joi, 27 februarie 2014

Paine dulce cu scortisoara



Provocarea lunii februarie la Daring Bakers poarta numele "beautiful bread", adica paine frumoasa.... Mai mult cozonac decat paine, dupa ingredientele aluatului, si nici nu mi-a iesit mie prea frumoasa, daca daca dati o cautare pe google "Valentina Zurkan" o sa vedeti cate minunatii se pot crea pe tema "beautiful bread" - adica straturi subtiri de aluat, suprapuse, eventual unse cu ceva aromat si colorat, apoi taiate si rasucite dupa felurite modele. Luata de val am incercat si o reteta sarata, care va urma intr-o alta postare.

ingrediente pentru aluat:
- 450 g faina 000
- 60 ml apa calduta
- 180 ml lapte cald
- 1 ou mare
- 60 g unt moale
- 50 g zahar
- 3 g sare
- 10 g drojdie uscata instant
pentru uns straturile:
- 60 g unt
- 25 g scortisoara
- 100 g zahar
pentru uns deasupra:
- 60 ml lapte
- 15 g zahar
pentru glazura si servit:
- 400 ml dulce de leche (lapte condensat, in reteta originala)



metoda:
- se amesteca intr-un bol laptele cu apa, oul, zahar, unt si drojdie; se lasa deoparte;
- intr-un alt bol se amesteca faina cernuta cu sare; se adauga ingredientele lichide si se framanta pana cand se obtine un aluat fin; daca e nevoie (in functie de faina, umiditatea din aer etc) se mai poate adauga o lingura de faina in aluat;
- se acopera bolul cu un stergar de bucatarie umezit si se lasa intr-un loc caldut pana cand aluatul isi dubleaza volumul;
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat; se imparte in 4;
- se intinde fiecare bucata in forma de disc, cat mai subtire posibil (cel putin 20 cm diametru);
- se amesteca zaharul si scortisoara;
- se unge primul disc de aluat cu un topit, apoi se presara 1/3 din amestecul cu scortisoara;
- se aseaza al doilea disc peste primul, repetand operatiunea de uns cu unt, presarat cu scortisoara;
- se cladesc astfel toate cele 4 discuri de aluat; ultimul se unge cu unt;
- se taie cozonacul in 8 segmente egale;


- fiecare triunghi obtinut se taie cam pe 2/3 din lungimea sa, fara a atinge varful sau baza triunghiului;
- se ridica varful unui triunghi, apoi se introduce prin taietura din mijloc si se scoate pe dedesubt; se aseaza frumos si simetric, pe cat posibil, straturile de aluat;
- se aseaza triunghiurile formate intr-o tava, pe hartie de copt;


- se strang impreuna cele doua colturi de la baza fiecarui triunghi;
- se unge cozonacul cu lapte amestecat cu zahar si se lasa la dospit 15 minute;
- se incinge cuptorul la 240 grade C; se coace painea cea frumoasa 5 minute la temepratura mare, apoi se reduce temperatura la 200 grade C si se mai coace inca 15-20 de minute, sau pana cand e rumenit la suprafata.
Cat e cald se stropeste cu lapte condensat sau dulce de leche. Se seveste caldut sau la temperatura camerei.



Pofta buna!

Blog-checking lines:
Beauty surrounded the Daring Bakers this month as our host, Sawsan, of chef in disguise, challenged us to make beautiful, filled breads. Who knew breads could look as great as they taste?

marți, 25 februarie 2014

Piept de pui General Tso



Aceasta este una din acele mancaruri chinezesti mai celebre in Americi decat in China. Ea consta in bucatele de carne de pui (piept, aici, dar se poate face si cu pulpe dezosate) tavalite intr-un amestec care contine amidon, prajite pana devin crocante si glazurate apoi intr-un sos dulce-acrisor. Am facut mai demult varianta  "Piept de pui pseudo general Tao", iar cea de fata este o alta varianta, (pseudo-pseudo, probabil) cu glazura mai putin dulce si usor picanta.


ingrediente:
- 1 piept de pui de aproximativ 500 g
- 100 g amidon
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
- ulei pentru prajit
- varf de cutit fulgi de ardei iute
- 2 catei de usturoi tocati
- 1 lingura susan
- ceapa verde
pentru marinata:
- 1 lingura sos de soia
- 2 albusuri
pentru sos:
- 60 ml apa
- 2 linguri pasta de rosii
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura otet
- 1 lingurita ulei de floarea soarelui (reteta zice de susan)
- varf de cutit boia iute
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita amidon

