luni, 20 iunie 2011

Clafoutis

Clafoutis este un desert frantuzesc rustic, spune Julia Child, simplu de tot: fructe intr-un aluat ca cel de clatite. Traditional se face cu cirese negre intregi, specialistii spun ca samburele copt al ciresei da o savoare anume prajiturii, dar pentru comoditatea mancatului l-am facut fara samburi. Cu atat mai mult cu cat acest domn francez  care face o gramada de bunatati spune ca a incercat ambele variante si nu se simte diferenta.
ingrediente:
- 500 gr cirese fara samburi; rezulta din aprox. 600 gr cirese cu samburi
- 300 ml lapte
- 100 gr zahar + 2-3 linguri
- 3 oua
- 100 gr faina cernuta
- esenta de vanilie
- praf de sare
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu - treapta "2 fara un sfert"
- se scot samburii cireselor;
- se pun in vasul robotului de bucatarie laptele, ouale, faina,100 gr zahar, praful de sare si esenta de vanilie; se pune capacul si se amesteca la viteza mare 1 minut;
- se unge cu unt tava aleasa; trebuie sa fie destul de mare, astfel incat stratul de aluat sa nu fie prea gros (tava mea are 24 x 30 cm);
- se toarna in tava un strat subtire de aluat si se pune la cuptor pentru 1 minut, pana se coaguleaza; se distribuie ciresele in tava , se presara 2-3 linguri de zahar deasupra, apoi se toarna si restul de aluat;
- se coace clafoutis-ul 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra;
- de lasa sa se raceasca in tava si se serveste calduta (sau rece), cu zahar pudra deasupra; mie mi s-a parut putin dulce, asa ca o lingura de iaurt grecesc langa i-a prins foarte bine.

Pofta buna!

8 comentarii:

  1. mmmmmmm, imi lasa gura apa! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. pai chiar vreau sa mai fac, asa ca hai la o portie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu inteleg de unde fuga asta nebuna dupa tot felul de denumiri din alte limbi cand ceea ce propui tu este o obisnuita prajitura cu visine,caise,etc.pe care o face sotia mea si pe care o facea si bunica mea.
    Daca nu esti romanca nu mai scrie romaneste,scrie in limba care te avantajeaza.Sau ai frica de a promova bucataria noastra?E mai cool asa?

    RăspundețiȘtergere
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Clafoutis

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, prajitura bunicii mele era mai degraba pandispan cu fructe, ori asta are alta consistenta, nu e deloc pufoasa, are mai putina faina in aluat si-n plus are lapte. Deci nu e acelasi lucru, motiv pentru care i-am pastrat numle pe care il folosesc cele doua surse citate in postare.

    RăspundețiȘtergere
  6. clafoutis difera de prajitura cu visine/caise/prune/mere din copilarie. Si la mine tot panispan se facea aluatul, cu tehnica de rigoare.
    Asta este mult mai simpla. Pot sa o fac cu fructe congelate? (iarna)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat cu fructe congelate, dar nu vad de ce nu ar iesi bine ... Sa-mi lasati vorba daca incercati :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...