marți, 4 octombrie 2011

Boeuf bourguignon

varianta din august 2012







E o mancare de toamna, densa si intunecata, pe care am facut-o prima data anul trecut, bine-nteles dupa ce am vazut filmul "Julie & Julia". Ii trebuie mult timp sa se faca dar merita asteptarea!

inrgediente pentru 4 portii :
- 150 gr kaiser taiat betigase
- 1.250 kg carne de vitel (pulpa la mine) taiata bucati
- 1 ceapa feliata
- 1 morcov taiat felii
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
- 1 cana jumate vin rosu
- 1 cana jumate apa
- 3 linguri suc de rosii
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 foaie de dafin
- 2 catei de usturoi tocati
- 20 cepe mici
- 500 gr ciuperci champignon mici
metoda:
- se prajeste kaiserul pana devine maroniu-crocant , apoi se scoate intr-o cratita mai mare ce poate fi pusa in cuptor;
- se incinge cuptorul pe treapta 3;
- carnea de vita se usuca cu servete de hartie apoi se prajeste in ulei incins, pe toate fetele, in transe, fara a inghesui bucatile de carne in tigaie; se scoate carnea in aceeasi cratita in care este kaiserul prajit;
- se caleste ceapa taiata felii cu morcovul; se pun legumele peste carne, impreuna cu apa (reteta originala cere supa de vita, de care nu am "de casa" si cubulete cu E-uri nu folosesc, dar mancarea are gust destul de concentrat si asa), sucul de rosii, vinul, usturoiul, cimbrul si dafinul, sare si piper; cratita acoperita se pune in cuptor la o temperatura mai mica (160 grade/ treapta 1 si 1/2) si se lasa acolo pana se inmoaie carnea (cam 3 ore);
- intre timp se calesc ciupercile (intregi daca sunt mici-mici, taiate in 2 sau 4 daca sunt ceva mai mari) in unt incins cu ulei, la foc iute; se scot si se calesc cepele mici, cam 5 minute;
- in ultima ora de fiert in cuptor se adauga si cepele la mancare, iar ciupercile doar in ultimele 10 minute.
Se potriveste cu cartofi natur sau piure, sau doar cu o felie de paine buna alaturi!
p.s. daca se foloseste carne de vita, mancarea trebuie coapta 4 ore, 4 jumatate, cu atentie la lichid - daca scade prea mult se adauga vin.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...