Cuvantul "rapida" din titlu nu vrea sa spuna ca e gata in 5 minute ci se refera la scurgerea timpului in lumea muraturilor fara otet, aceasta varza murata fiind gata in 5-6 zile. E o metoda simpla si la indemana de a avea varza murata - fara butoaie, pivnite sau drumuri la piata. Eu nu tin minte de la un an la altul complicata reteta, asa ca o notez aici, si pentru ca e cu varza o trimit la provocarea "Dulce Romanie" gazduita luna aceasta de surorile Liana si Laura de la "Transylvanian kitchen".
ingrediente - pentru un borcan de 5l:
- 2 verze albe (aprox. 3 kg)
- cimbru si marar uscat
- sare pentru muraturi - se considera o lingura la litrul de apa, in cazul de fata 2 linguri
- apa fiarta, fierbinte - cam 2 l
metoda:
- se taie varza fasii subtiri si se pune intr-un vas mare;
- se adauga sarea si se freaca putin; se lasa 10-15 minute sa se inmoaie, va si scadea in volum;
- se pun la fiert 2 l de apa;
- se pune varza in borcan, apasand putin dar nu exagerat; se aranjeaza deasupra cimbrul si mararul;
- se aseaza borcanul pe o tava metalica; se toarna apa clocotita pana acopera varza, dar astfel incat sa ramana putin spatiu liber in borcan;
- se acopera borcanul cu o farfurie - sau cu un capac, dar nu infiletat, doar asezat pe gura borcanului;
- daca borcanul e cam plin se poate aseza, preventiv, pe o tavita sau farfurie, care sa retina apa in cazul in care fermenteaza furios;
- se lasa borcanul intr-un loc caldut, in bucatarie. Se verifica din cand in cand (adica dupa 2-3 zile) si se apasa varza la loc daca se ridica. In functie de conditiile atmosferice, varza e gata in 5-6 zile.
Pofta buna!
Eu fac variantă fără apă la plus. Asta însemană că trebuie să 'frământ' bine varza înainte, până lasă destulă apă încât s-o acopere. Şi apoi mai trebuie şi presată foarte bine şi pus un pietroi deasupra. Dar îmi place mai mult varianta ta căci mă scuteşte de nişte muncă în plus :)
RăspundețiȘtergereAha, am inteles varianta ta, cred ca ramai cu mai putina moare dar intr-adevar muncesti mai mult.
ȘtergereIn Bucovina se numesc "verze" si se pune in varza tocata: morcov ras, chimen, boabe de piper, frunze dafin, sare. Se taseaza bine varza. Apoi se adauga apa rece cu sare (1 lg.de sare grunjoasa la 1l apa) cat sa acopere varza. Dupa 3-4 zile de fermentat, se da la rece.
RăspundețiȘtergereVarza alba , varza rosie , ambele in proportie de 2 părți albă la una rosie , morcov după buna plăcere , toate date pe răzătoarea mare . Se freacă cu sare până-si lasă zeama și se umplu ardei grași mai micuți , mai colorați , galben , nuante de verde si rosu . Se pun in borcan cu zeama lăsată de umplutură , condimente după plac . Eu pun boabe de piper , două-trei de ienibahar , o bucățică două de hrean , frunze și tulpini de țelină . Sunt un deliciu , dar cred că stiti deja asta
RăspundețiȘtergere