metoda:
- se amesteca albusurile batute usor cu o lingura de sos de soia;
- carnea de pui se taie cubulete de 2-3 cm si se pune in marinata; se lasa 10 minute;
- se amesteca toate ingredientele pentru sos, se aseaza deoparte;
- se amesteca amidonul cu sare si piper;
- se incinge uleiul in wok (sau tigaie); se trec bucatile de carne prin amidon, se scutura excesul si se prajesc pana devin maro-aurii, in mai multe ture;
- se varsa uleiul din wok, se sterge cu un servet de hartie;
- se incinge o lingura de ulei; se adauga usturoiul si ardeiul iute si se calesc 20 de secunde; se adauga sosul pregatit anterior, se amesteca si se tine pe foc pana incepe sa fiarba si se ingroasa; se adauga bucatile de carne prajita, se amesteca bine pana cand sunt acoperite cu sos;
- se serveste cu susan si ceapa verde tocata presarate deasupra, cu taietei chinezesti sau orez.


Pofta buna!

Sursa

joi, 13 februarie 2014

Bezele cu nuci



Mi-am amintit de pricomigdale pentru ca: 1. mereu imi raman albusuri cu care nu stiu ce sa fac si 2. mi-e plin podul de nuci....  Aceasta reteta e din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, si cu toate ca acolo sunt numite "pricomigdale", mie mi s-au parut bezele in toata regula: exterior crocant, usoare, umflate, deloc gumoase sau ca un fursec cum imi amintesc eu ca ar fi pricomigdalele. Daca n-am dreptate cu categorisirea asta si stiti ca e altfel, spuneti-mi si mie. Pana una alta, le voi zice bezele cu nuca.


ingrediente:
- 3 albusuri
- 200 g zahar tos
- 200 g nuci macinate
- 1 lingurita esenta de vanilie (in carte era esenta de migdale dar am naturala de vanilie asa ca am folosit-o; se asemenea, cartea zicea si 20 ml rom, care mie nu-mi place deci nu am, si prea tarziu m-am gandit ca un lichior de cafea probabil ar fi mers in loc de rom);

metoda:
- se coc nucile in cuptor, la foc mic, 10-15 minute, scuturand tava din cand in cand;
- se lasa putin la racit, apoi se freaca nucile intre palme sa se desprinda mare parte din cojite;
- se macina nucile;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- albusurile se bat spuma;
- se aseaza bolul cu spuma deasupra unui vas cu apa clocotita, la foc mic; se adauga treptat zaharul, batand intr-una; se mai bat pe baie de abur 5 minute, pana se intareste spuma, insistand cu telul pe peretii bolului; se adauga nucile macinate si esenta de vanilie si se amesteca bine;
- se ia din compozitia de bezea cu nuci de pe magini si nu se mai amesteca; se aseaza gramajoare de spuma in tava tapetata cu hartie de copt, la 2-3 cm distanta; se introduce tava in cuptor si se da focul la minim;
- se coc bezelele 25-30 de minute pana se rumenesc putin si crapa la suprafata; in primele 15 minute nu se deschide cuptorul.


Pofta buna!

duminică, 9 februarie 2014

Placinta americana cu mere



Ziceam nu demult ca am primit o carte de bucate cu numele "Pies & tarts" din care as face toate retetele ... si-am inceput cu clasica "apple pie" cu crusta dubla - adica aluat, umplutura, aluat. Placinta americana de-o zarim in filme e ceva mai inalta decat a mea, din cauza ca se coace in tava de 23 cm diametru, de care eu, incredibil, nu am, prin urmare am copt placinta in tava de 27 cm. Crusta din carte continea mai mult unt (225 g, iar eu am redus la un pachet dar si asa gustul e minunat), iar tarta per ansamblu, mirare pentru o reteta americana, e potrivit de dulce.

