joi, 22 martie 2012

Tarta cu mere frantuzeasca

Imi plac prajiturile cu mere. Fructul acesta banal ma uimeste de fiecare data cu varietatea de infatisari si consistente pe care le poate lua intr-un desert.
ingrediente pentru aluat:
- 20 gr miez de nuca
- 60 gr zahar pudra
- 60 gr unt rece
- praf de sare
- 90 gr faina
- 1 galbenus
ingrediente pentru sosul de mere:
- 1/2 pastaie de vanilie
- 1 lingura de zahar
- 4-5 mere
- 50 ml apa
ingrediente pentru ornat :
- 2 mere
- 2 linguri de zahar tos
- coaja de la o jumatate de lamaie
- unt
metoda:
- miezul de nuca se coace circa 10 minute (sau se prajeste intr-o tigaie de teflon, fara grasime); se curata de cojitele subtiri apoi se macina in robotul de bucatarie impreuna cu o lingura de zahar pudra (din cantitatea data); se adauga faina, un praf de sare si zaharul ramas; se adauga galbenusul; se inveleste aluatul in folie de plastic si se lasa in frigider minim 2 ore;
- se intinde aluatul intre doua folii de plastic alimentar; e un aluat dificil la pasul acesta, poate lasat in frigider peste noapte s-ar comporta mai civilizat ... ; se desprinde una dintre folii, se aseaza aluatul cu fata libera in jos intr-o tava unsa cu unt (diametrul bazei 16.5 cm; reteta originala spune tava de 23 cm dar nu as fi reusit sa intind aluatul atat de subtire); se desprinde cu grija folia de deasupra, se inteapa aluatul cu o furculita si se lasa tava in frigider pentru 30 de minute;
- pentru sosul de mere se amesteca zaharul cu semintele de vanilie si cu merele curatate si taiate cubulete; se adauga apa si se fierbe totul la foc mic aproximativ o ora, verificand din cand in cand; daca lichidul a scazut inainte ca merele sa se imnoaie se mai adauga apa;
- se incinge cuptorul la 180 de grade;
- se amesteca zaharul cu coaja de lamaie si se freaca putin cu degetele; se taie merele pentru decor felii subtiri, necuratate de coaja;
- se toarna sosul de mere peste aluat; se orneaza cu feliile de mere peste care se presara zaharul cu coaja de lamaie si cateva bucatele de unt;
- se coace timp de 35-40 de minute.
Observatie: am facut o tarta de post si una cu unt, si spre deosebire de foietajul la care nu imi dadeam seama de diferenta, tartele le puteam deosebi de la o posta, dupa gust dar si dupa miros.

Pofta buna!
Sursa

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Si mie imi plac foarte mult, se si vede pe mine :)), motiv pentru care nu le fac cat de des mi-ar placea!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...