miercuri, 16 decembrie 2015

Briose cu fructe uscate si martipan





Aceste briose sunt inspirate de cozonacul german de Craciun (numit Stollen), au fructe uscate, nuci, migdale,  martipan si scortisoara. Miros a iarna si a Craciun, sunt consistente si aromate, perfecte pentru micul dejun, cu un borcanel de iaurt alaturi.

ingrediente:
- 200 g faina 000
- 50 g migdale macinate
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de soda
- 1/4 lingurita scortisoara
- 100 g zahar tos
- 100 g martipan taiat cubulete
- 25 g nuci tocate mare
- 50 g fulgi de migdale
- 25 g stafide
- 50 g merisoare uscate
- 5o g caise uscate taiate cubulete
- 2 oua
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 125 ml iaurt

metoda:
- se incinge cuptorul la 200 g Celsius
- se amesteca faina, migdale macinate, zahar, praf de copt, bicarbonat, martipan, nuci si fructe uscate;
- separat se amesteca ouale cu uleiul si iaurtul;
- se mesteca cele doua compozitii, fara a insista prea mult;
- se repartizeaxza aluatul in 12 hartiute de briose; se coc in tava speciala timp de 5 minute,  apoi se reduce temperatura cuptorului la 160 grade C si se mai coc 15 minute sau pana cand scobitoarea infipta in mijlocul briosei iese curata.




Pofta buna!
sursa

marți, 8 decembrie 2015

Paste cu broccoli copt, rosii uscate si branza de capra




Am descoperit anul trecut ca multe neamuri de-ale verzei sunt mai gustoase daca sunt rumenite in cuptor decat daca sunt fierte - de exemplu varzutele de Bruxelles si conopida. Logica spune ca acelasi lucru ar trebui sa se intample si cu broccoli, iar combinatia dintre acesta si rosii uscate plus branza de capra, care va sa zica 2 din ingredientele mele preferate, si ceva paste ca sa ne si saturam, nu are cum sa dea altceva decat o mancare pe care as face-o si as manca-o neintrerupt.

ingrediente:
- 200 g paste fainose
- 1 bucata broccoli (aprox. 500 g)
- 3 catei de usturoi
- 100 g branza de capra (un rulou)
- rosii uscate
- 1 lingura de ulei de masline
- piper
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se desface buchetul de broccoli, apoi se spala, se lasa la scurs, apoi se aseaza floricelele pe tava tapetata cu hartie de copt, unsa cu putin ulei; floricelele sa fie rasfirate, nu trebuie sa se inabuse ci sa se rumeneasca; se pun in tava si cateii de ustuoi, necuratati; se coc 15-20 de minute;
- se fierb pastele; se scurg, dar se pastreaza o cana din apa in care au fiert;
- se incinge uleiul intr-o tigaie; se adauga ustoiul copt si zdrobit, apoi floricelele de broccoli si rosiile uscate,  piper, pastele si branza rupta bucati; se amesteca, adugand treptat din apa retinuta de la paste, putin cate putin, pana cand branza se topeste.



Pofta buna!
Sursa

duminică, 29 noiembrie 2015

Tarta cu crema de branza si strat crocant




Aceasta este partea a doua a actiunii de cocarit de la "Daring Bakers" pentru luna noiembrie a lui 2015 - despre prima parte, tarta sarata, am zis aici. Cui ii plac tartele, cheesecake-urile si crumble-urile o sa fie fericit de aceasta combinatie a celor trei tipuri de desert. Am incercat varianta simpla, fara fructe in umplutura si mi-a parut rau ca nu am aruncat acolo niste merisoare uscate, asa ca la servire am completat cu jeleu acrisor de struguri. Diferentele fata de reteta-model sunt ca nu mi-a incaput toata cantitatea de "crocant" pe tarta, asa ca am folosit doar jumatate (cantitatile scrise mai jos reprezinta jumatate), iar compozitia cu crema de branza arata extrem de lichida asa ca am adaugat de la mine amidon (o lingura).

ingrediente pentru aluat:
- 175 g faina 000
- 5 g sare
- 100 g unt rece taiat cubulete
- 90 ml apa rece

ingrediente pentru umplutura:
- 450 g crema de branza
- 60 ml frisca
- 150 g zahar
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 oua
- 1 galbenus
- 1 lingura de amidon

ingrediente pentru stratul crocant:
- 70 g faina
- 40 g fulgi de ovaz
- 100 g zahar
- 60 g unt rece

metoda: 
- se prepara aluatul amestecand faina, sare si unt pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa si se amesteca pana cand se aduna aluatul; se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se aseaza intr-o tava de tarta de aprox. 23 cm (inalta de cel putin 4 cm); se indoaie excesul de aluat, se inteapa cu o furculita si se coace "orb" (cu greutati asezate pe hartie copt, peste aluat) timp de 10 minute; se indeparteaza greutatile si hartia si se mai coace aluatul 5 minute;
- se mareste temperatura cuptorului la 260 grade C;
- se bate crema de branza cu zaharul, apoi de adauga celelalte ingrediente si se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia; (tarta mea e gresita, cu mijlocul scufundat asa, cred ca din cauza ca am batut prea mult compozitia); se toarna crema peste aluatul copt partial si se coace 15 minute;
- se amesteca ingredientele pentru stratul crocant, se imprastie pe suprafata tartei, si se coace la 140 de grade 50-60 de minute; se lasa sa se raceasca in cuptorul stins lasat cu usa intredeschisa, apoi se lasa in frigider cel putin 6 ore. 

Pofta buna!


