marți, 10 aprilie 2012

Lasagna cu ciuperci


Iata o varianta de lasagna lacto-vegetariana, cu ciuperci si branza, usor de facut si cu ingrediente la indemana.

inrgediente:
- aprox. 12 foi lasagna (in tava vor fi 3 straturi a cate 4 foi)
- 400 gr ciuperci (congelate am folosit dar bine-nteles ca se poate si cu ciuperci proaspete)
- 4 catei usturoi
- 5 linguri ulei
- 5 linguri faina integrala
- 500 ml lapte
- 100 gr parmezan
- ierburi de Provence

metoda:
- intr-o tigaie se pune o lingura de ulei si ciupercile congelate, se acopera cu un capac si se lasa pe foc; cand s-au dezghetat ciupercile se ia capacul si se lasa sa fiarba pana cand se evapora tot lichidul;
- intre timp de pregateste un sos alb; ca sa putem folosi cat mai mult parmezan, compensam facand un sos dietetic : cu ulei in loc de unt si faina integrala in loc de cea alba, obisnuita; se pune uleiul intr-o cratita pe foc, se adauga imediat faina si se amesteca; nu se lasa sa se prajeasca ci se adauga laptele, putin cate putin, amestecand continuu; se potriveste de sare si piper (si nucsoara, cui ii place);
- intre timp s-a evaporat lichidul de la ciuperci si acestea incep sa se prajeasca; se adauga usturoiul tocat, sare si pier, ierburile de Provence; se calesc toate cam 1 minut, cu grija sa nu se arda usturoiul;
- se asambleaza lasagna : se unge tava cu ulei, se intinde un strat subtire de sos alb, peste care se aranjeaza un strat de paste (crude) - sos alb - jumatate din cantitatea de ciuperci; din nou paste - sos - ciuperci , al 3-lea strat de paste acoperit de sos alb, peste care se presara parmezan;
- se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace la foc mediu (180-190 de grade) 20 de minute, apoi se indeparteaza folia si se mai coace 15-20 de minute astfel incat foile de paste sa fie moi, iar partea superioara frumos "bronzata".

Pofta buna!

4 comentarii:

  1. Am facut si eu, pentru prima data, lasagna. Foaia de jos mi s-a lipit si intarit, desi am pus pe fundul tavii antiaderente unt si peste el sos bechamel si abia apoi foile.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o fi fost prea jos tava, sau prea tare focul ?...

      Ștergere
  2. Nici nici :) focul a fost la 150 grade, cum specifica in reteta de pe pachet. n-am zis ca s-a ars, s-a intarit.un singur lucru nu ma respectat: in reteta scria ca sub prima foaie se pune un strat de bechamel si unul de bolognese, eu am uns cu unt si am pus doar bechamel. poate d-aia?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate d-aia ... ; la mine fara sos rosu foaia de jos devine usor crocanta , dar nu se lipeste. Ai acoperit tava in prima parte de copt? (asta mi se pare ca e un detaliu important).

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...