ingrediente - pentru aluat:
- 350 g faina 000
- 200 g unt
- 1 lingurita zahar (5g)
- 1 lingurita sare (5g)
- 100 ml apa rece
pentru umplutura:
- 1.3 kg mere
- 60 g zahar
- 3 linguri faina
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- praf de sare
- coaja si zeama (2 linguri) de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura de unt
- 1 galbenus si o lingura de smantana, pentru uns 
metoda:
- se pune in robotul de bucatarie faina, sare si zahar; se adauga untul rece taiat cubulete; se amesteca pana cand amestecul are aspect de firmituri dar inca mai sunt bucati de unt de dimensiunea unui bob de mazare; se adauga apa si se amesteca din nou, pana cand se aduna aluatul;
- se imparte aluatul in doua, se invelesc cele doua bucati in folie de plastic, se aplatizeaza si se pun in frigider - minim 1 ora, cel mai bine peste noapte;
- se intinde una din bucatile de aluat astfel incat sa captuseasca tava, inclusiv peretii acesteia, si sa ramana o margine de cel putin 1 cm; se trasfera aluatul in tava, se preseaza putin pe peretii ei, se taie unde e cazul astfel incat sa nu depaseasca cu mai mult de 1 cm marginea tavii; se pune tava in frigider;
- merele se curata de coaja, se taie in sferturi, se scot samburii, apoi se taie in felii de 5-8 mm grosime;
- se adauga zeama si coaja de lamaie, faina, zahar, un praf de sare, nucsoara si scortisoara; se amesteca bine;
- se intinde cea de-a doua bucata de aluat;
- se pun merele in tava cu aluat, se pun bucatele mici de unt deasupra, apoi se aseaza deasupra a doua foaie; marginile acesteia se indoaie sub prima foaie, presand usor; se pot face modele cu dintii unei furculite, sau "onduleuri" cam cum am incercat eu;
- se amesteca galbenusul su smantana si se unge tarta; se fac cateva taieturi in aluat, pe unde va iesi aburul; se presara zahar tos;
- se coace tarta in partea de jos a cuptorului, la 220 grade C timp de 25 de minute, apoi se reduce temperatura la 160 grade C si se mai coace 45-60 de minute; daca se rumeneste prea tare deasupra se poate acoperi cu folie de aluminiu;
- se lasa sa se raceasca pana ajunge la tempertaura camerei (minim 3 ore).


Pofta buna!

miercuri, 5 februarie 2014

Pateu de linte rosie



Iata un var de-al hummusului si-al fasolii frecate deopotriva: pateu de linte rosie, o idee buna de ceva de uns pe paine. Mie imi place lintea, al carei gust e completat aici de rozmarin si lamaie (dar se pot incerca si alte condimente) iar cei sensibili pot inlocui ceapa cu praz.

ingrediente:
- 2 linguri ulei
- 200 g linte rosie
- 1 ceapa mare
- 3 catei de usturoi
- 625 ml apa
- coaja si zeama (2 linguri) de la jumatate de lamaie
- sare, piper
- o crenguta de rozmarin
- ulei de masline
metoda:
-se caleste ceapa tocata in 2 linguri de ulei incins; se lasa pe foc, amestecand din cand in cand, pana devine sticloasa;
- se adauga usturoiul tocat si lintea, se amesteca bine totul, apoi se toarna apa; se fierbe, amestecand rar, pana scade tot lichidul si lintea e fiarta - aproximativ 20 de minute;
- se lasa putin la racit, apoi se adauga coaja si zeama de lamaie, sare si piper, frunzele de rozmarin; se paseaza totul in blender, adaugand si putin ulei de masline.
Ca si hummusul, pateul de linte se potriveste foarte bine cu ardei copti (care pot fi si adaugati in pateu), si nu stiu cum de nu mi-a venit mie, mare iubitoare de branza, ideea, dar branza feta s-a potrivit perfect cu toate astea.


Pofta buna!

Sursa: Chef in disguise - un blog plin de poze frumoase si idei bune!

sâmbătă, 1 februarie 2014

Pizza cu 3 branze si ciuperci



Aceasta pizza "alba" (adica fara rosii) e perfecta pentru cei carora le place sa manance branza cu branza si cu branza, cum imi place mie.


ingrediente (pentru 2 bucati de aproximativ 23 cm diametru):
- 250 g faina 650
- 165 ml apa calduta
- 5 g drojdie uscata
- 5 g sare
- "un praf" de zahar
- 150 g mozarella
- 50 g parmezan ras
- 50 g branza cu mucegai albastru
- 250 g ciuperci champignon
- 1 lingura de ulei si una de unt
- sare, piper
- 1 fir de ceapa verde
metoda:
- se  amesteca drojdia cu apa calduta, se adauga putin zahar si se lasa intr-un loc caldut pana incepe sa faca spuma;
- se cerne faina; se adauga sare si drojdia; se amesteca totul, se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa la odihna 15-20 de minute;
- se framanta aluatul 15 minute, se acopera bolul cu folie si se lasa la dospit 1-2 ore (in functie de cat e de cald in zona), pana cand aluatul isi dubleaza volumul;
- se spala ciupercile, se taie felii nu foarte subtiri; se incinge uleiul si untul intr-o tigaie; se adauga ciupercile si se calesc, la foc mare, amestecand rar, pana cand se evapora zeama lasata de ciuperci; se condimenteaza cu sare si piper;
- se incinge cuptorul pe maxim (230 grade C, la cuptorul meu pe gaz, in ziua aceea);
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat si se formeaza doua bile; se acopera cu un stergar si se lasa 10 minute;
- se intind bilele de aluat; se presara parmezan ras, se aranjeaza felii de mozarella, ciuperci, rondele subtiri de ceapa verde si firmituri de branza cu mucegai;
- se coace pizza timp de 12-15 minute, pana se rumeneste putin.
Se pot taia cateva firicele de cepsoara deasupra.


 Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...