Blog-checking lines: For the month of November Krista & Nicole of “Two Cups of Sugar.” challenged us to make our own version of cheesecake crumble pie.

vineri, 27 noiembrie 2015

Tarta cu branza, sunca si rosii uscate




Dupa o lunga pauza de activitate pentru "Daring Bakers", iata-ma incercand reteta propusa pentru luna noiembrie, tema fiind tarta cu crema de branza si strat crocant - numele original in engleza fiind "Cheese cake crumble pie", adica o combinatie de 3 straturi care mai de care mai bun. Iata aici varianta sarata a tartei, cu sunca, ceapa verde, rosii uscate si porumb, ii lipseste stratul crocant (am pus doar cateva rosii uscate, tocate, deasupra) dar are destule arome si culori incat sa fie buna asa cum e. E foarte buna ca aperitiv sau pachetel de dus la birou.

ingrediente aluat:
- 175 g faina 000
- 5 g sare
- 100 g unt rece taiat cubulete
- 90 ml apa rece

ingrediente umplutura:
- 450 g crema de branza
- 60 ml frisca
- 60 g cascaval ras
- 1 fir ceapa verde, tocat ( eu am pus cateva micro-firicele de praz)
- 40 g rosii uscate
- 140 g porumb
- 2 oua
- piper
- 115 g sunca fiarta, taiata cubulete

in plus: 2-3 rosii uscate taiate fasiute.

metoda: 
- se prepara aluatul amestecand faina, sare si unt pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga apa si se amesteca pana cand se aduna aluatul; se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider minim 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 220 grade C;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat si se aseaza intr-o tava de tarta de aprox. 23 cm (inalta de cel putin 4 cm); se indoaie excesul de aluat, se inteapa cu o furculita si se coace "orb" (cu greutati asezate pe hartie copt, peste aluat) timp de 10 minute; se indeparteaza greutatile si hartia si se mai coace aluatul 5 minute;
- se reduce temperatura cuptorului la 160 grade C;
- intre timp se bate crema de branza cu frisca; se adauga ouale, rosiile uscate, ceapa verde, porumbul si piper si se amesteca usor; se toarna compozitia in tarta semi-coapta, apoi se acopera cu cubuletele de sunca;
- se coace tarta timp de 45-55 de minute, pana cand arata inchegata; (reteta propusa spunea sa cocacem tarta intr-un vas cu apa, dar nu mi-a sunat bine combinatia abur+aluat de tarta asa ca am copt fara vasul cu apa);
- se lasa tarta la racit o ora in bucatarie, apoi in frigider peste noapte.
Se presara cu fasiute de rosii uscate inainte de a servi.
Pofta buna!

Blog-checking lines: For the month of November Krista & Nicole of “Two Cups of Sugar.” challenged us to make our own version of cheesecake crumble pie.

joi, 12 noiembrie 2015

Chec cu nuci si merisoare (si dovlecel ascuns)




Daca n-as fi avut o recolta exagerata de dovlecei probabil nu as fi facut checul asta niciodata,  pentru ca ma gandesc ca daca-i prajitura, atunci trebuie sa aiba zahar, unt, oua, ciocolata, stafide si alte bunatati, nu legume. Insa nu mi-a venit sa arunc dovleceii mei eco-bio, congelatorul era deja burdusit, asa ca am cautat o noua modalitate de a folosi recolta si acum, cu mintea mai matura, imi dau seama ca nu-i rau sa pui ceva legume in prajituri - la urma urmei, cum imi place "carrot cake", de ce nu mi-ar placea "courgette cake" ?



ingrediente:
- 2 oua
- 125 ml ulei de floarea soarelui
- 85 g zahar
- 350 g dovlecel ras
- 1 lingurita extract de vanilie
- 300 g faina
- un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1/2 lingurita bicarbonat de soda
- 1/2 lingurita praf de copt
- 85 g nuci tocate mare
- 140 g merisoare uscate
metoda:
-  se tapeteaza cu hartie de copt doua forme de chec (eu am folosit o forma cu dimensiuni normale si 4 mai mici);
- se bat ouale cu zahar, vanilie, ulei, apoi se adauga dovlecelul ras;
- se amesteca celelalte ingrediente, apoi se adauga peste compozitia cu ulei si oua;
- se toarna aluatul in formele pregatite si se coace aproximativ o ora (checurile sunt gata cand scobitoarea iese curata).



Pofta buna!

joi, 5 noiembrie 2015

Prajitura cu rubarba si iaurt




Toata iarna am asteptat sa vina vara, din motive de blog, pentru ca vara am lumina dupa-masa, cand ajung acasa, si pot sa fac poze cu mancarea! Dar vara a venit si odata cu ea cheful de stat pe-afara, scurmand in gradinuta sau, mai bine, lenevind la umbra nucului....  Acum ca e toamna (spre iarna), cel mai placut loc din lume mi se pare ca e la mine-acasa, langa cuptorul incins in care se coace o prajitura. Cum ar fi cea de fata, cu rubarba si iaurt, si cu un strat crocant de nuci deasupra - reteta usor modificata dupa cea de aici. Prajitura e gata cand deja e suficent de intuneric afara incat sa-mi iasa niste poze urate cum nu credeam sa ajung vreodata sa pun pe blog, dar e prea buna pentru a fi trecuta cu vederea (serios - nu va uitati la poza, faceti prajitura!) !

ingrediente:
- 100 g unt la temperatura camerei
- 50 g zahar tos
- 1 lingurita scortisoara
- 100 g nuci taiate mare
- 225 g faina 000
- 1 lingurita bicarboant de soda
- 250 g zahar brun (cel inchis la culoare)
- un praf de sare
- 250 ml iaurt
- 1 ou mare
- 300 g rubarba taiata cubulete cu latura de aprox. 1 cm (am folosit rubarba congelata, nedezghetata)
metoda:
-  se incinge cuptorul la 180 grade C;
-  se topesc 15 g de unt si se amesteca cu nucile, scortisoara  si 50 g de zahar tos;
- se freaca restul de unt cu zaharul brun si cu oul; se aduga iaurtul;
- se amesteca faina cernuta cu bicarbonat si un praf de sare; se adauga cubuletele de rubarba;
- se amesteca compozitia cu faina cu cea cu iaurt, se toarna aluatul intr-o tava (aprox. 33x23 cm) tapetata cu hartie de copt si se presara deasupra amestecul de nuci;
- se coace prajitura pana cand scobitoarea infipta in mijloc iese curata (cam 40 de minute).
Se lasa la racit apoi se serveste taiata cuburi.



Pofta buna!

duminică, 19 iulie 2015

Cheesecake in pahar




Reteta asta este o varianta a prajiturii noastre preferate, care este de altfel si reteta cu cele mai multe vizualizari de pe blog - cheesecake fara coacere. Metoda de prezentare in pahar are avantajul ca cheesecake-ul nu mai trebuie sa stea in frigider pana se intareste crema de branza cu frisca ci poate fi servit imediat dupa ce a fost preparat. Fata de cheesecak-ul in forma de tort am modificat putin compozitia stratului de jos: in loc de 250 g biscuiti aici am folosit doar 150 g plus 100 g nuci, puse la macinat impreuna - nucile au ramas bucati mai maricele, dar daca le vrem mai marunte le putem toca separat inainte de a adauga biscuitii. Apoi, reteta continua ca in varianta deja traditionala, dar straturile de aseaza in pahare. Inainte de servire se pune deasupra sos de visine (visine, zahar - jumatate fata de visine - zeama de lamaie, fierte putin, ingrosat la urma cu amidon).



