luni, 27 august 2012

"Choux a la creme" deghizate


Tema data de "Daring Bakers" in luna august au fost choux a la creme in forma de lebada, cu libertatea de a gasi si alte forme haioase pentru aceste prajiturele. Reteta de aluat propusa difera putin de a mea asa ca am incercat-o si pe asta si mi s-a confirmat parerea, si anume ca e un aluat foarte permisiv, poti pune mai mult unt, sau mai putin, lapte sau apa ... ies bine oricum, atentia si regulile stricte fiind necesare doar la copt. Am incercat si una dintre retetele de crema de vanilie puse la dispozitie de catre "cocatorii indrazneti", mi-a placut metoda pentru ca e simpla.
Lebedele mi s-au parut dragute, de efect petru situatii care cer impresionarea publicului, dar mi s-a parut putin greu sa le manac, adica ... sa musti dintr-o lebada ??? Oricum, incepeti cu capul, asa macar lebada nu se  poate uita urat la voi! Si ca sa am mai putine probleme de constiinta, am facut si cateva mini - Paris-Brest umplute cu crema de cafea.

ingrediente aluat:
- 115 gr unt
- 240 ml apa
- 140 gr faina
- un praf de sare
- 4 oua mari
ingrediente crema de vanilie:
- 225 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 100 gr zahar (ar merge si cu 80 gr, daca nu va place foarte dulce)
- 1 ou + 2 galbenusuri
- 30 gr unt
- 1 lingurita esenta de vanilie
ingrediente crema de cafea :
- inlocuiti 100 ml lapte cu cafea

metoda:
- se prepara aluatul dupa metoda descrisa aici ;
- la o portie intreaga de aluat e nevoie de o portie de crema - deci daca le faceti pe amandoua, injumatatiti cantitatile;
- pentru crema se dizolva amidonul in 60 ml lapte; restul de lapte (sau lapte si cafea, pentru crema de cafea) se pune la fiert; se ia de pe foc cand incepe sa fiarba; se amesteca oul cu compozitia cu amidon, apoi se adauga si galbenusurile; se incorporeaza treptat, amestecand continuu, cam o treime din laptele fierbinte; laptele ramas se pune din nou la fiert, iar compozitia cu oua se adauga turnand fir subtire si amestecand mereu; se lasa pe foc mic, amestecand, pana cand se ingroasa si incepe sa fiarba crema.




LEBEDE CU CREMA DE VANILIE



- se formeaza lebedele :  se pune aluat intr-o punga de decorat cu varf de 6mm si se formeaza capul si gatul lebedei - un fel de "2"; se indeparteaza varful si se formeaza corpurile - ovale cu lungimea de aproximativ 4 cm si cam 2.5 latime; trebuie supravegheate cu atentie la copt pentru ca "2"-urile sunt gata mai repede decat corpul lebedei;
- dupa ce s-au racit, se taie un capac la formele ovale, se umple baza cu crema, se taie in doua capacul (pe lungime) si se aseaza cele doua jumatati peste crema, in chip de aripi; se infige "2"-ul in crema si e gata lebada.




PARIS-BREST CU CREMA DE CAFEA


- se deseneaza cercuri pe hartia de copt, de dimensiunea dorita; apoi se spriteaza un inel din aluat pe acest contur; in itneriorul sau se formeaza un al doilea inel, miscarea fiind in sens invers fata de primul; deasupra celor doua inele se spriteaza un al treilea inel; instructiunile specialistilor spun sa incepem cercurile din puncte diferite de pe diametru, astfel in cat imbinarile sa nu fie in acelasi loc; se coc dupa aceeasi metoda;
- se taie inelele reci in doua, pe orizontala; se umplu cu crema; decorul traditional este din fulgi de migdale, presarati inainte de coacere, dar n-am avut asa ca am decorat cu pralina (nuci sau alune cu zahar caramelizat, cum am facut pentru trufe).

Pofta buna!






Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild!

miercuri, 22 august 2012

Pancakes cu sunca si branza


Odata cu sfarsitul lunii se apropie si postarea pentru provocarea secreta organizata de Ama . Provocarea secreta se desfasoara asa: fiecare posesor blog culinar inscris primeste pe mail adresa unui alt blog care participa la bucatareala in secret, dupa care rasfoieste blogul respectiv si isi alege o reteta pe care o incearca si o publica.  E palpitant inceputul lunii, cand te intrebi "oare ce blog imi pica luna asta?", apoi urmeaza descoperirea unui nou blog, sau  poate il stiai dinainte, apoi alegerea retetei. Intre timp spionezi si tu blogosfera intrebandu-te "oare cine, ce o fi facut din retetele mele?".
Pentru luna august "mi-a picat" blogul Dellicios scris de doua prietene pe nume Lavinia de pe blogul carora am ales o reteta de pancakes sarate. Fata de reteta originala am adaugat incompozitie sunca, iar cascavalul l-am inlocuit cu branza de burduf (ca ea era in frigider si se cerea consumata). De lene am simplificat si metoda: nu am batut spuma albusurile separat ci am adaugat ouale intregi (ca la clatite).

