miercuri, 30 ianuarie 2013

Saratele fragede



In aceasta luna am avut de pregatit, in secret, o reteta de pe blogul Delicious Flavours. Am simtit oarecari afinitati intre mine si Angela, sau poate avem obiceiuri culinare mostenite asemanatoare: pe blogul ei sunt feluri de mancare pe care le fac si eu, dar e interesant ca exista variatiuni iar rezultatul final nu e chiar la fel (ciorba/supa de salata verde, sau cuiburile de viespi). Pentru provocarea secreta am ales reteta de saratele fragede pe care Angela o are de la mama ei (am inversat proportia unt/untura, in rest am respectat reteta) - se topesc in gura si trebuie multa vointa sa nu le mananci pe toate intr-o zi!

inrgediente:
- 600 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 100 ml lapte
- 1 lingurita rasa zahar
- 100 gr unt
- 250 gr untura
- 3 galbenusuri
- 3 lingurite rase sare
- 1 albus + 1 lingura de lapte -  pentru uns
- fulgi de ardei iute, seminte de susan, parmezan sau cascaval ras
metoda:
- se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingurita de zahar; se lasa la loc caldut pana cand incepe sa se umfle;
- se amesteca faina cu sare, unt si untura; se adauga cele 3 galbenusuri si amestecul de lapte cu drojdie; se framanta aluatul pana e omogen si catifelat;
- se imparte aluatul in doua parti egale care se invelesc in folie alimentara si se lasa in frigider 30 de minute;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se intinde o bucata de aluat pe blatul usor infainat pana ajunge la grosimea de 6-7 mm; se unge cu albusul batut cu putin lapte, se presara amestecul de condimente, samburi si branza, se preseaza putin cu palmele;
- se taie fasii de aluat cu latimea de aprox. 1 cm si se aseaza pe tava cu hartie de copt;
- se coc saratelele 20-25 de minute, pana devin aurii.

Pofta buna!

duminică, 27 ianuarie 2013

Gevulde Speculaas



Multumita temei de la Daring Bakers pentru luna ianuarie 2013 mi-am imbogatit colectia de retete din bucataria olandeza cu aceste fursecuri traditionale cu care e asteptat Mos Niculae. Chiar daca a trecut luna decembrie, prajituricile sunt bine-venite in orice zi rece de iarna datorita aromei calde a condimentelor folosite - un amestec special, a carui reteta a supravietuit din secolul 17. Varianta cu umplutura a acestor fursecuri contine si pasta de migdale (martipan). Cerinta speciala a lui Francijn a fost sa facem de casa atat martipanul cat si amestecul de condimente care contine obligator scortisoara (intre 40% si 60 %), cuisoare macinate, un tip de nucsoara (mace in engleza), pudra de ghimbir, si optionale piper alb, cardamom, coriandru, anason sau nucsoara (nutmeg). Cea mai buna reteta pentru acest amestec este sa combinati toate condimentele pe care le veti folosi in afara de scortisoara, cantariti ceea ce ati obtinut si adaugati tot atata scortisoara.

ingrediente pentru amestecul de condimente:
-2 lingurite cuisoare (4 gr)
- 1/2 lingurita nucsoara
- 1 lingurita ghimbir
- 1 lingurita cardamom
- 1/2 lingurita piper alb
toate cele de mai sus au insumat 9 gr
- 11 gr scortisoara
ingrediente pentru pasta de mgdale:
- 125 gr migdale crude
- 125 gr zahat tos alb
- 1 ou mare
- 1 lingurita coaja de lamaie
ingrediente pentru aluat:
- 250 gr faina
- 1 lingurita (5 gr) praf de copt
- 150 gr zahar brun (cat mai brun)
- praf de sare
- 2 linguri (15 gr) condimente pentru speculaas
- 175 gr unt
in plus:
- 1 ou pentru uns
- migdale pentru decorat

metoda - pentru pasta de migdale:
- se pune apa la fiert, se adauga migdalele si se lasa 1 minut; se scot, se lasa putin la racit apoi se curata de cojitele maronii;
- se macina migdalele in robotul de bucatarie 1-2 minute; se adauga zaharul si coaja de lamaie si se continua macinarea inca 1-2 minute; amestecul ar trebui sa fie foarte fin;
- se adauga oul si se amesteca pana cand compozitia e omogena;
- se pastreaza la frigider intr-un recipient inchis, dar nu timp prea indelungat (contine ou crud).
pentru aluat:
- se amesteca faina cu sare, zahar, praf de copt si condimente; se adauga untul si se framanta (eu am facut operatiunea in robotul de bucatarie); daca aluatul e prea uscat se poate adauga putin lapte sau apa - a fost si cazul meu, am adaugat 4 linguri de apa;
- se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa in frigider minim 2 ore; se spune ca stand mai mult in frigider se dezvolta mai bine aromele, eu l-am lasat peste noapte.
asamblare si coacere:
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se imparte aluatul in doua;
- se foloseste o tava adanca de 20x26 cm, sau rotunda cu diametrul de 26 cm; (am folosit o tava de 24 x 30cm;)
- se intind bucatile de aluat, pe blatul usor infainat, astfel incat sa fie exact de dimensiunile tavii; aluatul meu a fost cam sfarmicios, a fost destul de greu de lucrat, asa ca l-am intins pe hartie de copt;
- se aseaza in tava pe hartie de copt una dintre foi, se unge cu ou batut, apoi se aseaza deasupra gramajoare de pasta de migdale care se intind apoi, cu degetele (martipanul meu era prea moale pentru a-l intinde, chiar si intre doua folii alimentare cum spune reteta);
- se unge stratul de martipan cu ou batut, apoi se aseaza deasupra a doua foaie de aluat;
- se decoreaza cu migdale decojite;
- se coace prajitura aprox. 40 de minute; se lasa la racit in tava, apoi se taie.