Pofta buna!

marți, 14 iulie 2015

Gyros



Ce faci cand ti-e pofta de un gyros si nicicum nu ti se arata de-o vacanta in Grecia? Ti-l faci singur, cu manutele tale, cu totul si cu totul "de casa".  Nu o sa spun ca e la fel de simplu sa-l faci tu pe cat e sa-l cumperi de la taverna de langa plaja, dar nu e deloc cea mai complicata mancare. Sunt multe componente de pregatit, dar pentru fiecare sunt necesari timp de asteptare in care te poti ocupa de alta bucatica din gyros. Pentru lipii am folosit, din nou, o reteta a Laurei Adamache din cartea ei "Aluaturi dulci si sarate. 24 de retete delicioase ", si din nou cu un rezultat excelent. Si ca sa fie dezmatul complet, am facut si cartofi copti - prajiti, la cuptor.

ingrediente pentru lipii (3 bucati):
- 200 g faina
- 1/4 lingurita bicarbonat
- 110 ml lapte
- 1 lingurita sare
- 1 lingura ulei de masline
pentru carnea de pui:
- 3-4 pulpe superioare de pui, dezosate
- 100 ml iaurt
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- sare, piper, oregano, salvie, putin cimbru
pentru tzatziki - ca si aici
pentru salata de rosii:
- 2 rosii
- 2 castraveti
- o ceapa rosie mica-mica
- ulei de masline, sare, piper
in plus: cartofi, putin ulei pentru uns foaia de copt, sare
metoda:
- se amesteca intr-o punga cu "fermoar" ingredientele pentru marinata pentru carne - iaurt, usturoi, sare, piper, ierburi, apoi se adauga pulpele, se inchide punga si se maseaza carnea astfel incat sa fie bine acoperita de sos; se lasa in frigider cateva ore, intorcand din cand in cand punga;
- se pregatesc cartofii copti-prajiti: se taie in betigase nu foarte subtiri, se aseaza hartie de copt in tava cuptorului, se unge cu un strat subtire de ulei, se aseaza cartofii care nu trebuie sa fie inghesuiti; se coc in cuptorul incins pe mediu timp de 15-20 de minute, apoi se intorc  pe partea cealalta si se mai coc 15 minute;
- pentru lipii se amesteca bine toate ingredientele, astfel incat sa se obtina un aluat fin; se inveleste in folie alimentara si se lasa o ora, la odihna, apoi se imparte in 3, se intinde cu sucitorul fiecare bucata cat de subtire se poate si se coc intr-o tigaie non-aderenta, fara ulei - se poate folosi tigaia-gratar; farfuria pe care se pastreaza lipiile se inveleste itnr-o punga, atfel ca lipiile sa ramana moi;
- aceeasi tigaie, cu putin ulei de data asta, se foloseste pentru prajit pulpele; dupa ce s-au rumenit bine, se lasa sa se raceasca putin apoi se taie bucatele;
- se pregateste salata de rosii si sosul tzatziki;
- se asambleaza gyrosul: lipie - pui - cartofi - tzatziki; se serveste cu salata langa.
Usor, asa-i ?

Pofta buna!

joi, 9 iulie 2015

Cornuri pufoase umplute cu branza



Reteta acestor cornuri, denumite in original "cornuri pufoase cu cascaval si mac" a aparut in cartea "Aperitive. 24 de retete delicioase si usor de preparat"  scrisa de maestra aluaturilor (si a torturilor, si a pastelor ... ) Laura Adamache, dar amatoare de branzeturi cum sunt nu m-am multumit cu cornuri acoperite cu cascaval, ci m-am gandit sa le si umplu cu branza (se poate folosi cascaval si pe dinauntru, si pe dinafara, dar eu aveam o branza care se cerea consumata).


ingrediente:
- 500 g faina
- 25 g lapte praf
- 1 pliculet de drojdie dezhidratata
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite sare
- 150 ml lapte
- 100 ml apa
- 50 g ulei de masline
- 1 galbenus
- 3 linguri lapte + 1 lingura de ulei pentru uns
- 100 g cascaval
- 150 g branza framantata


metoda:
- se amesteca faina cernuta cu drojdie, lapte praf, zahar si sare; se adauga apa calduta, laptele, uleiul si galbenusul si se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste (asa de tare) de mana;
- se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut pana cand isi dubleaza volumul;
- se imparte aluatul in doua; se intinde o bucata de aluat pe blatul usor infainat pana ajunge un disc cu diametrul de aproximativ 25 cm;
- se taie in 8 parti egale, apoi se face o taietura de 2-3 cm in mijlocul fiecarei baze a "triunghiurilor" obtinute;
- se pune cate o lingurita cu varf de branza pe fiecare triunghi, catre baza acestuia, apoi se ruleaza cornurile, tragand usor de colturile bazei la inceput, apoi de varf, curband usor cornul la final pentru a-i da forma de corn;
- se procedeaza identic cu celalalta bucata de aluat;
- se lasa cornurile la dospit o ora;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se ung cornurile cu amestecul de lapte si ulei si se lipeste cascaval ras;
- se coc pe treapta a doua de jos in sus a cuptorului timp de 15-18 minute, pana se rumenesc. Se servesc caldute sau reci dar sunt bune si reincalzite in cuptor a doua zi.



Pofta buna!

luni, 6 iulie 2015

Salata de naut cu feta




Salatele cu naut sunt hranitoare, foarte potrivite pentru cina, iar daca se fac cu naut din conserva poate fi chiar o cina de vara fierbinte cand nu-ti vine sa pornesti aragazul (sau se fierbe nautul dimineata, pe racoare).


ingrediente:
- 400 g naut fiert
- 2 rosii mijlocii taiate cubulete
- 1 ceapa verde taiata fin
- 200 g feta faramitata
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 5-6 frunze de menta tocate marunt
- ulei de masline, piper, sare daca mai e nevoie
metoda:
- se fierbe nautul (o ora - o ora si jumatate) dupa ce a fost lasat la inmuiat in apa rece 8 ore;
- dupa ce a fiert nautul se scurge de apa si se lasa la racit, apoi se amesteca cu restul ingredientelor.



