Chocolate crinkles sunt niste fursecuri foarte aratoase si gustoase. Este cea de-a doua reteta pe care am incercat-o pentru provocarea Daring Bakers din noiembrie 2012. Am citit ca fursecurile acestea nu ies foarte bine daca sunt tavalite doar prin zahar pudra cum spune reteta pe care am urmat-o, asa ca am folosit doua tipuri de zahar; totusi am facut cateva doar cu zahar pudra si la majoritatea nu am observat nici o diferenta fata de cele care aveau si zahar tos, asa ca - myth busted! Crusta mai palida de pe fursecurile mai putin reusite am pus-o pe seama faptului ca era mai cald aluatul si a "topit" o parte din zaharul pudra.
ingrediente (pentru aprox. 80 de bucati):
- 170 gr ciocolata amaruie
- 300 gr faina
- 15 gr cacao
- 5 gr praf de copt (2 lingurite)
- 4 gr sare (3/4 lgt)
- 110 gr unt
- 275 gr zahar brun
- 2 oua mari
- 60 ml lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 75 gr zahar pudra
- 75 gr zahar tos
metoda:
- se topeste ciocolata tocata pe baie de abur, amestecand; se lasa deoparte;
- se amesteca faina cu praful de copt, cacao si sare;
- se freaca untul cu zaharul brun pana devine cremos, cam 3 minute daca se foloseste un mixer; se adauga ouale, unul cate unul, apoi ciocolata topita, laptele si vanilia, iar la urma faina; se inveleste aluatul in folie transparenta si se lasa in frigider 2-3 ore;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se scoate din frigider jumatate din aluat;
- se formeaza intre palme bilute de aluat de circa 2 cm diametru, care se tavalesc in zahar tos, apoi in zahar pudra, se aseaza pe tava cu hartie de copt lasand cam 3 cm distanta intre ele; dupa cateva bilute incepe sa se lipeasca aluatul de palme, asa ca am lucrat in fata geamului deschis: modelat 5-6 bile - spalat pe maini cu apa rece - tavalit bilele prin cele doua tipuri de zahar - modelat iar cateva bilute etc;
- se coc 15 minute, apoi se scot pe un gratar cu hartie cu tot - fursecurile sunt inca moi dar se vor intari cand se racesc;
- se procedeaza identic cu restul de aluat;
- se pastreaza pana la 5 zile in cutii inchise.
Pofta buna!
Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta Eats is sharing a dozen cookies, some classics and some of her own, from all over the world with us.