Pofta buna!



Blog-checking lines: Francijn of Koken in de Brouwerij was our January 2013 Daring Bakers’ Hostess and she challenged us to make the traditional Dutch pastry, Gevulde Speculaas from scratch! That includes making our own spice mix, almond paste and dough! Delicious!

P.S. Aici gasiti o galerie cu toate variantele de Gevulde Speculaas facute de membrii Daring Bakers!

miercuri, 23 ianuarie 2013

Drop scones




Drop Scones sunt cunsocute si sub numele Scottish Pancakes (clatite scotiene), seamana cu clatitele americane (pancakes) doar ca sunt ceva mai mici. Am citit ca nu se mananca la fel ca americanele, cu furculita, ci mai degraba ca o felie de paine - unse cu unt si gem ori ceva sirop dulce. Dar cartea nu descrie exact  modul de prezentare asa ca am aflat asta doar documentandu-ma pe internet aspura diferentelor intre Scottish si American pancakes, cand am scris postarea. Traditional se coceau pe piatra sau gridle (girdle) - un disc de fier cu maner semicircular, dar in vremurile moderne se foloseste tigaia de clatite.
Aceste bunatati sunt dublu-posibile multumita lui Mos Craciun: reteta e din cartea lui Mary Berry (de la Mosu), iar siropul de artar cu care le-am mancat e tot de-acolo.

ingrediente (ies 21 de bucati, spune Mary, si atatea mi-au iesit si mie):
- 175 gr faina 000
- 1 lingurita rasa praf de copt (4 gr, dar merg si 5 adica jumatate de pliculet)
- praf de sare
- 40 gr zahar
- 1 ou mare
- 200 ml lapte
- unt si gem sau sirop de artar
metoda:
- se amesteca faina cu praf de copt, sare si zahar;
- se adauga oul si 100 ml lapte;
- se amesteca bine pana cand compozitia devine omogena, apoi se adauga restul de lapte astfel incat aluatul sa aiba consistenta unei smantani groase;
- se unge cu ulei o tigaie de clatite si se incinge; se toarna aluat cu lingura, lasand distanta intre clatitute; cand apar bule deasupra se intorc cu o paleta si se mai lasa pe foc aprox. 1 minut;
Se servesc calde. N-as sti sa spun cat se pot pastra sau cum sunt reci...

Pofta buna!

marți, 22 ianuarie 2013

Cartofi copti umpluti




Scriu aceasta reteta nu pentru vre-un ingredient special, o metoda inedita sau pentru ca ar fi un fel de mancare cu nume frantuzesc pe care trebuie negresit sa-l decodificam cand il auzim....  ci pentru ca e buna si atat de simpla incat mi-e teama ca voi uita de ea.  Sunt pur si simplu cartofi copti in coaja umpluti apoi cu un amestec cu branza. Merg excelent la cina cu ceva muratura (in imagini sunt cepe puse la murat de mine). Am facut o varianta cu ceapa verde si branza de burduf, si una cu telemea, rosii uscate si putin usturoi - mie mi-a placut mai mult varianta 1, lui - varianta 2. Trimit si aceasta reteta la Andra pentru "Dulce Romanie".

ingrediente:
- 6 cartofi
- 2 fire ceapa verde
- 100 gr branza de burduf
- 50 gr telemea
- 1 bucata rosie uscata murata (pot fi si uscate doar)
- 1 catel de ustuoi
- sare, piper
- cascaval ras
metoda:
- se spala cartofii si se freaca bine cu o periuta - fara a fi decojiti;
- se inteapa de doua-trei ori cu o furculita, se aseaza pe gratarul cuptorului si se coc aprox. 45 de minute la foc mare (treapta 3 - din 3);
- se  scot cartofii din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, apoi se taie in doua si se scobeste miezul, lasand un perete de aprox. 1 cm;
- se amesteca  ceapa verde tocata cu branza de burduf intr-un bol, iar in altul telemeaua rasa cu catelul de usturoi tocat si rosia uscata taiata bucatele; daca faceti doar un fel de umplutura e nevoie de cca. 150 gr de branza - eu am facut patru cartofi cu umplutura cu branza de burduf si doi cu telemea;
- se amesteca miezul de cartof cu restul ingredientelor, se imparte in jumatatile de cartof scobite, se aseaza in tava cuptorului pe hartie de copt, se rade cascaval deasupra si se coc 20 de minute la foc mediu (treapta 2 - zic ca or fi vreo 180 grade C).