Pofta buna!

miercuri, 1 iulie 2015

Salata de cartofi noi cu ridichi




Raspunsul la intrebarea "ce mancam azi?" este foarte simplu daca am norocul sa o aud sambata sau duminica pe timp de vara: gratar! Un singur cuvant care ascunde multe posibilitati, asa ca rasuflu usurata. Dar apoi intreb: "cu ce?", si-atunci incep sa-mi bat capul, panicata, pentru ca cealalta jumatate a familiei e mult mai carnivora decat mine si ar manca fericit gratar cu mici. Notez asadar aceasta salata, la categoria "prea simpla ca sa fie o reteta"- sa o am la indemana pentru cand raman in pana de idei.

ingrediente:
- cartofi noi (1/2 kg)
- ridichi (vreo 15)
- ceapa verde (2-3 fire)
- iaurt - 2 linguri
- ulei de masline - 2 linguri
- mustar cu boabe intregi - 1 lingura
- sare, piper
metoda:
- se fierb cartofii spalati bine, cu tot cu coaja, in apa cu sare;
- dupa ce s-au racit cartofii se curata de coaja si se taie rondele; la fel se taie ridichile si ceapa verde;
- se pun intr-un borcan: iaurt, ulei de masline, sare si mustar; se inchdie capacul, se agita borcanul; daca e prea gros sosul (depinde cum e iaurtul) se poate adauga putina apa;
- se amesteca bine sosul cu restul ingredientelor.



Pofta buna!

miercuri, 27 mai 2015

Prajitura "Tavalita" (Lamington)



Tema propusa la "Daring bakers" in luna mai a anului 2015 este prajitura "Lamington" care-si are originile in Australia sau Noua Zeelanda - depinde pe cine intrebi. Suprinzator este ca stim si noi aceasta prajitura, la mii de kilometri de zona ei de bastina, sub denumirea poetica si expresiva de "tavalita".  Ideea e simpla: se coace un fel de pandispan, se taie in bucati nu foarte mici care se scufunda in glazura de cacao si apoi se tavalesc prin nuca de cocos astfel incat atunci cand mananci prajitura sa ramai cu degetele curate. Exista variatiuni: bucatile se pot taia in doua parti care se lipesc cu gem sau cu frisca, iar nuca de cocos poate fi inlcuita cu nuci macinate, iar uneori chiar glazura de cacao sau ciocolata e inlocuita cu gem. Cum asta e prima mea "tavalita" / "Lamington" am ramas la varianta clasica, dar nu m-am abtinut si cu cateva prajiturele am facut un fel de sandwich cu gem de merisoare. Mi s-a parut putin neobisnuita reteta de blat propusa de Marcellina pentru ca in loc de faina contine amidon, aceesta fiind motivul (cred) pentru care blatul este extrem de usor - o "tavalita" cu latura de 4-5 cm avand 40 de grame.


ingrediente:
- 5 oua la temperatura camerei
- un praf de sare
- 225 g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie (sau o fi tinctura solutia obtinuta din bete de vanilie tinute in alcool ?...)
- 200 g amidon
- 8 g praf de copt
pentru glazura:
- 300 g zahar pudra (reteta originala: 400 g)
- 40 g cacao
- 15 g unt
- 120 ml lapte
- 100 g nuca de cocos (original: 250g, nu stiu din ce motiv tavalitele mele nu au "inghitit" asa de multa)
metoda:
-  se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 23x35 cm;
- se bat ouale zahar si un praf de sare  in robotul de bucatarie - cam 15 minute;
- intre timp se cerne amidonul impreuna cu praful de copt de 3 ori;
- se adauga extractul de vanilie la crema de oua cu zahar si se bat impreuna inca 5 minute; compozitia trebuie sa se fi triplat in volum si sa fie foarte deschisa la culoare;
- cu ajutorul unui tel para se incorporeaza usor faina in compozitia cu ou;
- se toarna aluatul in tava pregatita si se coace 22-25 de minute; e copt cand marginile s-au strans putin si la  apasare usoara revine, ca un burete;
- se scoate pe un gratar si se lasa la racit; cel mai bine pana a doua zi, astfel blatul va fi mai usor de manevrat mai departe;
-  se cerne zaharul pudra si cacaoa intr-un vas termorezistent; se adauga untul topit si laptele si se aseaza deasupra unui vas cu aburi; se amesteca pana cand compozitia de vine omogena;
- se taie "coaja" de deasupra pandispanului (eu am taiat si marginile) apoi se taie blatul in 24 de bucati ( 4 x 6);
- se pune nuca de cocos intr-un vas;
- se iau pe rand bucatile de aluat, se scufunda in glazura, se scot cu o furculita, se scurg putin, se tavalesc in nuca de cocos si se aseaza pe gratar unde se lasa cel putin 2 ore, pana se intareste glazura;
- se pot pastra cateva zile intr-o cutie inchisa; n-am incercat dar se zice ca se congeleaza bine si se dezgheata repede.



Pofta buna!

Blog-checking lines: For the May challenge Marcellina from Marcellina in Cucina dared us to make Lamingtons. An Australian delicacy that is as tasty as it is elegant

vineri, 15 mai 2015

Tarta cu rubarba si strat crocant cu nuci




Prima recolta din gradinuta mea este cea de rubarba. Am doua plante foarte de treaba care au crescut chiar daca nu le-am pregatit cum trebuie pentru iernat. Tarta e inspirata de aceasta reteta, modificata pe ici pe colo, prin partile esentiale (nu am folosit aluat cumparat ci l-am facut eu, am inlocuit migdalele cu nuci, din lipsa de portocala am pus zeama de lamaie amestecata cu putin jeleu de struguri, care m-am gandit ca-i va da culoare roz rubarbei mle - lucru care nu s-a intamplat, doar sosul e usor rozaliu). Gustul putin acrisor al rubarbei se simte foarte bine si se potriveste cu stratul crocant si dulce de deasupra.



