miercuri, 6 iulie 2011

Melanzane parmigiana


Aceasta este o mancare siciliana care, aflam de aici, se numeste "parmigiana" nu de la parmezan sau de la Parma, cum am crede, ci de la cuvantul care denumeste o stiva de lemne : feliile de vinete se aseaza intr-un strat paralele cu latura lunga a tavii, iar in urmatorul - cu latura scurta, alternativ pe directii perpediculare, ca o stiva de scanduri! Combinatia de vinete cu busuioc, rosii, usturoi si branza este perfecta!
ingrediente:
- 3 vinete marisoare (1.2 kg)
- 800 gr rosii (pot sa fie proaspete sau din conserva)
- 5 catei de usturoi
- frunze de busuuioc
- 200 gr mozarella
- 150 gr parmezan
metoda:
- se spala vinetele si se curata "in dungi" alternative (ca in prima imagine de mai jos);
- se taie pe lung fasii de aprox. 5 mm grosime; se sareaza si se lasa la scurs;
- daca se folosesc rosii proaspete se pune apa intr-o craticioara; cand fierbe se pun rosiile, cate 2-3, cate incap deodata, si se lasa 30 de secunde - un minut, apoi se scot pe o farfurie si se continua cu celelalte rosii; cand s-au racorit putin (se pot raci rapid, in apa rece) se decojesc;
- se taie marunt rosiile; usturoiul se taie felii subtiri;

- feliile de vinete se clatesc in apa rece, se storc si se usuca cu un servet de hartie;  se ung cu putin ulei de masline si se prajesc, pe rand, pe ambele fete, in tigaia-gril - fara ulei suplimentar;
- intre timp se prepara sosul de rosii : se incinge putin ulei de masline; se adauga usturoiul, dupa 1 minut se adauga rosiile tocate, sare si piper, eventual o priza de zahar, si se lasa la fiert cam 15-20 de minute; la sfarsit se adauga frunzele de busuioc taiate marunt;
- intr-o tava unsa cu ulei se aseaza un strat de vinete - apoi sos de rosii - urmat de felii de mozarella si parmezan ras; se continua cu vinete - rosii - branza; din cantitatile de mai sus ies 3 straturi intr-o tava de aprox. 25 x 30 cm;

- se coace in cuptorul incins pe mediu aprox. 30 de minute, pana cand s-a rumenit deasupra; se serveste calda, dar mie imi place si mai mult a doua zi, la temperatura camerei, cand mancarea e mai "asezata" si sucurile s-au absorbit in ea (fotografia de inceput e "de a doua zi", iar in cea de mai jos e mancarea proaspata).

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Minunata pare! Si mai e si fara ...ceapa, he-he!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim , am vazut variante in care se pune si ceapa calita in sosul de rosii, dar la vinete mi se pare ca e mai bun fara, doar cu usturoi - e putin mai usoara mancarea asa :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...