De multa vreme imi doream o masina de facut paste, si iata ca dorinta mea a ajuns la urechile lui Mos Craciun! Am avut eu mai demult o tentativa de a face
coltunasi de casa, pentru care am intins aluatul cu mana si mi s-a parut foarte greu. Cu masina insa operatiunea dureaza ceva timp, dar munca e floare la ureche, iar pastele sunt mult mai bune decat orice am cumparat din magazine (n-am incercat marci foarte scumpe fiindca, totusi, e doar faina cu (eventual) ou, nu mi se pare normal sa coste o avere) - sunt delicate, nu se lipesc, nu ai impresia ca mananci cauciuc. Le-am combinat cu ingrediente putine, simple, tocmai pentru a se simti cat mai bine gustul pastelor.
PASTE DE CASA - reteta de baza
ingrediente (pentru aprox. 500 gr):
- 375 gr faina pentru paine
- 4 oua
- 2 lingurite ulei de masline
Se pot adauga in aluat si alte fainuri, verdeturi, piper sau alte condimente, spanac, cacao etc.
metoda:
- se amesteca faina cu ouale si uleiul de masline - se poate folosi robotul de bucatarie cu piesa in forma de S pentru aluat;
- regula simpla spune ca e nevoie de 100 gr faina / ou, totusi incepeti cu mai putina faina, formati aluatul si in functie de umiditatea din casa, marimea oualor etc. mai adaugati faina (sau apa, daca aluatul e deja prea uscat); aluatul trebuie sa fie elastic dar nelipicios;
- se aseaza aluatul pe blatul de lucru, se acopera cu un bol, se lasa asa 30 de minute;
- lucrand cu o optime din aluat de-odata, se intinde aluatul cu minunata masina, conform instructiunilor; eu am trecut fasia de aluat prin masina de doua ori pentru fiecare
grosime subtirime (sunt 9 trepte la masina mea);
- am observat ca foile se taie mai usor daca au stat 5-10 minute dupa ce au fost intinse - dar asta s-ar putea sa nu fie valabil la orice model de masina;
- se intind pastele taiate pe hartie de copt sau servet de bucatarie si se lasa sa se zvante 30 de minute;
- daca se folosesc proaspete se fierb cam 2 minute in apa clocotita cu sare;
- daca nu se folosesc imediat, pastele se lasa la uscat pana a doua zi, dupa care se pot pastra intr-un loc racoros, in pungi de hartie - totusi nu cred ca e bine sa fie tinute prea mult timp, deoarece contin oua crude;
- pastele pe care le-am folosit dupa 3 zile au avut nevoie de timp de fierbere putin mai lung - cam 4 minute.
PASTE CU SOS DE BRANZA SI ROSII USCATE
ingrediente (pentru 2 portii):
- 150 gr paste proaspete
- 150 gr crema de branza de vaci
- 1 lingura de smantana (50 gr)
- 4 rosii uscate
- 2 catei de usturoi
- busuioc proaspat
- 2 linguri ulei de masline
metoda:
- se lasa la inmuiat rosiile intr-un bol cu apa calduta;
- se pune la fiert apa cu sare; cand fierbe se adauga pastele, se amesteca putin sa nu se prinda; se fierb foarte repede, asadar stati langa ele si verificati din cand in cand;
- se scot intr-o strecuratoare si se trec sub jet de apa rece, pentru a opri fierberea; se pastreaza putina apa de la paste;
- se amesteca smantana cu crema de branza;
- se zdrobeste ustuoiul si se caleste in ulei , cu grija sa nu se arda (va deveni amar); se adauga rosiile uscate taiate fasii, apoi crema de branza cu smantana; se lasa sa dea un clocot, apoi se adauga pastele fierte si se amesteca de cateva ori; daca e nevoie se adauga cateva linguri din apa in care au fiert pastele.
Se presara busuioc deasupra si se servesc calde. Apropo de "presarat" - daca rosiile uscate sunt sarate nu e nevoie de sare in plus.
Pofta buna!