miercuri, 27 aprilie 2011

Pasca cu branza de vaci


Desi e o reteta traditionala,  nu intra in atributiunile bucatarului meu personal, dar are legatura cu el pentru ca reteta e de la mama lui :) .
ingrediente pentru aluat :
- 500 gr faina alba cernuta
- 25 gr drojdie proaspata ( un pachetel)
- 150 ml lapte caldut
- 4 galbenusuri
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 4 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 galbenus pentru uns deasupra
ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr branza de vaci
- 150 gr zahar
- 3 oua
- 2 linguri gris
- stafide, esenta de vanilie, coaja de lamaie
metoda:
- se pune drojdia amestecata cu putin lapte si o lingurita de zahar intr-un loc caldut;
- se freaca galbenusurile cu uleiul;
- se amesteca faina cu zaharul, laptele ramas, galbenusurile cu ulei, zaharul vanilat si coaja de lamaie; se adauga si drojdia cand arata ca o spuma deasa si se framanta aluatul pana devine nelipicios;
- se lasa aluatul la dospit in vasul acoperit cu folie de bucatarie, intr-un loc caldut;
- pentru umplutura se amesteca branza de vaci cu zahar, gris, galbenusuri, stafidele (care au fost inmuiate in apa calduta), coaja de lamaie, esenta de vanilie; albusurile se bat spuma si se incorporeaza si ele in compozitie;


- dupa ce aluatul a crescut suficient (cam o ora) se iau 2/3 din el si se intinde o foaie rotunda care se aseaza in tava cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt; se ridica foaia cam 2-3 cm pe peretii tavii; pentru ca tava mea nu e perfect etansa, am invelit-o in folie de aluminiu;
- din restul de aluat se intind suluri subtiri, care se rasucesc cate doua - unul mai lung pentru circumferinta tavii si doua mai scurte pentru cruce;
- se pune umplutura in mijlocul aluatului, apoi se aranjeaza snurul pe margini si se intinde umplutura, se aseaza deasupra in cruce celelalte doua snururi, se unge cu galbenus amestecat cu o lingurita de apa rece si se da la cuptorul incalzit pe mediu ( 2 far' un sfert - din 3); se coace 50 de minute - o ora;
- se lasa la racit  apoi se scoate din tava.


Pofta buna!

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...