ingrediente pentru aluat:
- 250 g faina
- 125 g unt gras, rece
- 80 g zahar
- 1 ou
ingrediente pentru umplutura:
- 750 g rubarba (cantarit dupa ce a fost curatat, e nevoie de cules sau de cumparat cam de 1 kg)
- zeama de la jumatate de lamaie
- 140 g zahar
ingrediente pentru stratul crocant:
- 85 g nuci
- 140 g faina
- 140 g unt
- 150 g zahar brun (cel mai brun, aici, dar se poate de oricare)
- 1/4 lingurita scortisoara



metoda:
-pentru aluat: se amesteca faina cu zaharul in robotul de bucatarie; se adauga untul taiat cubulete, se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga oul batut usor si se amesteca din nou aluatul pana cand se aduna (daca e nevoie se poate adauga o lingura de apa rece); aluatul se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- rubarba se spala, se curata si se taie bucati de 1-2 cm; se pune intr-o tava impreuna cu sucul de lamaie (amestecat cu o lingura de jeleu de struguri, daca folositi) si zahar; se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace 30-40 de minute; se toarna intr-o sita asezata peste un bol si se lasa la scurs si racit;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat, se aseaza intr-o tava de tarta de 23 cm, se inteapa din loc in loc cu o furculita, se tine in frigider 30 de minute apoi se coace "in orb" (acoperit cu hartie de copt peste care se pun greutati, de ex. boabe de fasole) 20 de minute; se indeparteaza hartia de copt cu tot cu fasole si se mai coace alautul 10 minute;
- se pun in robotul de bucatarie ingredientele pentru stratul crocant, se amesteca pana se obtine o compozitie omogena;
- se inde peste aluat rubarba scursa, iar deasupra se presara compozitia cu nuci;
- se coace tarta 20 de minute.
Se serveste calduta, cu siropul de rabarba (pentru ca mi s-a parut prea lichid l-am fiert 15 minute) si eventual cu frisca.



Pofta buna!

duminică, 10 mai 2015

Linzer Torte




Linzer Torte este o prajitura cu o lunga istoire (pe care o puteti citi pe wikipedia). Ea (prajitura) este alcatuita dintr-un strat de aluat care contine nuci sau migdale macinate, acoperit cu un strat de gem acrisor, peste care se aseaza un grilaj din aluat. Cum nu stiu sa avem reteta de Linzer in arhiva familiei (cu toate ca bunica mea facea o prajitura asemanatoare, din cate imi amintesc insa fara nuci in aluat, dar avand "grilaj" peste stratul de gem), am cautat pe internet si carti de bucate si iata cu ce-am ramas din multimea de retete.


ingrediente:
- 200 g unt
- 200 g faina 000
- 100 g zahar pudra
- 125 g nuci macinate
- 1 ou
- 1 lingurita scortisoara
- un praf de sare
- un praf de cuisoare macinate
- coaja de lamaie rasa
- 400 g gem  - aici un borcan de gem de prune cu miez de nuca si putin gem de merisoare, in completare
metoda:
- se amesteca faina cu nucile, condimentele si zaharul; se adauga untul rece taiat cubulete si se prelucreaza (la robotul de bucatarie sau cu degetele) pana cand se obtine o compozitie cu aspect de firmituri; se adauga oul si se amesteca scurt, cat sa se adune aluatul;
- se inveleste alautul in folie alimentara si se lasa in frigider 30-60 de minute; (am sarit peste asta, graba era mare, asa ca s-a intins mai greu aluatul, dar se poate si asa);
- se intind trei sferturi din aluat, pe blatul infainat, apoi se aseaza intr-o tava rotunda cu diametrul 24 cm; avand destul de mult zahar, s-ar putea sa fie greu de intins chair daca a stat la rece, caz in care se intinde partial cu sucitorul, se aseaza in tava si apoi se intinde acolo, cu degetele;
- se pune gemul peste aluat;
- pentru grilaj se intinde aluatul in forma de disc (cat forma de copt), se taie fasii si se aranjeaza in forma de grilaj peste gem; eu am facut mai simplu, dupa ce m-am enervat cu primele fasii neascultatoare: am rasucit intre palme snururi de aluat care s-au aplatizat la copt, aratand ca si fasiile;
- se coace in cuptorul incins la 175 grade C, timp de 45-50 de minute.
Se serveste caldut sau rece, pudrat sau nu cu zahar.


Pofta buna!

Sursa 

luni, 27 aprilie 2015

Focaccia di Recco




Tema propusa la Daring Bakers in luna aprilie 2015 este focaccia. Oh, m-am gandit eu, ce plictisitor, stiu sa fac focaccia si am deja o reteta pe blog, am facut si cu maia, am copt una si intr-o soba cu lemne, de dragul experimentului, asa ca luna asta o sa chiulesc de la actiunea coptului alaturi de grupul virtual. Citind insa retele propuse am dat peste doua tipuri de focaccia de care nu auzisem vreodata: fugazza, adica varianta argentiniana, cu ceapa si oregano (buna, dar nu dau reteta pentru ca am impresia ca nu stiu sa coc focaccia asta, de frica sa nu ramana cruda am cam parlit-o pe ici pe colo), si una si mai interesanta si nemaiauzita - focaccia di Recco, neobisnuita pentru ca se face din aluat fara drojdie si e umpluta cu branza. Arata mai degraba a lipie cu branza decat a focaccia, si chiar daca traditional se face cu un anumit tip de branza de care nu cred sa fi vazut prin magazinele patriei (se numeste stracchino, sau crescenza), cei care propun reteta spun ca se poate face si cu mozarella. Eu am incercat un amestec de branzeturi autohtone,  branza framantata + branza de vaci, si a fost extraordinara. Am copt o focaccia cu diametrul de 25 cm, dar bine-ar fi fost sa folosesc o tava mai mare, dreptunghiulara - forma aceasta este tipica dealtfel pentru focaccia, si asa as fi folosit tot aluatul. Sa nu uit, pentru data viitoare!


ingrediente:
- 500 g faina 000
- un praf de sare
- 45 ml (3 linguri) ulei de masline
- 300 ml apa calduta
- 500 g branza
metoda:
- se amesteca toate ingredientele, in afara de branza; se framanta aluatul 8-10 minute, apoi se inveleste in folie alimentara si se lasa o ora, la temperatura camerei;
- se incinge cuptorul la 250 de grade C;
- se imparte aluatul in doua parti egale si se intind, pe rand, pe blatul usor infainat; aluatul trebuie sa fie cat mai subtire, aproape transparent (dar nu chiar ca la strudel);
- se unge cu ulei tava de copt, se aseaza prima foaie de aluat; se pun bucatele de branza deasupra, apoi se acopera cu cealalta foaie de aluat;
- se taie marginile de aluat care depasesc tava, se lipesc bine cele 2 foi - eu le-am indoit, cea de jos peste cea de sus, si le-am apasat cu o furculita;
- se inteapa aluatul din loc in loc, ca sa aiba pe unde sa iasa aburul; se unge cu ulei si se presara putina sare;
- se coace focaccia di Recco 8-10 minute, pana cand devine galben-aurie; se lasa la racit pana cand se poate manevra, apoi se taie bucati si se serveste calda.