ingrediente:
- 3 oua
- 115 gr faina 000 cernuta
- 1 lingurita praf de copt
- 140 ml lapte
- 100 gr sunca taiata feliute
- 100 gr branza de burduf
- sare, piper
metoda:
- se amesteca faina cu praful de copt; se adauga oale si se amesteca, incorporand treptat faina din jurul lor; apoi se adauga laptele, sunca si branza sfaramata, se potriveste de sare si piper;
- se toarna din compozitie cu un polonic intr-o tigaie incinsa, cu putin ulei (eu am facut cate 3 deodata dar se pot face mai mici sau mai mari, dupa chef si dupa ochi); se prajesc pe ambele fete.


Eu le-am mancat calde, cu o salata simpla de rosii cu ceapa. Foarte bun si foarte rapid!


Pofta buna!

duminică, 19 august 2012

Pulpe de pui cu prune la cuptor



Am cumparat un kil de prune pentru o tarta/placinta. Apoi m-am cantarit, am renuntat la tarta, si-am ramas cu prunele...
Imi place combinatia de carne cu fructe, si dupa un pic de  cautare pe net am incropit aceasta mancare. Ne-a placut ce a iesit, si desi nu e mare filozofie notez reteta, sa n-o uit.

ingrediente:
- 4 pulpe intregi (cam 1 kg)
- 5-6 cepe mijlocii spre mici
- 20 de prune (cam 500 gr - aha, deci mai am juma de kil de prune... deci pot sa fac o tarta mai micuta...)
- sare, piper
- 150 ml vin alb demisec
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se aseaza intr-o tava unsa cu ulei jumatatile de prune (spalate si fara samburi) si ceapa taiata in bucati cam cat cele de prune; se sareaza putin;
- pulpele de pui se sareaza si se pipereaza, se aseaza peste ceapa si prune; se toarna vinul in vas si se stropeste cu putin ulei; se da la cuptor;
- din cand in cand se stropeste carnea cu sosul format in tava;
- se lasa la cuptor - cam o ora si jumatate, pana se face carnea (adica are 77 grade C; alta metoda de verificare e ca zeama care iese din carne cand e intepata trebuie sa fie limpede, nici rosiatica, nici alb-tulbure).
Am mancat cu cus-cus. E o mancare destul de usoara, prunele dau un gust acrisor care merge bine cu carnea de pui si cu dulceata cepelor.


Pofta buna!

duminică, 12 august 2012

Gem de pepene galben


Vara e aproape gata si eu n-am pus inca nici un borcan pe iarna! Dar am "la paturi" trei borcane de gem de pepene care maine ajung in camara :) .

ingrediente (pentru 3 borcane + 1 mic de mancat pe loc):
- 2 kg miez de pepene galben, taiat cubulete
- zeama de la 2 lamai
- 1 kg de zahar
- 1 pastaie de vanilie
metoda:
- se pun bucatile de pepene galben intr-o cratita impreuna cu zeama de lamaie si zaharul, semintele de vanilie si pastaia golita;
- se fierbe (destul de mult, pentru ca lasa multa apa), amestecand din cand in cand, pana ajunge la consistenta dorita; eu l-am fiert in doua zile, ca asa mi-a fost programul si cheful, si am citit ca asta chiar face bine gemului;
- se scoate pastaia de vanilie; se pune gemul fierbinte in borcane sterilizate care se invelesc in paturi si se lasa acolo pana se racesc complet.
Se gusta - cu scones calde unse cu unt.


Pofta buna!

P.S. Smecherie : am citit undeva ca daca dupa ce fierbe gemul, cat e inca fierbinte, il amesteci in aceeasi directie cateva minute, dispare spuma de deasupra! Am testat la tura 2 din acest gem si chiar am observat diferenta!

marți, 7 august 2012

Feta coapta cu sos de rosii


Aceasta este o mancare branzo-vegetariana, care cere putine ingrediente si se face usor. Atentie insa la feta, trebuie sa fie branza cu acest nume si nu ceva "specialitate" din margarina care se topeste complet la caldura cuptorului ... (am patit-o, pe la inceputurile carierei mele de gospodina).
Rosia cea mica din imagini este prima din productie proprie, de pe balcon adica, dar tot productie se cheama. Cu cele 4 rosioare culese azi avem o recolta de 50 de grame!

ingrediente:
-2 catei usturoi
- 4 rosii (sau o conserva de rosii)
- fulgi ardei iute
- oregano
- sare, piper
- 200 gr feta
metoda:
- se decojesc rosiile si se toaca (pentru a decoji rosiile cu usurinta se scufunda in apa care fierbe, timp de 30 de secunde, apoi se scurg, se lasa putin la racit si coaja se va desprinde aproape singura);
- se toaca usturoiul si se caleste cam un minut, amestecand, cu grija sa nu se arda; se adauga rosiile tocate, cativa fulgi de ardei iute, o lingurita de oragano uscat, sare si piper; se lasa la fiert cam 25 de minute;
- se rupe feta in bucati care se aseaza intr-un vas ce poate fi pus in cuptor - sau 2-3 vase mai mici; se acopera bucatile de feta cu sosul de rosii si se coace la foc mediu, timp de 20 de minute;
- se serveste calda, cu ceva paine buna alaturi - si e gata o cina usoara.

