marți, 21 februarie 2012

Tort "Padurea neagra"


Nu ma pricep la torturi. N-am rabdare sa le aranjez, mi se pare ca e mult de lucru la ele - blat, crema, decorat ... multa bataie de cap, si-l poti strica dintr-o singura miscare. Dar aniversarea unei bunici este un motiv suficient sa-mi iau inima in dinti si sa ma stradui sa fac un tort bun si frumos. Am gasit multe retete de "padurea neagra", ideea principala fiind asa: un blat cu cacao, frisca si visine - varianta de fata fiind inspirata de "secretele bucatariei".
ingrediente pentru blat:
- 5 oua
- 175 gr zahar
- 15 gr zahar vanilat
- 75 gr faina
- 50 gr amidon
- 3 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri visinata
ingrediente pentru umplutura si decor:
- 700 gr visine (congelate, pe vremea asta) - fara samburi au ramas 350 gr visine si 200 gr suc;
- 200 gr zahar
- 3 lingurite amidon
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 500 ml frisca naturala
- 3 linguri zahar pudra
- eventual 5 gr amidon (sau intaritor pentru frisca)
- 100 gr ciocoalta rasa; 50 gr ciocolata topita
- visine confiate
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C; se tapeteaza cu hartie de copt baza unei forme rotunde cu diam. 26 cm (smecherie : pun putin unt pe spatele hartiei astfel incat sa se lipeasca de tava si sa nu se miste cand torn compozitia pentru blat);
- se separa ouale; se cerne faina impreuna cu amidonul, cacaoa si praful de copt;
- se bat albusurile; cand spuma s-a intarit se adauga zaharul tos si cel vanilat, apoi galbenusurile;
- se incorporeaza amestecul cu faina in spuma de ou, treptat, folosind o spatula;
- se toarna compozitia in tava si se coace 35-40 de minute; se lasa sa se raceasca complet (cel mai bine - peste noapte);
- se taie blatul in doua; (reteta zice in 3 dar nu eram sigura ca m-as descurca, blatul nefiind prea inalt);
- se pun la fiert visinele, sucul lor - mai putin 4 linguri  - si zaharul; dupa ce au dat un clocot se dizolva amidonul in sucul retinut, apoi se incorporeaza in compozitia fierbinte; amestecand continuu sa lasa sa fiarba 2-3 minute, apoi se lasa la racit;
- se bate frisca; se adauga zaharul pudra; reteta cerea intaritor pentru frisca : de teama sa nu mi se "pleosteasca" opera, am investit intr-un pliculet de praf magic, care e compus in amidon si zahar vanilinat, asa ca am folosit pentru frisca zahar vanilat (cu vanilie naturala) si 5 grame de amidon (nu i-am simtit gustul, desi ramane crud ...), iar efectul de intaritor de frisca s-a vazut;
- m-am intrebat mult timp cum se asambleaza si se decoreaza un tort fara a murdari platoul si am aflat inca o smecherie : se pun 3-4 fasii de hartie de copt sub blat astfel incat sa acopere marginile platoului; si mai stiu una: ca sa nu se plimbe tortul pe platou se pune sub primul blat un strop de ceva - crema, gem, frisca - cu rol de lipici;
- se aseaza pe platou prima felie de blat si se insiropeaza cu visinata; se aseaza deasupra aproape toata compozitia cu visine, apoi se intinde cam o treime din cantitatea de frisca;
- se acopera cu al doilea blat iar apoi se imbraca tortul in frisca ramasa;
- pentru decorat am ales iamginea clasica a tortului "padurea neagra" : ciocolata rasa pe lateral; frisca, ciocolata  si ce a ramas din compozitia cu visine deasupra;
- floricelele si triunghiurile de ciocolata se fac asa : se topeste ciocolata la foc mic, cu grija sa nu se arda, apoi se intinde in strat subtire pe hartie de copt; dupa ce s-a racit se taie in formele dorite; ca sa nu crape am tinut putin lama cutitului in apa fierbinte, l-am sters cu servet de hartie, am taiat; ciocolata rasa se lipeste de frica cu o lingura sau spatula, atingand ciocolata cu mana cat de putin posibil pentru ca se topeste de la caldura pielii.

 Pofta buna!

12 comentarii:

  1. Ce frumos ti-a iesit!Felicitari!
    La multi ani bunicii tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) multumesc, Langmina, si transmit bunicii !

      Ștergere
  2. A fost atat de frumos ca-mi inchipui ce greu ti-a fost sa-l tai!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) din fericire pofta a fost mai puternica decat dragostea de frumos :))

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. E de efect, cu ciocolatiu, visiniu si alb :)

      Ștergere
  4. Este superb! De mult timp vreau sa il incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fancy, nu-i greu deloc pentru cineva cu experienta ta intr-ale torturilor :)

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. MI-a placut si mie, desi nu ma dau in vant dupa insiropari si frisca, dar combinatai de visine cu blat cu cacao si frisca mi se pare de retinut :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...