sâmbătă, 17 decembrie 2011

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa 2015 - cu stafide

Astea erau bomboanele noastre de pom, pe vremea copilariei. Taiate in bucati mai mici, invelite in foita alba cu margini franjurate, peste care se infasura o bucata mai mica de folie de aluminiu. Un fir de ata neagra si era gata de atarnat in pom!


Completare (ian. 2015). Ma intrebam mereu de ce uneori nu "iese" ciocolata de casa, oricat o las sa stea nu se intareste cum trebuie si mi s-a intamplat sa fiu nevoita sa o mananc cu lingurita, desi respectasem toate cantitatile de mai jos.  Citind despre "stiinta bucatariei", despre fenomenele fizice si procesele chimice care au loc in timpul gatitului, mi-am dat seama ca in afara de cantitati sunt si alte variabile care influenteaza rezultatul experimentului culinar. Cu ocazia jeleului de struguri am observat ca termometrul de bomboane are marcate cu rosu anumite temperaturi la care poate ajunge siropul de zahar, si m-am gandit ca or fi importante daca sunt desenate acolo. Astfel am ajuns la concluzia ca "secretul succesului" in ceea ce privesete ciocolata de casa e siropul de zahar care trebuie fiert pana la 112 grade C (la nivelul marii; la Cluj poate ca e 113 grade), adica temepratura la care siropul racit are consitenta de "bila moale" : o picatura de sirop pusa intr-un pahar cu apa rece se aduna in forma de bila (nu ramane fir care se dilueaza in apa) care se simte pliabila intre degete si se alungeste cand degetele se departeaza unul de altul. Daca siropul a fiert pana la o temperatura mai mica, rezulta o ciocolata prea moale, iar daca e fiert mai mult ciocolata se va intari prea repede. In cazul de fata, deja la faza de amestecat untul in compozitie mi-am dat seama ca e cum trebuie, pasta era lucioasa si fina, incepea sa se intareasca dar, amestecand, devenea oarecum spumoasa, o placere sa lucrezi cu ea. De asemenea e important si sa nu amesteci prea mult in sirop, astfel incat acesta sa nu se depuna pe peretii cratitei unde se pot forma cristale mari de zahar.


ingrediente:
- 500 g zahar
- 150 ml apa
- 250 g lapte praf
- 70 g cacao
- 100 g unt  (80% grasime)
metoda:
- se fierbe un sirop din zahar si apa, timp de 7-8 minute;
- se amesteca laptele praf cu cacaoa; se pregateste untul la indemana;
- se ia sirpoul de pe foc, se lasa sa se linisteasca si cat e inca fierbinte se adauga cacaoa + laptele praf; se amesteca pana se obtine o compozitie omogena; se adauga untul si se freaca pana se topeste; se lucreaza rapid pentru ca ciocolata incepe sa se intareasca destul de repede;
- se toarna ciocolata intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la racit intr-un loc rece dar nu in frigider; a doua zi se taie in bucati.
Se pot adauga diverse arome (vanilie sau rom), nuci sau alune.


Pofta buna!

8 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...