Pofta buna!
Blog checking lines:
For the month of April Rachael of pizzarossa and Sawsan of Chef in Disguise took us on a trip to Italy. They challenged us to try our hands at making focaccia from scratch

vineri, 27 martie 2015

Tarte Tatin




Legenda spune ca aceasta tarta rasturnata, alcatuita din  bucati de mere scaldate in caramel si asezate pe un strat subtire de aluat a fost inventata din greseala de una din surorile Tatin, proprietarele unui hotel frantuzesc de provincie, atunci cand a uitat pe soba de gatit merele puse la fiert pentru o placinta; alarmata de mirosul de zahar ars, a decis sa acopere merele cu aluat si sa coaca placinta oricum. Incurajata de succesul greselii sale in randul clientilor, a hotarat  sa pastreze reteta. Legenda e frumoasa, dar dictionarul Larousse spune ca o astfel de tarta este o veche specialitate din zona Sologne. Frumos totusi  din partea surorilor Tatin ca au facut-o atat de cunoscuta, astfel ca in luna martie a anului 2015 toti "cocatorii indrazneti" (daring bakers) si-au incercat norocul cu ea. Exista cateva variabile ale retetei: merele - trebuie sa fie un soi care sa-si pastreze forma la gatit, aluatul - de obicei foietaj, dar poate fi si un aluat de tarta (faina, unt, ou), iar metoda este o poveste lunga: ideal ar fi sa folosim de la inceput o tava groasa ori o tigaie care sa fie potrivita si pentru facut caramelul, si sa se poata pune apoi in cuptor, dar se pot folosi vase diferite pentru cele doua operatiuni. Urmeaza doua variante (pe cele 3 facute inainte de provocarea asta nu vi le mai arat), dar inca nu am reusit tarta Tatin perfecta: se dovedeste a fi destul de dificil de facut, chiar cu intentie si stradanie, asa ca devine tot mai greu de crezut ideea ca cineva ar fi inventat-o din greseala....

Varianta 1 (Daring Bakers)

 


Aluatul care acopera merele este un foietaj rapid, usor si crocant. Recomandat a se manca de urgenta, inainte ca siropul sa inmoaie aluatul. Tarta de fata e rotunda, cu diametrul de 24 cm.
Metoda zice sa facem un caramel topind intai untul si adaugand apoi zahar;  amestecul devine nisipos, trece apoi printr-o faza lichida care incet-incet se ingroasa si devine caramel; de la faza de "nisipos" amestecul meu a devenit tot mai uscat si mai uscat, bun de aruncat la gunoi. Am reluat operatiunea, dar odata cu untul am adaugat si merele cu gandul ca zeama lor va impiedica dezastrul initial. A functionat, dar de teama sa nu se inmoaie merele prea mult nu am lasat amestecul pe foc destul cat sa se caramelizeze frumos. Rezultatul final: bun la gust, dar lipsea gustul de caramel, era mai mult un sirop de zahar cu mere... Plangandu-ma pe forumul de la Daring Bakers, cineva mi-a spus ca se pare ca zaharul din sfecla de zahar nu se preteaza la acest tip de caramel, asa ca am inceput sapaturi pe internet, si am gasit o metoda "europeana" de a face caramel (din zahar din sfecla) cu unt, pe care am folosit-o la varianta 2 de Tarte Tatin, cu rezultate mult mai bune (daca cineva stie mai multe sau poate confirma ipoteza, va rog lasa-ti-mi vorba).

ingrediente:
- 7-8 mere mijlocii
- zeama de la jumatate de lamaie
- 85 g unt
- 200 + 65 g zahar
- un praf de sare
pentru aluat:
- 125 g faina 000
- 40 g unt rece
- un praf de sare
- 60 ml apa rece

metoda:
- se amesteca faina cu praful de sare; se a dauga untul taiat bucatele; se incorporeza untul in faina cu ajutorul a doua cutite; se adauga apa rece si se amesteca usor, cu o furculita;
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat, se framanta de 2-3 ori, apoi se intinde in forma de dreptunghi cu lungimea de 25 cm; se impacheteaza in 3, ca o scrisoare de afaceri, se intinde din nou si se impacheteaza; se repeta, pana cand se fac, in total, 5 impachetari; se inveleste alautul in folie de plastic si se lasa in frigider o ora sau peste noapte;
- se curata merele, se taie in sferturi asftel incat sa aiba o fata plana pe partea opusa celei bombate, se scot samburii; se amesteca merele cu 65 g zahar si zeama de lamaie; se lasa deoparte 15 minute;
- se pune untul intr-o cratita, pe foc mediu; cand s-a topit se presara 200 g zahar si se amesteca pana cand capata culoare de caramel; daca amestecul e uscat si nu da semne ca vrea sa devina mai lichid, adaugati merele; sau faceti  direct caramelul ca in varianta 2;
- se adauga merele in caramel si se fierb impreuna 15-20 de minute, fara a amesteca pea mult;
- se lasa sa se raceasca complet;
- se incinge cuptorul la 190 de grade C;
- se toarna caramelul in tava si se aranjeaza merele, in cercuri concentrice;
- se intinde aluatul in forma de disc cu 2-3 cm mai mare decat tava, se aseaza peste mere si se indoaie marginile intre mere si marginea tavii;
- se coace tarta 30-35 de minute, ridicand temperatura la 200 grade C in ultimele 5-10 minute daca aluatul nu s-a rumenit suficient;
- se lasa sa se raceasca pana cand nu mai clocoteste caramelul, apoi se acopera cu un platou mai mare decat tava, se prind bine (purtand manusi de bucatarie) si se intorc rapid dar cu atentie;
- daca raman mere lipite de tava se aranjeaza unul cate unul pe tarta (la mine doar unul s-a desprins ...);
- se serveste calda sau la temepratura camerei, pur si simplu sau cu frisca sau inghetata de vanilie.

