sâmbătă, 19 martie 2011

Prajitura cu mere rase

foto 2013

O prajitura facuta iar si iar pentru ca e preferata lui, una dintre primele retete de pe blog. Nu-mi mai placea deloc fotografia, asa ca am facut alta (care, la randul ei, in curand n-o sa-mi placa ...)



 ingrediente :
- 350 gr faina 000 cernuta
- 250 gr unt
- 2 linguri zahar pudra
- 2 galbenusuri
- 4 linguri apa rece
- 1 kg mere rase
- 100 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingura gris
- zahar pudra
metoda:
- prajitura poate fi transformata in una de post, inlocuind untul cu margarina (doar in cazuri de forta majora, cum este cel de fata) si  galbenusurile cu o lingura de apa rece, adaugata la cele 4 din lista de ingrediente; 
- se amesteca la robot faina, zaharul si untul (sau margarina) taiat cubulete, rezultand o compozitie cu aspect de firimituri; se adauga galbenusurile (daca se folosesc) si apa rece, treptat, pana cand aluatul se aduna intr-o bila; nu se amesteca mai mult pentru a nu incalzi aluatul; bila obtinuta se inveleste in folie si se lasa la frigider pentru minim 1/2 de ora;
- se spala, se curata si se rad merele, pe razatoarea mare; se amesteca cu zaharul si cu scortisoara si se lasa putin sa se scurga zeama din ele;
- se incinge cuptorul pe treapa 2 (din 3);
- se imparte alualtul in 2 parti egale; se intinde prima foaie care se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (se poate face si in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, dar hartia de copt usureaza scoaterea prajiturii din tava si - cel mai important - spalatul tavii :) );
- se presara o lingura de gris peste aluat, apoi se intind merele scurse de zeama (pe care o bea bucatareasa);
- se intinde si a doua foaie de aluat, se inteapa cu furculita din loc in loc;
- se coace timp de 45 de minute;
- dupa ce s-a racit se serveste cu zahar pudra deasupra.


Pofta buna!

6 comentarii:

  1. cea mai buna praji, noua ne place foarte foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la noi e intre cele mai apreciate, cred ca pe primul loc in preferintele domnului :)

      Ștergere
  2. ce inseamna treapta 2/3? eu am cuptor electric. pot selecta temp si modul de incalzire: rezistente (sus-jos), convectie etc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuptorul meu e pe gaz si treapta 2 din cele 3 posibile inseamna foc "mediu" ...pot doar sa aproximez (dupa retete de cocaturi care dau temperatura de coacere) la 170-180 grade C.

      Ștergere
  3. pe vremurile copilariei mi-o facea des mama, o chema " linter cu mere"...apoi a facut o pauza si a pierdut din vedere aceasta reteta. O sa o incerc sa vad daca e cea care o facea mama. Oricum se prezinta bine! ne mai auzim dupa ce o incerc! pe curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si prajitura asta vine din adancurile istoriei, adica o facea mama cand eram mica. sa vedem daca si gustul iti trezeste amintiri !

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...