Si zic placinte la plural, pentru ca am facut de doua feluri de placinte sarate pentru provocarea Daring Bakers din luna octombrie cu tema "savory pot pies".
PLACINTA DE PUI
Am mai facut
ceva asemanator, dar de teama ca aluatul de sub umplutura ar putea ramane crud, atunci am ales varianta cu aluat doar deasupra, ca un capac. Reteta de azi, desi are un strat de aluat si sub umplutura - care e mai moale, oarecum cremoasa, decat varianta testata deja, a fost o supriza placuta pentru ca baza fost bine coapta ("no soggy bottom", cum ar spune cineva). Zona sensibila s-a dovedit a fi marginea placintei, unde se suprapun trei straturi de aluat, care ar putea foarte bine sa fie doar doua, situatie in care sigur s-ar coace perfect.
Mi se pare grozav la reteta asta ca poti folosi pui ramas de ieri, friptura de duminica sau carne fiarta in supa (nu ca mi-as aminti de reteta cand am carne de pui gatita si nu stiu ce sa fac cu ea ....). Pentru placinta asta am fiert piept de pui impreuna cu un morcov si-o bucata de telina, sare si piper, cimbru si o foaie de dafin, si-asa am avut si supa necesara.
ingrediente pentru aluat:
- 490 f faina (am pus 240 g faina 650, de paine, si 250 g faina 000)
- 10 g zahar
- 10 g sare
- 250 g unt rece
- 240 ml apa rece
ingrediente pentru umplutura:
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 1 bucatica telina (depinde cat de mult va place telina, reteta zicea jumatate de cana, eu am pus mai putin)
- 3 g sare
- 55 g unt la temperatura camerei
- 45 g faina
- 500 ml supa de pui
- 120 ml smantana 15%
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 1/2 lingurita piper
- 425 g pui gatit
- 150 g mazare congelata
- 100 g porumb (nu era in reteta; era in frigider si trebuia consumat)
metoda:
- se amesteca faina, zaharul si sarea; se adauga untul taiat cubulete, se amesteca cu degetele pana cand bucatelele de unt ajung de marimea unui bob de mazare; se adauga apa rece, se amesteca cu ajutorul unei furculite; se framanta cu mana de vreo 10 ori, cat sa se adune aluatul; se formeaza doua discuri, se invelesc in folie de plastic, se lasa in frigider cel putin o ora;
- se caleste ceapa tocata aproximativ 5 minute; se adauga morcovii si telina taiate cubulete, se calesc toate inca 5 minute;
- se amesteca untul cu faina, obtinadu-se o pasta;
- se incalzeste supa; se adauga pasta de unt cu faina; se lasa sa fiarba, amestecand, pana se dizolva faina (e buna metoda, nu se fac cocoloase);
- se amesteca legumele calite, sosul din supa de pui, carnea taiata cubulete, mazarea si porumbul; se adauga sare, piper si cimbru;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se intinde una din bucatile de aluat, pe blatul infainat, pana ajunge la 5 mm grosime, cam 35 cm diametru;
- se aranjeaza foaia de aluat intr-o forma de placinta - diam. 25 cm; se pune umplutura; se decupeaza marginile aluatului;
- se intinde si cealalta bucata de aluat - diametru aproximativ 30 cm si se aseaza peste umplutura; dupa indicatiile retetei am taiat foaia de dedesubt cu rezerva mai mica, iar cea de deasupra am pliat-o sub cealalta - rezultand cele 3 straturi de care spuneam la inceput; e suficient daca marginile aluatului de taie la aceeasi dimensiune si se apasa apoi cu o furculita, pentru a se lipi bine;
- din resturile de aluat se pot decupa diverse forme pentru decorarea placintei;
- se coace placinta in treimea de jos a cuptorului timp de 45-50 de minute.
PLACINTA PIZZA MEDITERANEANA
Un aluat interesant, cu mai multa drojdie decat ar trebui daca am urma instructiunile de pe pachetul de drojdie, dospit peste noapte in frigider. Cred ca am intins aluatul prea subtire pentru ca s-a spart la copt in doua locuri, dar mi-a placut ideea si combinatia de gusturi. Din lipsa de anghinare am modificat umplutura fata de reteta propusa, am adaugat ciuperci si rosii uscate care mi s-a parut ca se potrivesc in ceva cu iz mediteranean. Placinta se poate coace intr-o tigaie metalica, ce poate fi pusa in cuptor; cum n-am asa ceva am copt-o in forma rotunda de 25 cm cu pereti detasabili.
ingrediente pentru aluat:
- 21 g drojdie uscata
- 5 g zahar
- 180 ml apa calduta
- 3 g sare
- 15 ml ulei
- 210 g faina pentru paine (650)
ingrediente pentru sosul de usturoi:
- 45 g unt
- 25 g faina
- 240 ml lapte
- praf de sare; piper
- 4 catei de usturoi tocati
- 45 g parmezan
ingrediente pentru umplutura:
- 280 g pui gatit taiat cubulete
- 2 cepe verzi (sau o ceapa uscata)
- 60 g cas de vaca
- 100 g feta
- 2 linguri ulei
- 600 g ciuperci champignon
- 15 g rosii uscate
- 60 g masline kalamata
- 1 lingurita oregano
metoda:
- se amesteca drojdia cu zahar si apa si se lasa deoparte cateva minute; se adauga faina, sarea si uleiul; se framanta aluatul, apoi se aseaza intr-un bol curat uns cu ulei si se acopera cu folie de palstic, unsa si ea cu ulei; se lasa in frigider peste noapte; se scoate cu o ora inainte de a fi folosit;
- se topeste untul; se presara faina, se amesteca, apoi se toarna laptele; se tine pe foc, amestecand, pana incepe sa fiarba; se adauga sare, piper, usturoi, se mai tine un minut pe foc; se stinge focul, se amesteca branza;
- se incinge uleiul si se calesc ciupercile taiate felii, la foc mare; pana se evapora apa lasata;
- se amesteca puiul, cepele tocate, casul dat pe razatoarea cu gauri mari, feta sfarmata, ciupercile, rosiile uscate tocate, maslinele (fara samburi) taiate bucati, oregano; gustati: din cauza atator ingrediente sarate (feta, masline, rosii uscate) s-ar putea sa nu mai fie nevoie de sare;
- se incinge cuptorul;
- se rastoarna aluatul (care a stat o ora la temperatura camerei) pe blatul bine infainat; se scot gazele din el, cu cateva lovituri;
- se intinde aluatul astfel incat sa fie cu 30 cm mai mare decat vasul in care veti coace placinta; va fi subtire, folositi faina pentru a nu se lipi de blat - sucitor - maini ...; se aseaza in vas, se lipesc eventualele gauri; se pune umplutura, apoi se aduna marginile aluatului si se strang ca o bocceluta, se rasuceste putin si se taie surplusul de aluat; se presara sare, piper si oregano; se coace 30-35 de minute.
Pofta buna!
Hannah of
Rise and Shine
was our October 2013 Daring Bakers’ hostess and she challenged us to
bake our own double crusted savory pot pies. Using any from-scratch
crust and filling we choose, we were allowed to get completely creative
with our recipe, showing off the savory flavors and fillings from our
own home or region.