joi, 27 noiembrie 2014

Bucatele crocante de pui cu parmezan




Pe numele lor orginal "chicken nuggets", bucatelele astea crocante sunt un fel de pui pane la care, fiindca bucatile de carne sunt mici, este mult mai multa crusta decat la snitelul clasic facut din ditamai bucata de carne. Se pot gati si in cuptor, dar mie nu imi ies asa de bune ca cele prajite, mi se pare ca ia mai mult timp sa se rumeneasca si carnea devine prea uscata, asa ca mai am de studiat. Cu toate ca nu-mi place sa stau langa tigaie sa prajesc (orice), nuggets de genul asta imi plac asa de mult incat merita sarcificiul, din cand in cand. Merg bine cu un sos din conopida (nu strambati din nas ca-i bun) cu usturoi si iaurt - conopida fiarta, zdrobita, racita, amestecata cu putin ulei de masline, usturoi tocat, iaurt si sare.

ingrediente:
- 700 g piept de pui
- 60 ml ulei pentru prajit
- 2 oua mari batute cu o lingurita apa
- 2 linguri cu varf de faina integrala
- 1 cana pesmet
- 1/2 cana parmezan ras
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita rozmarin
- 1/4 lingurita usturoi granulat
- 1/4 lingurita ceapa pudra
- 1/2 lingurita boia
- 1/4 lingurita piper cayenne
- 1 lingurita coaja de lamaie
metoda:
- carnea de pui se taie in bucatele d 1-2 cm;
- se amesteca toate ingredientele de la pesmet inclusiv in jos;
- se trec bucatile de pui prin faina;
- se scutura excesul de faina, se trec bucatile de carne prin ou, apoi prin amestecul cu pesmet si parmezan;
- se prajeste carnea, in transe, pe ambele parti.
Se serveste cu cartofi, salate, sosuri de orice fel - aici, sosul de conopida cu usturoi.


Pofta buna!

luni, 17 noiembrie 2014

Cheesecake cu nuci si sirop de artar




Se gaseste de cumparat in Cluj un cheesecake foarte bun, chiar surprinzator de bun pentru unul "de magazin", care are nuci macinate in blat. Cautand pe google inspiratie sa fac si eu ceva asemanator, am gasit aceasta reteta, pe care am adaptat-o inlocuind nucile pecan cu nuci autohtone, iar sosul de deasupra l-am injumatatit, e dulce (dar foarte bun) si mi se pare suficient cat am avut. Este un cheesecake tomnatic, mi se pare, probabil din cauza condimentelor care amintesc de placinta cu dovleac sau de turta dulce.

ingrediente:
- 250 g biscuiti digestivi
- 140 g unt
- 1/2 lingurita ghimbir pudra
- 200 g nuci
- 750 g crema de branza
- 270 g smantata
- 150 ml sirop de artar
- 85 g zahar
- 3 oua
- 4 linguri faina
- 2 ligurite rase scortisoara
- 1/2 ligurita nucsoara
- 2 lingurita esenta de vanilie
pentru sos:
- 100 ml sirop de artar
- 50 g unt
- 1 lingura zahar
- un praf de sare
metoda:
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt o tava patrata cu latura de 23 cm ;
- se zdrobesc biscuitii in robotul de bucatarie; se adauga ghimbirul, untul topit si nucile; se maruntesc toate, impreuna, pan cand nucile sunt tocate dar inca se mai vad bucatele ici-colo;
- se aseaza amestecul in tava, uniform, presand cu dosul unei linguri; se coace 10 minute apoi se scoate din cuptor;
- tot in robotul de bucatarie, folosind telul de aceasta data, se pregateste crema: se bate branza cu smantana pana se obtine un amestec omogen; se adauga siropul de artar, zaharul, ouale, faina, esenta de vanilie, scortisoara si nucsoara; se amesteca bine;
- se toarna compozitia peste blatul de biscuiti; se coace 15 minute, apoi se reduce temperatura la 110 grade C si se mai coace 30 de minute; se stinge focul si se lasa prajitura in cuptor inca 2 ore, apoi se scoate si cand ajuge la temperatura camerei se pune in frigider pentru cel putin o ora;
- pentru sos se pun toate ingredientele intr-o craticioara; se fierb la foc mic 4-5 minute, pana cand zaharul s-a dizolvat si sosul s-a ingrosat putin; se lasa la racit si se toarna peste cheesecake cand se serveste (daca e prea gros sosul se poate incalzi putin).
Se pot pune 50 g nuci tocate mare in acest sos, mie mi s-a parut mai interesant sa se simta gustul de nuca doar din crusta, dar e bun si cu extra-nuci.


Pofta buna!

miercuri, 12 noiembrie 2014

Salata cu varza de Bruxelles, merisoare si crutoane invelite in sunca



Cu varzutele de Bruxelles poti sa greseseti usor o mancare: daca sunt fierte prea mult devin moi, urate la culoare si nici la miros nu prea imbietoare. Dar imi plac foarte mult coapte, rasfirate pe tava cuptorului ca sa se rumeneasca bine, in consecinta mi-am imaginat ca trebuie sa fie bune si rumenite prin prajire. Salata asta e putin ciudata prin combinatia de sarat cu dulce, dar e exact la fix pe gustul meu: varzute rumenite bine (o delicatesa oricum, de data asta, pentru ca sunt din gradina mea), merisoare dulci-acrisoare, crutoane crocante invelite in sunca, nuci prajite, sos putin acrisor, doar cat sa trezeasca ingredientele salatei, si peste toate astea - parmezan!



ingrediente:
- 500 g varzute de Bruxelles
- 1 lingura de ulei
- 50 g nuci tocate mare
- 75 g merisoare uscate
pentru crutoane:
- 50 g sunca (felii foarte subtiri)
- 1 felie mare de paine nu foarte proaspata
- ulei de masline, piper
pentru sos:
- 1 lingura otet de mere
- 1 lingurita mustar
- 1 lingurita miere
- 70 ml ulei de masline
- sare, piper, cimbru
in plus:
- felii subtiri de parmezan
metoda:
- se prajesc nucile intr-o tigaie fara ulei, 2-3 minute, amestecand des;
- se curata varzutele de foile exterioare, se spala bine, se lasa la scurs, eventual se sterg cu servet de hartie; se taie in doua;
- se incinge o lingura de ulei; se prajesc varzutele, lasandu-le neatins primele 2-3 minute, apoi amestecand din cand in cand;
- se incinge cuptorul la 200 grade C;
- se taie felia de paine in bastonase de 1 cm latime si 2 cm lungime; se invelesc in fasii de sunca, se aseaza pe o tava cu hartie de copt, se presara piper si se stropesc cu putin ulei de masline; se coc 10-15 minute;
- se pun intr-un borcanas toate ingredientele pentru sos; se inchide bine capacul, se scutura borcanasul, energic, pana cand sosul devine omogen;
- se amesteca varzutele cu mersioare si nucile prajite, se toarna sosul, se amesteca;
- se serveste salata alaturi de crutoanele cu sunca, cu cateva fasii de parmezan ras deasupra.


Pofta buna!
Sursa

P.S.  Se pot gati varzutele si in cuptor, rasfirate pe hartie de copt, cam 20 de minute la foc mediu; langa ele pot sa stea si feliile de sunca care odata coapte devin crocante si sfarmicioase. Iese o salata asa de buna ca uiti de crutoane!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...