vineri, 5 august 2011

Merdenele cu branza


foto 2013

Inca o idee furata de  la Codruta , careia ii multumesc. Nu sunt teribil de greu de facut, foitele sunt crocante si fine, iar din cauza mirosului abia rezisti in bucatarie pe langa ele pana se racesc putin ...

ingrediente:
- 50 gr unt
- 230 gr faina alba
- 150 ml apa rece
- 1/2 lingurita otet
- 1 lingurita sare
- 200 gr branza de burduf
- 1 ou
metoda:
- se pune untul pe o farfurioara la temperatura camerei;
- se amesteca faina cu apa si se lasa la odihna intr-un bol acoperit cu folie alimentara, timp de 20 de minute;
- se framanta putin aluatul la care s-a adaugat otet si sare, pana cand devine catifelat si nelipicios; se formeaza un cilindru din aluat care se taie in 6;
- bucatile de aluat cu care nu se lucreaza se pastreaza acoperite;
- pe blatul uns cu ulei se intinde cate o bucata de aluat in forma de patrat cu latura de aprox 15 cm; se unge cu unt, care deja s-a inmuiat; se impatureste aluatul in 3: latura dinspre noi a patratului se aduce spre mijloc, astfel incat treimea dinspre noi sa acopere treimea din mijloc :D (mai bine faceam o poza, dar e destul de greu, cu mainile uleioase ...); treimea ramasa neacoperita din patratul initial se aduce peste celelalte 2; acum aluatul e o fasie cu latura lunga de 15 cm si cea scurta de 5; se unge iar cu unt, apoi se face acelasi gen de impaturire dar in 4, pe cealalta directie : se aduce capatul din dreapta pana la mijlocul fasiei, apoi capatul din stanga, se unge iar cu putin unt si se impacheteaza in 2, obtinand deci un patratel cu latura de 3-4 cm;
- patratelele de pun in frigider, pe o farfurie mare unsa cu ulei, fara sa se atinga intre ele,  intr-o punga de plastic; se lasa acolo 1 ora si jumatate;
- se amesteca branza cu oul (sau doar cu albus; cand nu am albus ramas de la altceva pun oul intreg) - din care se retine o lingura pentru uns;
- se incinge cuptorul pe treapta 2; 
- se intinde fiecare pachetel de aluat, cat de subtire - mai subtire la margini decat la mijloc; rezulta patrate cu latura de aprox. 20 cm; in mijlocul patratului se pune o sesime din compozitia cu branza, aranjand-o in forma de patrat mai mic decat cel de aluat, si pozitionat cu latura paralela cu diagonala patratului de aluat; se aduc culturile aluatului peste umplutura, iar patratul obtinut se aseaza pe hartie de copt, in tava, cu pliurile in jos;
- se ung cu restul de albus / ou batut cu o lingurita de apa rece;
- se coc 15-20 de minute  (10 minute la treapta 2, reducand apoi caldura la 1+1/2 ).


Daca raman pana a doua zi, sunt la fel de bune, desi nu mai sunt crocante, se topesc in gura!

Pofta buna!

4 comentarii:

  1. ce bine arata! de bune stiu ca-s bune! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Haha, normal ca stii, Codruta, de vreme ce tu ai perfectionat reteta ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place blogul tau,as vrea sa stiu daca ma pot abona prin e-mail.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place :). Am introdus un buton pentru abonare prin email - in dreapta, mai jos de persoane interesate, sper ca functioneaza.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...