luni, 9 iulie 2012

Cheesecake cu ciocolata alba si caise (fara coacere)


In aceasta perioada cele mai vizionate retete de pe blog sunt cea de cheesecake fara coacere si tarta cu caise. Prajitura de fata are doua calitati esentiale pe arsita asta: este cu fructe de sezon si nu trebuie incins cuptorul pentru ea. Combinatia de cheesecake cu caise acrisoare si ciocolata alba este nemaipomenita!

ingrediente:
- 200 gr biscuiti digestivi
- 100 gr unt (sursa zice 50 gr, asa am pus si eu, dar crusta a fost usor sfarmicioasa asa ca recomand 100 gr; diferenta o fac biscuitii, cei digestivi folositi de mine avand mai putina grasime decat "shortbread" din reteta originala)
- 270 gr ciocolata alba
- 300 ml frisca lichida
- 300 gr crema de branza de vaci
- 75 gr zahar
- 2 foi gelatina
- 8 caise
- 1 lingura zahar pudra vanilat (adica zahar pudra in care pastram pastai goale ramase de la alte deserturi)
metoda:
- se topeste untul;
- se macina biscuitii in robotul de bucatarie; se amesteca cu untul topit;
- se unge cu unt baza unei tavi cu diametrul de 20 cm - tava cu pereti detasabili; se preseaza amestecul de biscuiti in tava, astfel incat sa se ridice pe peretii acesteia cam 5 cm; se pune in frigider;
- foile de gelatina se acopera cu apa rece si se lasa la inmuiat;
- se pun 100 ml frisca lichida intr-un vas pe bain marie impreuna cu 220 gr ciocolata alba taiata marunt; se amesteca din cand in cand pana se topeste ciocolata;
- se stoarce gelatina si se adauga la compozitia cu ciocolata, luata de pe aburi; se amesteca bine;
- se freaca branza cu zaharul, in robotul de bucatarie; se adauga frisca ramasa si se mixeaza impreuna pana cand se intareste crema;
- se incorporeaza amestecul cu ciocolata in cel cu branza, se adauga 4 caise taiate cubulete mici; se toarna crema in crusta de biscuiti si se lasa totul in frigider minim 4 ore, cel mai bine - peste noapte;
- celelalte 4 caise se taie in sferturi, se aseaza pe o tava si se pudreaza cu zahar pudra; se pune tava in cuptor, sub gril, pentru 10-15 minute pana cand fructele se inmoaie si se rumenesc usor; (cred ca s-ar putea inmuia caisele si pe aragaz, daca chiar nu porneste cuptorul ....)
- se lasa fructele sa se raceasca, apoi se orneaza prajitura cu ele si cu ciocolata alba ramasa



Pofta buna!


21 de comentarii:

  1. E perfectiunea intruchipata !
    La mine ai 10 pe tabela de marcaj .:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, multumesc! Bine ca tabela ta stie sa afiseze 10 :)

      Ștergere
  2. Liana, in loc de gelatina foi se poate folosi gelatina granule? ai idee ce cantitate? Nu am vazut niciodata gelatina foi, imi spui te rog de unde o iei tu (ce magazin, ce firma, etc)?

    Arata intr-un mare fel cheesecake-ul tau, imediat ce l-am vazut am stiu ca vreau sa il fac si eu :)

    codruta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Codruta, se poate inlocui foaia de gelatina cu granule, cred ca am si citit pe plic echivalentul dar nu mi-am incarcat memoria ... verific diseara si revin cu completari. Gelatina foi e de-a lui DrOetker, un plic cu 6 foi, de la supermarket (nu mai tin minte care anume).

      Astept impresii dupa ce o mancati :), noua ne-a placut foarte mult!

      Ștergere
    2. 1 plic gelatina granule = 10 gr - pentru 0.5 l lichid
      1 plic gelatina cu 6 foi = 10 gr - pentru 0.5 l lichid.
      Deci 1/3 plic granule = 3,(3) gr = 2 foi :)

      Ștergere
  3. Ce faina e!!!! Imi place la nebunie cheesecake-ul. Asa nu l-am facut niciodata deci e musai sa incerc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cheesecake-urile sunt intre dulciurile mele preferate, iar asta chiar a fost una foarte reusita :)

      Ștergere
  4. Ador cheesecake-urile !
    Al tau arata tare imbietor si m-as servi chiar acum cu o feliuta :)
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata divin....nici nu imi vine sa gust asa frumusete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata bine intr-adevar, dar cu partea a doua nu-s de acord: trebuie gustata! :)

      Ștergere
  6. cum il scoti din tava asa frumos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tava cu pereti detasabili. Of, cred ca n-am spus in reteta, completez ...

      Ștergere
  7. Am o nelamurire De ce in aceasta crema ati folosit gelatina si in cealalta reteta de cheesecake nu ? Ati uitat cumva sa precizati acest lucru? MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici proportia de branza/frisca este 1/1, dincolo e mai multa branza. Cealalta nu are gelatina :)

      Ștergere
  8. MULTUMESC SI DE ACEASTA DATA PENTRU BUNAVOINTA DE A NE INVATA SI PE NOI DIN EXPERIENTA DUMNEAVOASTRA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, asta e rostul blogului - sa dau mai departe ce am invatat din experientele si greselile mele....

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...