Pofta buna!

joi, 2 august 2012

Clatite ca la mama (I)


O intrebau matusile pe mama: de ce nu pui fetele (adica eu+sora) sa faca ele de mancare, sa invete si ele? Mama zicea : cand or avea nevoie or invata sa faca. Intelepte cuvinte, pentru ca asa a si fost. Am invatat sa fac clatite si sos de rosii pentru paste prin clasa a 7-a pentru ca ambele feluri imi placeau foarte mult. Intr-o perioada faceam clatite cam o data pe saptamana, ocazie cu care am devenit maestra si le coceam la doua tigai deodata, sa termin mai repede.

Umpluturile clatitelor din vremea copilariei mele erau urmatoarele:
cele dulci:
- gem, bine-nteles, umplutura clasica - de prune sau capsuni, sau de caise ori visine;
- mere rase, amestecate cu zahar si scortisoara si calite putin;
- branza de vaci amestecata cu putin zahar vanilat, coaja de lamaie rasa si stafide;
- nutella a aparut mai tarziu in viata noastra ca umplutura pentru clatite, pe vremea copilariei era marfa rara, prea pretioasa pentru asa ceva.
iar umpluturile sarate:
- carne tocata - da, carne tocata, mai exact ceva afumatura fiarta (in lucskos sau in supa de fasole boabe) si apoi tocata;
- mai  facea mama niste clatite umplute cu pateu, cred, impachetate si facute pane, servite cu un sos acrisor  (mama, da-mi te rog reteta! );
- si preferatele mele: clatite cu branza de burduf - se  imprastie branza pe jumatate de clatita, se acopera cu cealalta jumatate, se preseaza putin cu degetele sa se inmoaie branza in contact cu clatita calda, apoi se impatura inca o data (se vad in poza din mijloc, din cele de la finalul postarii).

Aluatul de clatite e singurul pe care il fac "dupa ochi", dar de data asta am masurat ingredientele ca sa fiu mai exacta in descrierea operei de  arta cu care particip la concursul de la Kadia a carui tema este CLATITA !

ingrediente - pentru aprox. 20 de clatite (daca tot faci, fa sa fie destule ...):
-  300 gr faina (o lingura plina-varf pentru 2 clatite, deci 10 linguri pentru 20 de clatite)
- 2 oua
- praf de sare.
- 250 ml lapte
- 400 ml apa carbogazoasa (era sifon, copiii babei, pe vremea cand am invatat eu sa fac clatite ...) + extra pentru adaugat ulterior
- putin ulei pentru prajit
ingrediente pentru umplutura cu branza de vaci (pentru 8-10 bucati):
- 450 gr crema de branza de vaci (sau 400 gr branza si 50 gr smantana, ori iaurt)
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- doi pumni de stafide
- coaja de lamaie
metoda:
- se pune faina intr-un bol; se pun ouale la mijloc si se amesteca folosind o lingura;
- atunci cand ouale au inghitit atata faina cata au putut, se adauga laptele, putin cate putin; se pune atata lapte pana cand se incorporeaza toata faina si se obtine o pasta, nu foarte groasa, care se freaca putin pana dispar eventualele cocoloase de faina;
- se adauga un praf de sare, apoi apa minerala, treptat, amestecand; aluatul trebuie sa aiba consistenta unui aluat de clatite (ca doar cum altfel ? ); depinde cum va place, daca aluatul e mai gros ies clatitele mai babane, mie imi plac subtirele si cu margini crocante;
- se toarna putin ulei intr-o canuta din care se va pune cate putin, cu o lingurita, in tigaie (asa se poate controla mai usor cantitea mica de ulei decat daca am turna direct din sticla);
- se incinge bine tigaia cu putin ulei in ea;
- se tine tigaia intr-o mana si se toarna aluat cu ajutorul unui polonic; cu o miscare iute din incheietura :) se invarte tigaia, astfel incat aluatul sa acopere fundul acesteia;
- se prajeste clatita pana cand marginile se dezlipesc de tigaie si se ridica, iar centrul e inchegat si plin de "bulbuci", se intoarce clatita folosind o paleta lunga, sau aceeasi incheietura dibace; se coace inca 1-2 minute;
- cat timp se prajesc clatitele se amesteca aluatul din cand in cand; daca s-a ingrosat se mai adauga apa minerala.
- pentru umplutura se amesteca toate ingredientele, se aseaza cam doua linguri pe diametrul clatitei, se indoaie si se ruleaza; se pudreaza cu zahar vanilat.

Pofta buna!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...