sâmbătă, 8 octombrie 2011

Galuste cu prune (gomboti)


macar o data pe an tot imi fac pofta; aici - portia din 2013

Pentru ca imi plac foarte mult galustele cu prune, si pentru ca Buna mi-a facut deja in toamna asta si nu vreau sa abuzez (haha), mi-am facut singura galuste cu prune. Nu sunt perfecte, le puteam face mai mici - adica sa aiba aluat mai subtire, si prunele cred ca era bine sa fie mai coapte, sa lase o zeama mai rosie in mijlocul galustii ... dar pentru o prima incercare ma declar multumita!

ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 250 gr faina (cantitate aproximativa : depinde cum sunt cartofii, aluatul trebuie sa aiba o anume consistenta, nu cu prea multa faina sa nu fie prea tari gombotii, dar nici prea putina, fiindca asa nu "tin" la fiert si se destrama; de fapt, e acelasi aluat ca la vutale);
- 15-20 prune
- pesmet prajit in ulei cu zahar (cantitati : dupa ochi)
metoda:
- se fierb cartofii curatati si taiati cubulete in apa cu putina sare; se scurg bine de apa si de paseaza cat mai fin;
- se taie pe jumatate prunele si se scot samburii; uneori insa Buna lasa samburii in prune, asa ca la sfarsitul mesei puteam numara cati gomboti mancase fiecare mesean - rezultatele fiind masluite cu usurinta de fiecare data!
- se adauga faina si se amesteca bine aluatul; nu se framanta mult timp pentru ca devine lipicios si cere mai multa faina;
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat si i se da forma de cilindru cu diametrul aprox 8 cm; apoi se taie felii de vreo 2 degete grosime;
- se inveleste fiecare pruna (eventual cu putin zahar in ele, daca nu sunt foarte dulci) intr-o bucata aplatizata de aluat; "imbinarile" trebuie lipite bine;
- intre timp se pune la fiert apa intr-o cratita mare; se pun galustele la fiert cand fierbe apa, dar la foc nu prea mare, astfel incat sa nu fiarba in clocote;
- dupa ce gombotii se ridica la suprafata se mai lasa la fiert 5 minute, apoi se scot si se scurg bine si se tavalesc prin pesmetul pregatit cum stie toata lumea (ca la papanasi, de exemplu).


Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Imi lasa gura apa! Si nu le mai critica, arata minunat. Secretul la zeama rosie din gomboti e ca prunele sa fie ”bistrite” ca alea au coaja mai inchisa la culoare. Noi puneam in ele si scorti...

    RăspundeţiȘtergere
  2. Anonim, o sa tin minte sa pun scorti la anu' cand mai fac ... Iar "bistrite" credeam ca inseamna prunele acelea mici, dar cred ca ai dreptate cu coaja :)

    RăspundeţiȘtergere
  3. Asa e, Dan&Ionela, sunt foarte bune! Credeam ca e o reteta ardeleneasca, se fac si pe la voi ?

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...