joi, 14 aprilie 2011

Tarta cu dovlecei si branza


Una dintre putinele (adica doua; sau poate trei ..) variante in care imi place dovlecelul.

var. 2015, primavara


ingrediente aluat:
- 200 gr faina cernuta
- 90 gr unt rece taiat cubulete
- varf de cutit de sare
- 1 ou
- 20 ml apa rece
ingrediente umplutura:
- 150 gr dovlecel
- 100 gr branza (telemea de capra de data asta)
- 1 catel de usturoi
- coaja rasa de lamaie
- 3 oua
- 125 ml smantana
- 200 ml lapte
- sare, piper
ingrdiente firmituri:
- 50 gr unt rece taiat cubulete
- 50 gr faina
- 50 gr parmezan

 var. 2015, primavara


metoda:
- se prepara aluatul in robotul de bucatarie, cat mai rapid cu putinta pentru a nu se topi untul : se amesteca faina cu sarea si untul, se mixeaza pana capata aspectul unor firmituri; apoi se adauga oul si apa si se mixeaza din nou, pana cand aluatul se aduna intr-o bila; se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider cel putin 20 de minute;
- se spala dovlecelul, se curata, se rade pe razatoarea mare;
- se pune la calit in putin ulei usturoiul taiat marunt si coaja de lamaie, apoi se adauga dovelcelul; se lasa impreuna pe foc 5 minute;
- se incinge cuptorul la "2 fara un sfert";
- se amesteca ingredientele pentru firmituri, se pun intr-o tava pe hartie de copt si se coc 10 minute;
- pe blatul infainat se intinde cu sucitorul o foaie de aluat care se transfera apoi in tava unsa cu unt; daca aluatul e prea subtire sau fragil se procedeaza asa: se impatureste in 4, si asa impaturit se pune in tava, avand grija ca varful pachetului de aluat sa fie in centrul tavii, apoi se dezpacheteaza aluatul; se mai lasa la frigider 15 minute;
- se inteapa aluatul cu o furculita din loc in loc, se acopera cu hartie de copt si boabe de fasole si se coace "orb" pentru 30 de minute;
- se scoate crusta din cuptor, se scot boabele de fasole si hartia; se umple cu amestecul de dovlecei si branza rasa;


- se amesteca oaule cu laptele si smantana, sare si piper; se toarna peste dovlecei;
- se coace tarta pentru 20 de minute, apoi se presara firmiturile de parmezan deasupra si se mai coace 15 minute;
- se lasa la racit putin; cand se poate tine mana pe ea se scoate cu grija din forma si se mai lasa la racit pe un gratar.

Reteta vin de la Irina. Ca si croissantul, doua retete pe care le-am incercat in aceeasi zi rece si batuta de vanturi ca si cele olandeze, salavata insa de cele doua minunatii :). Multumesc!

var. 2015 primavara

Pofta buna!

p.s. Varianta 2015, primavara,  este fara firmiturile de deasupra, fara ou in aluat,  in rest cam la fel, dar "dupa ochi"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...