Varianta 2


Aceasta tarta a fost coapta intr-o forma dreptunghiulara cu laturile 10 x 30 cm. Reteta este, spune sursa, calea sigura catre cea mai buna Tarte Tatin, si vine in urma unui vast studiu asupra aluatului, merelor si metodei de lucru folosite de multi si mari bucatari (merita citit articolul). Dintre toate Tarte Tatin -urile mele, asta este cea mai reusita.

ingrediente:
- 5 mere mijlocii
- 200 g zahar alb
- 50 g unt
- un praf de sare
pentru aluat:
- 200 g faina 000
- 100 g unt
- 1 lingura zahar pudra
- 1 ou batut usor
metoda:
 - se amesteca faina cu zahar, se incorporeaza untul taiat cubulete si se amesteca cu varfurile degetelor pana cand bucatile de unt ajung de dimensiunea unui bob de mazare; se adauga oul batut usor, eventual cu o lingura de apa rece daca nu  e suficient lichid pentru a se aduna aluatul; se inveleste in folie, se lasa in frigider peste noapte;
- se curata merele, se taie in sferturi, se scot samburii, se lasa in frigider 24 de ore (eu le-am lasat doar peste noapte), intr-un bol neacoperit; scopul este ca merele se se usuce putin la suprafata astfel incat sa nu lase multa zeama in caramel;
- se pune zaharul cu 50 ml apa intr-un vas cu fund gros; se lasa cateva minute sa se inmoaie zaharul, apoi se pune cratita pe foc mediu; se lasa sa fiarba pana cand se obtine un cramel auriu si usor ingrosat;
- se ia cratita cu caramel de pe foc, se adauga un praf de sare si untul si se amesteca pana cand acesta se topeste conplet; se adauga merele si se pune totul pe foc pentru 5 minute, amestecand delicat; (daca folositi acelasi vas pentru acoace tarta, aranjati merele cu partea bombata in jos);
- se toarna caramelul in tava in care se va coace tarta, apoi se aranjeaza merele cu partea bombata in jos; se lasa sa se raceasca complet;
- se intinde aluatul in foma tavii, cu 2-3 cm mai mare decat aceasta; se aseaza peste mere si se indoaie marginile in interior;
- se coace tarta la 200 grade C tip de 30 de minute , pana cand aluatul se rumeneste frumos; se lasa la racit 5 minute, apoi se intoarce procedand ca la varianta 1.
Pofta buna!

Blog-checking lines:  For the March Daring bakers’ challenge, Korena from Korena in the Kitchen taught us that some treats are best enjoyed upside down. She  challenged us to make a tarte tatin from scratch.

luni, 23 martie 2015

Cornulete fragede cu iaurt




Aceasta este a treia reteta pe care am incercat-o din cele 3 carti de bucate ale Laurei Adamache pe care le-am primit in dar de la Editura Sian, azi fiind randul cartii "Aluaturi dulci si sarate. 24 de retete delicioase" sa fie sursa de inspiratie. A treia reteta si a treia reusita, lucru care nu ma mira pentru ca orice reteta de-a Laurei am incercat a iesit asa cum trebuia, iar aceste cornulete sunt cum promite titlul retetei, adica fragede, si cum promite subtitlul cartii, adica delicioase!

ingrediente:
- 250 g faina
- 125 g iaurt
- 125 g unt
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- 1/2 plic praf de copt
- un varf de cutit sare
- 100 g ciocolata -Laura a pus alba, eu am ales ciocolata cu lapte
- zahar pentru pudrat
metoda:
- se topeste untul pe baie de aburi apoi se lasa sa se raceasca;
- se amesteca faina cu zahar, sare, praf de copt, iaurt si unt; se framanta pana se obtine un aluat omogen;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat pana ajunge un disc cu grosimea de 0,5 cm;
- se taie aluatul in 8 parti egale;
- la baza fiecarui triunghi se pune o bucata de ciocolata, apoi se ruleaza cornuletul;
- se coc cornuletele, pe tava cu hartie de copt, la 180 de grade C, timp de 15-20 de minute, pana se rumenesc usor;
- se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc calde sau reci.


Pofta buna!

duminică, 15 martie 2015

Prajitura cu suc de rosii, crema de gris si gem



Stiam, ca pe o legenda orecum, ca exista o prajitura de post care se face cu suc de rosii. Nu stiu daca aceasta e singura prajitura care indeplineste conditiile de mai sus, dar vazand-o pe blogul "Papa bun" mi s-a parut interesanta. Parere pastrata si dupa ce am facut si gustat prajitura, cu toate ca mie nu imi place grisul fiert in lapte - dar aici nu e cu lapte si in plus e aromat cu nuca de cocos si lamaie, asa ca reteta intra in arhiva. E o prajitura consistenta, din cauza grisului probabil, si nu prea dulce, de unde ideea de a turna putin sirop de capsuni deasupra in momentul servirii.


ingrediente pentru foi:
- 225 ml ulei de floarea soarelui (reteta originala zice 15 linguri, eu am considerat lingura = 15 ml, 15x15ml = 225 ml; e posibil sa fi fost cam moale aluatul meu, putin greu de lucrat, dar foaia coapta a iesit bine);
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 225 ml suc de rosii
- 500 g faina 000
- 1 lingurita bicarbonat
- un praf de sare
ingrediente pentru crema de gris:
- 1 l apa
- 200 g gris
- 7 linguri de zahar
- un praf de sare
- coaja rasa si zeama de la o lamaie
- 150 g margarina
- 75 g nuca de cocos
pentru stratul de gem:
- 1 borcan de gem (al meu era de capsuni si a avut 330 g)
- 4 linguri nuca macinata
metoda:
- se amesteca uleiul cu zahar si cu extractul de vanilie; se adauga sucul de rosii si se amesteca bine;
- se adauga faina, un praf de sare si bicarbonatul; se framanta cu mana pana cand se obtine un aluat omogen; se imparte in 4 parti egale, se invelesc in folie de plastic si se pun in frigider pentru 20 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 de grade C;
- se intinde cate o portie aluat pe blatul bine infainat, asftel incat sa se obtina cu dreptunghi de aprox. 21x31 cm; se transfera cu atentie pe hartie de copt, se aseaza pe dosul unei tavi, si se coace 8 minute; se procedeaza la fel pentru celelalte 3 foi;
- pentru crema se pune la fiert apa cu coaja de lamaie, zahar si un praf de sare; cand incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu cu un tel-para; se fierbe pana se ingroasa bine compozitia; se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie si margarina; se amesteca pana se incorporeaza acestea, se lasa la racit 2-3 minute, apoi se adauga nuca de cocos;
- se asambleaza prajitura cand crema e calduta; se aseaza in tava prima foaie care se unge cu jumatate din crema, deasupra se aseaza a doua foaie, se unge cu gemul amestecat cu nuca, se aseaza a treia foaie, se unge cu restul de crema, apoi se acopera cu foaia nr. 4; se preseaza usor cu palmele, se inveleste tava in folie (sau o punga mare) si se lasa in frigider 2-3 ore;
- se serveste cu zahar pudra deasupra sau "picurata" cu sirop de capsuni.



