miercuri, 23 martie 2011

Gem de merisoare


ingrediente :
-  jumatate de kilogram de fructe
- 1 pahar apa
- 250 gr zahar
metoda:
- se spala bine merisoarele, in mai multe ape; se aleg fructele, aruncandu-le pe cele moi; asta e operatiunea cea mai grea si indelungata, dar gandul la bunatatea finala ma face sa rezist :D;
- se pune apa cu zaharul intr-o cratita, pe foc; cand incepe sa fiarba siropul se adauga fructele; se lasa la fiert amestecand din cand in cand, cam 30-40 de minute; e gata cand isi schimba culoarea, devenind un rosu mai inchis - spre visiniu, incepe sa se ingroase si isi schimba si mirosul ...
- se pune gemul in borcane sterilizate, se inchid strans; pentru mai multa siguranta se lasa la "dustanit" cum spune Buna (adica se pun borcanele intr-o cratita, cu putina apa, nu direct pe fundul cratitei ci pe un gratar care sa reziste la fierbere, acoperite cu un servet de bucatarie; se fierb la foc foarte mic 30 de minute - o ora, apoi se lasa in aceeasi cratita, acoperite in continuare, sa se raceasca incet); din cate imi amintesc eu din toamna cand am facut gemul, nu am fiert borcanele - doar le-am infofolit bine, fierbinti inca, intr-o patura asezata la randul ei intr-o cratita, pentru a se raci incet; tratamentul a fost eficient, nu au facut floare si nu s-au acrit.
Se poate servi ca atare alaturi de budinca de branza de vaci, papanasi sau alte deserturi, ori se poate face sos de merisoare care se potriveste cu carne, in diferite variante.
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Merisoarele se aleg in apa . cele care nu sunt bune se lasa la fund . Cele bune raman la suprafata apei . Sper ca data viitoare sa-ti fie mulkt mai usor .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca se separa oarecum in apa .. dar tot mai trebuie alese coditele celor de la suprafata apei, si cele coapte bine se lasa la fund, desi sunt bune ... Oricum, merita munca :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...