In aceasta perioada cele mai vizionate retete de pe blog sunt cea de cheesecake fara coacere si tarta cu caise. Prajitura de fata are doua calitati esentiale pe arsita asta: este cu fructe de sezon si nu trebuie incins cuptorul pentru ea. Combinatia de cheesecake cu caise acrisoare si ciocolata alba este nemaipomenita!
ingrediente:
- 200 gr biscuiti digestivi
- 100 gr unt (sursa zice 50 gr, asa am pus si eu, dar crusta a fost usor sfarmicioasa asa ca recomand 100 gr; diferenta o fac biscuitii, cei digestivi folositi de mine avand mai putina grasime decat "shortbread" din reteta originala)
- 270 gr ciocolata alba
- 300 ml frisca lichida
- 300 gr crema de branza de vaci
- 75 gr zahar
- 2 foi gelatina
- 8 caise
- 1 lingura zahar pudra vanilat (adica zahar pudra in care pastram pastai goale ramase de la alte deserturi)
metoda:
- se topeste untul;
- se macina biscuitii in robotul de bucatarie; se amesteca cu untul topit;
- se unge cu unt baza unei tavi cu diametrul de 20 cm - tava cu pereti detasabili; se preseaza amestecul de biscuiti in tava, astfel incat sa se ridice pe peretii acesteia cam 5 cm; se pune in frigider;
- foile de gelatina se acopera cu apa rece si se lasa la inmuiat;
- se pun 100 ml frisca lichida intr-un vas pe bain marie impreuna cu 220 gr ciocolata alba taiata marunt; se amesteca din cand in cand pana se topeste ciocolata;
- se stoarce gelatina si se adauga la compozitia cu ciocolata, luata de pe aburi; se amesteca bine;
- se freaca branza cu zaharul, in robotul de bucatarie; se adauga frisca ramasa si se mixeaza impreuna pana cand se intareste crema;
- se incorporeaza amestecul cu ciocolata in cel cu branza, se adauga 4 caise taiate cubulete mici; se toarna crema in crusta de biscuiti si se lasa totul in frigider minim 4 ore, cel mai bine - peste noapte;
- celelalte 4 caise se taie in sferturi, se aseaza pe o tava si se pudreaza cu zahar pudra; se pune tava in cuptor, sub gril, pentru 10-15 minute pana cand fructele se inmoaie si se rumenesc usor; (cred ca s-ar putea inmuia caisele si pe aragaz, daca chiar nu porneste cuptorul ....)
- se lasa fructele sa se raceasca, apoi se orneaza prajitura cu ele si cu ciocolata alba ramasa
Pofta buna!
E perfectiunea intruchipata !
RăspundețiȘtergereLa mine ai 10 pe tabela de marcaj .:)
Hehe, multumesc! Bine ca tabela ta stie sa afiseze 10 :)
ȘtergereLiana, in loc de gelatina foi se poate folosi gelatina granule? ai idee ce cantitate? Nu am vazut niciodata gelatina foi, imi spui te rog de unde o iei tu (ce magazin, ce firma, etc)?
RăspundețiȘtergereArata intr-un mare fel cheesecake-ul tau, imediat ce l-am vazut am stiu ca vreau sa il fac si eu :)
codruta
Codruta, se poate inlocui foaia de gelatina cu granule, cred ca am si citit pe plic echivalentul dar nu mi-am incarcat memoria ... verific diseara si revin cu completari. Gelatina foi e de-a lui DrOetker, un plic cu 6 foi, de la supermarket (nu mai tin minte care anume).
ȘtergereAstept impresii dupa ce o mancati :), noua ne-a placut foarte mult!
1 plic gelatina granule = 10 gr - pentru 0.5 l lichid
Ștergere1 plic gelatina cu 6 foi = 10 gr - pentru 0.5 l lichid.
Deci 1/3 plic granule = 3,(3) gr = 2 foi :)
Ce bine arata !
RăspundețiȘtergereImi pare bine ca-ti place :)
ȘtergereBuna si frumoasa.
RăspundețiȘtergereDa si da :)
ȘtergereCe faina e!!!! Imi place la nebunie cheesecake-ul. Asa nu l-am facut niciodata deci e musai sa incerc. :)
RăspundețiȘtergereCheesecake-urile sunt intre dulciurile mele preferate, iar asta chiar a fost una foarte reusita :)
ȘtergereAdor cheesecake-urile !
RăspundețiȘtergereAl tau arata tare imbietor si m-as servi chiar acum cu o feliuta :)
Te pup cu drag!
Of, de-ar mar fi .... ! :)
Ștergerearata divin....nici nu imi vine sa gust asa frumusete!
RăspundețiȘtergereArata bine intr-adevar, dar cu partea a doua nu-s de acord: trebuie gustata! :)
Ștergerecum il scoti din tava asa frumos?
RăspundețiȘtergereE tava cu pereti detasabili. Of, cred ca n-am spus in reteta, completez ...
ȘtergereAm o nelamurire De ce in aceasta crema ati folosit gelatina si in cealalta reteta de cheesecake nu ? Ati uitat cumva sa precizati acest lucru? MULTUMESC
RăspundețiȘtergereAici proportia de branza/frisca este 1/1, dincolo e mai multa branza. Cealalta nu are gelatina :)
ȘtergereMULTUMESC SI DE ACEASTA DATA PENTRU BUNAVOINTA DE A NE INVATA SI PE NOI DIN EXPERIENTA DUMNEAVOASTRA
RăspundețiȘtergereCu placere, asta e rostul blogului - sa dau mai departe ce am invatat din experientele si greselile mele....
Ștergere