vineri, 20 aprilie 2012

Supa-crema de cartofi cu praz


Sau despre cum se schimba gustul omului de-a lungul vietii sale. Se schimba intr-atat incat dupa ce un sfert de secol am mancat supa doar din cand in cand si fara prea multa tragere de inima, acum cer sa mi se faca o supa de galuste sau o ciorba radauteana - si mai mult, imi fac singura supe din soiul cel mai putin agreat pana acum cateva luni - supa-crema. Cea de fata este o supa din cartofi si praz, careia i se poate spune pe frantuzeste "potage Parmetier" si care suporta multe variatiuni : legumele se pot fierbe in apa, in supa de pasare sau in supa de legume (varianta de fata), se poate inlocui ceapa cu prazul, se poate adauga ceapa verde etc.

ingrediente:
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 tija telina
- boabe de piper, foaie de dafin, cimbru, patrunjel
- 3 cartofi
- 3 fire de praz
- smantana pentru servit
- sare, piper

metoda:
- pentru supa de legume se pun la fiert in 1.5 l de apa  morcovul taiat bucati, ceapa intreaga, tija de telina taiata si "bouquet garni" - ierburile si boabele de piper, legate intr-un saculet de tifon; se fierbe 40 de minute, se scot legumele si saculetul de tifon; se obtine o supa de legume "de casa" simpla si buna - fara cuburi, fara prafuri si fara bataie de cap; se poate adauga si radacina de patrunjel sau de telina sau orice verdeata va place; se poate congela si folosi apoi ca baza pentru alte supe sau mancaruri; (am scris despre ceva atat de simplu precum supa de legume pentru ca nu stiam sa o fac acum cateva luni si poate mai sunt si alte nestiutoare ca mine ...care vor prinde curaj cu ocazia asta)
- se spala bine prazul si se taie felii subtiri;
- se caleste intr-o lingura de ulei partea alba si cea verde deschis a prazului; cand s-a inmuiat putin se adauga cartofii taiati cuburi; se calesc impreuna un minut, apoi se adauga supa fierbinte;
- se fierbe supa 20-25 de minute, pana sunt moi cartofii; se scoate cam jumatate de supa (lichid si solide) si se paseaza cu un blender; pasta obtinuta se toarna inapoi in supa, se potriveste de sare si pier;
- se calesc partile verzi de praz la foc mic, 4-5 minute; se serveste supa ornata cu fasiile verzi si smantana.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Ce -as papa acum asa ceva, usor si bun. :)
    Te imbratisez cu mare drag! Week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, merge bine dupa dezmatul de acum o saptamana :)) ! multumesc pentru gandurile bune, Gaby, un week-end fain si tie! :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...