marți, 15 martie 2011

Pizza la tigaie


Cea mai buna reteta de pizza, zic eu! Blatul are un gust minunat, cum cel copt in cuptorul aragazului nu are niciodata;  in plus aluatul e copt pe toata grosimea lui, multumita ingenioasei metode de coacere, chiar si imediat sub sosul de rosii, lucru greu de obtinut la pizza facuta la cuptor.
Ideea vine de la Laura Adamache, si ii multumesc pentru ea.
ingrediente blat:
- 450 gr faina 450, cernuta
- 225 ml apa calduta
- 25 gr drojdie proaspata (sau 7 gr uscata)
- 1 lingurita sare
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita zahar
ingrediente sos de rosii:
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 250 ml passata (cea din cutiile de carton de la kaufland e foarte buna)
- varf de cutit zahar
- cimbru, sare, piper
metoda:
- se amesteca drojdia cu zaharul si putina apa calduta (din cei 225 ml);
- se amesteca faina cu restul de apa si cu uleiul, apoi se adauga si drojdia;
- se framanta putin, pana aluatul nu se mai lipeste de mana (3-4 minute);
- se adauga sarea si se mai framanta putin;
- se lasa aluatul la dospit, intr-un bol acoperit cu folie de plastic, intr-un loc caldut, pentru aproximativ o ora;
- intre timp se prepara sosul de rosii : se sticleste ceapa taiata marunt, apoi se adauga usturoiul tocat; se mai calesc impreuna cam un minut, amestecand, cu grija sa nu se arda usturoiul (va deveni amar); se toarna pasta de rosii, se adauga cimbru, sare si piper si se lasa sa fiarba 5 minute;
- aluatul se imparte in 6 parti egale (de fapt, numarul lor depinde cat e de mare tigaia si cat de subtire ne place sa fie blatul);  fiecare se intinde, cu mana, fara a folosi sucitorul;
- se pune pe foc iute o tigaie de teflon cu capac; se lasa sa se incinga bine, apoi se pune o rotocoala de aluat, se da focul la aproape minim si se pune capacul; se lasa 4 minute, timp in care pe fata vizibila a blatului apar bule si basicute;
- se intorce blatul, si se unge fata coapta deja cu sos de rosii, apoi se decoreaza - dupa gust, preferinte si regim; de data asta am pus ciuperci calite, porumb, masline si "picaturi" de pasta de gogosari (de casa, pusa in borcan din toamna)  si a iesit pizza de post:


- pentru ceilalti,  in plus, muuuuulta branza (de 3 feluri, daca se poate ... ); se lasa sdin nou in tigaie sub capac cam 4 minute.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...