Pofta buna!

marți, 10 martie 2015

Muschi de porc cu ciuperci si sos de vin rosu




Am ales cartea "Retete cu carne de porc" din colectia de carti de bucate a Laurei Adamache pentru ca am mari lipsuri la gatit "mancare adevarata", in special cand vine vorba de mancaruri cu carne. Dupa aceasta prima reteta incercata din aceasta carte inca nu as putea sa spun ca am devenit o mai buna bucatareasa (chiar am copt carnea mai mult decat spunea reteta, de frica sa nu ramana cruda in interior), dar macar am prins mai mult curaj la gatit carne. Surpriza cea mare a fost sosul cu ciuperci si vin rosu, foarte simplu si totusi extrem de aromat (din cauza mirosului m-am grabit cu pozele, pe care le-am facut in plin soare, dar pur si simplu n-am rezistat sa ma invart prea mult in jurul farfuriei!).

ingrediente:
- 4 bucati a 100 g muschi de porc
- 40 g faina
- 20 ml ulei de masline
- 500 g ciuperci champignion
- 1 catel de usturoi zdrobit, dar necuratat 
- 200 ml vin rosu
- 40 g unt
- sare, piper
metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C;
- se leaga cu ata bucatile de carne pentru a nu-si pierde forma cilindrica; se tavalesc prin faina;
- se incinge uleiul intr-o tigaie, se prajesc bucatile de carne pe toate partile, cateva minute;
- se scoate carnea din tigaie si se pune la cuptor, intr-o tava, pe hartie de copt; se coace 30 de minute; se scoate carnea din cuptor, se inveleste in folie de aluminiu, si se lasa 20 de minute; (cand am scos carnea din cuptor am infipt intr-una din bucati un termometru de carne, care nu mi-a aratat ca ar fi facuta; in timpul cat sta invelita in folie, gatirea carnii continua, dar cum mi s-a parut cam moale la intepatura, am mai lasat carnea in cuptor inca 15 minute, dupa care am continaut cu "odihna" carnii in folie);
- intre timp se pregatesc ciupercile: se caleste un minut catelul de usturoi in tigaia in care a fost prajita carnea; se scoate usturoiul si se pun ciupercile; se lasa 2-3 minute, la foc iute, amestecand, apoi se adauga vinul, sare si piper proaspat rasnit;
- dupa ce s-a evaporat tot vinul se adauga untul peste ciuperci si se fierb inca 2-3 minute.



Pofta buna!

joi, 5 martie 2015

Salata de linte cu mere si nuci



Chiar daca nu ma simt "toxica" si deci nu trebuie sa ma "dezintoxic" si nici sa ma "detoxifiez", simt nevoia din cand in cand sa mananc mai usor - mai putina carne si mai multe legume, fara prajeli, fara faina alba si fara zahar. Fac alergie numai cand aud (sau citesc) numele dietelor la moda si mi se par toate niste aiureli, secretul stand (in mintea mea nespecialista in nutritie) in echilibru si in cantitate. Simplu de tot.
Iata aici o salata hranitoare care corespunde principiilor de regim autoimpus. In plus, branza de deasupra e optionala, fara ea e o salata de post, pentru cine vrea asa.

ingrediente (2 portii):
- 125 g linte verde
- 1 mar mic
- 1 ceapa rosie
- 20 g nuci
- patrunjel (am pus uscat, amintire din gradina)
- 1 lingura de branza cu mucegai verde sau albastru
- sare, eventual (branza e sarata si ea)
- 1 tija de telina tocata marunt*
pentru sos:
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ligura otet balsamic
- 1 lingurita mustar
metoda:
- se fierbe lintea, clatita in prealabil; se scurge si se lasa la racit;
- se coc nucile in cuptorul incins pe mediu 5-10 minute, pana se rumenesc usor; se toaca mare;
- marul se curata si se taie in sferturi, se scot samburii apoi se taie felii subtiri (marul, nu samburii);
- ceapa se taie subtire;
- se amesteca toate ingredientele de mai sus, plus patrunjelul;
- se pun intr-un borcanas ingredientele pentru sos, se inchide capacul bine-bine si se scutura borcanul;
- inainte de a servi se amesteca salata cu sosul si se presara deasupra branza cu mucegai.



Pofta buna!
Sursa  *spune sa adaugam si o tija de telina iar eu, revazand reteta dupa doar un an, ma intreb de ce nu am pus si telina.... se vede ca inaintand in varsta devin mai ingaduitoare cu tot mai multe legume ...

luni, 2 martie 2015

Tarte integrale cu branza de vaci si gem



Revin la prima mea pasiune: tartele. De data asta cu aluat din faina integrala, nuci, unt si apa. Mai simplu de-atat nu se poate, si nici mai bun. Umplutura este cu branza de vaci si un gem acrisor, aici de strugurei (coacaze rosii), cat se poate de simpla si ea. Tarte de sfarsit de iarna.


ingrediente pentru aluat (4 tarte):
- 75 g faina integrala
- 40 g nuci macinate
- un praf de sare
- 65 g unt rece
- 2-3 linguri de apa rece
pentru umplutura:
- 150 g branza de vaci
- 2 linguri zahar brun
- 2 galbenusuri
- un varf de cutit pudra de vanilie
- 4 lingurite gem de strugurei
metoda:
- se amesteca faina cu nuci si sare; se adauga untul taiat cubulete si se amesteca cu degetele pana cand bucatile de unt ajung de dimensiunea unui bob de mazare; se adauga apa si se amesteca rapid pana cand se aduna aluatul; se inveleste in folie si se lasa in frigider o ora;
- se imparte aluatul in 4; se intinde fiecare bucata pe blatul usor infainat si se aseaza in cate o forma de tarta cu diametrul de 10 cm;  se inteapa aluatul din loc in loc, se acopera cu hartie de copt, se pun boabe de fasole si se coc la 180 de grade C -  "in orb" 8 minute, apoi fara greutati si hartie inca 5;
- se amesteca branza de vaci cu zahar, galbenusuri si vanilie; se repartizeaza compozitia in cele 4 tarte, apoi se pune deasupra cate putin gem sau jeleu; se coc tartele inca 20 de minute.



Pofta buna!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...