Tema propusa la "Daring bakers" in luna mai a anului 2015 este prajitura "Lamington" care-si are originile in Australia sau Noua Zeelanda - depinde pe cine intrebi. Suprinzator este ca stim si noi aceasta prajitura, la mii de kilometri de zona ei de bastina, sub denumirea poetica si expresiva de "tavalita". Ideea e simpla: se coace un fel de pandispan, se taie in bucati nu foarte mici care se scufunda in glazura de cacao si apoi se tavalesc prin nuca de cocos astfel incat atunci cand mananci prajitura sa ramai cu degetele curate. Exista variatiuni: bucatile se pot taia in doua parti care se lipesc cu gem sau cu frisca, iar nuca de cocos poate fi inlcuita cu nuci macinate, iar uneori chiar glazura de cacao sau ciocolata e inlocuita cu gem. Cum asta e prima mea "tavalita" / "Lamington" am ramas la varianta clasica, dar nu m-am abtinut si cu cateva prajiturele am facut un fel de sandwich cu gem de merisoare. Mi s-a parut putin neobisnuita reteta de blat propusa de Marcellina pentru ca in loc de faina contine amidon, aceesta fiind motivul (cred) pentru care blatul este extrem de usor - o "tavalita" cu latura de 4-5 cm avand 40 de grame.
ingrediente:
- 5 oua la temperatura camerei
- un praf de sare
- 225 g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie (sau o fi tinctura solutia obtinuta din bete de vanilie tinute in alcool ?...)
- 200 g amidon
- 8 g praf de copt
pentru glazura:
- 300 g zahar pudra (reteta originala: 400 g)
- 40 g cacao
- 15 g unt
- 120 ml lapte
- 100 g nuca de cocos (original: 250g, nu stiu din ce motiv tavalitele mele nu au "inghitit" asa de multa)
metoda:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 23x35 cm;
- se bat ouale zahar si un praf de sare in robotul de bucatarie - cam 15 minute;
- intre timp se cerne amidonul impreuna cu praful de copt de 3 ori;
- se adauga extractul de vanilie la crema de oua cu zahar si se bat impreuna inca 5 minute; compozitia trebuie sa se fi triplat in volum si sa fie foarte deschisa la culoare;
- cu ajutorul unui tel para se incorporeaza usor faina in compozitia cu ou;
- se toarna aluatul in tava pregatita si se coace 22-25 de minute; e copt cand marginile s-au strans putin si la apasare usoara revine, ca un burete;
- se scoate pe un gratar si se lasa la racit; cel mai bine pana a doua zi, astfel blatul va fi mai usor de manevrat mai departe;
- se cerne zaharul pudra si cacaoa intr-un vas termorezistent; se adauga untul topit si laptele si se aseaza deasupra unui vas cu aburi; se amesteca pana cand compozitia de vine omogena;
- se taie "coaja" de deasupra pandispanului (eu am taiat si marginile) apoi se taie blatul in 24 de bucati ( 4 x 6);
- se pune nuca de cocos intr-un vas;
- se iau pe rand bucatile de aluat, se scufunda in glazura, se scot cu o furculita, se scurg putin, se tavalesc in nuca de cocos si se aseaza pe gratar unde se lasa cel putin 2 ore, pana se intareste glazura;
- se pot pastra cateva zile intr-o cutie inchisa; n-am incercat dar se zice ca se congeleaza bine si se dezgheata repede.
Pofta buna!
Blog-checking lines: For the May challenge Marcellina from Marcellina in Cucina dared us to make Lamingtons. An Australian delicacy that is as tasty as it is elegant