Pofta buna!

vineri, 18 ianuarie 2013

Covrigei




Am primit de la mama o forma pentru taiat covrigei, asa ca am rugat-o sa-mi dea si reteta. Sunt atat de buni incat nici nu-ti dai seama cum se topesc din farfurie ....

ingrediente:
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 2 linguri de lapte la temperatura camerei
- 1 lingurita de zahar
- 250 gr unt
- 2 galbenusuri
- 2 linguri smantana
- sare
- 1 galbenus (sau albus) pentru uns, plus cascaval ras, sare grunjoasa, seminte pentru presarat
metoda:
- se amesteca drojdia cu lapte, o lingura de faina si o lingurita de zahar; se lasa deoparte, la loc caldut, pana devine spumoasa si se umfla;
- se amesteca faina cu cele doua galbenusuri, smantana, o priza de sare, unt si drojdia umflata; se framanta pana cand rezulta un aluat omogen, catifelat (cam 5 minute, nu mai mult);
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat astfel incat sa aiba grosimea de 4-5 mm;
- se decupeaza covrigeii cu forma speciala, se aseaza in tava pe hartie de copt, se ung cu glabenus sau albus batut usor, se presara sare, branza rasa sau chimen (cui ii place) - ori alte seminte; se lasa la dospit 15-20 de minute apoi se coc la foc domol pana devin aurii (15 minute la  mine).


Pofta buna!

 P.S. de fapt, cosuletul  e vedeta in toate pozele, el se vede mai bine decat covrigeii :)), asa-i ca e frumos?




marți, 15 ianuarie 2013

Betty cu mere rumenite



Sub acest nume am gasit reteta intr-o carte de bucate, tradusa in romana - numele original al acestui vechi desert find Apple Brown Betty. Este un desert foarte simplu, pentru care e nevoie de numai 5 ingrediente  (cu tot cu scortisoara!) care se gasesc oricand intr-o bucatarie : mere, unt, zahar, scortisoara si paine. Merele ar putea cere compania stafidelor, a nucilor sau putin gem de caise - dar nu, Betty este un desert aproape auster, simplu si totusi delicios. Particip cu aceasta reteta la actiunea Dulce Romanie pentru care Andra a propus ca tema a lunii ianuarie marul si cartoful.

ingrediente:
- 1 kg mere
- 200 g paine proaspata (neagra, alba - cum va place)
- 225 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 125 g unt + pentru uns tava
metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C;
- feliile de paine de rup bucati si se transforma in firmituri in robotul de bucatarie, apoi se aseaza intr-o tava si se coc aprox. 10 minute, amestecandu-le la jumatatea timpului;
- se curata merele de coaja, se taie in 4, se curata de cotoare apoi se taie in felii subtiri (4-5 dintr-un sfert de mar);
- pesmetul se lasa putin la racit, apoi se adauga zahar si scortisoara; se adauga merele si se amesteca bine, astfel incat sa fie uniform acoperite;
- se unge cu un strat generos de unt o tava de 2 l (am folosit una de sticla); se aseaza o treime din feliile de mere, apoi o treime din cantitatea de unt - taiat bucati; se repeta straturile de inca 2 ori, terminand cu unt;
-  se coc 45 de minute - o ora, pana cand merele sunt moi si stratul crocant rumenit;


- am gasit variante de "Betty" in care se foloseste paine veche, taiata cubulete, care nu mai trebuie uscata in cuptor, iar apoi toate ingredientele se astern straturi-straturi in tava, fara a le amesteca inainte - mere, cuburi de paine, zahar, unt - iar mere ... etc; mai jos este o fotografie cu aceasta varianta:




Se mananca foarte bine cu o lingura de iaurt deasupra!


Pofta buna!

joi, 10 ianuarie 2013

Paste de casa cu sos de branza si rosii uscate




De multa vreme imi doream o masina de facut paste, si iata ca dorinta mea a ajuns la urechile lui Mos Craciun! Am avut eu mai demult o tentativa de a face coltunasi de casa, pentru care am intins aluatul cu mana si mi s-a parut foarte greu. Cu masina insa operatiunea dureaza ceva timp, dar munca e floare la ureche, iar pastele sunt mult mai bune decat orice am cumparat din magazine (n-am incercat marci foarte scumpe fiindca, totusi, e doar faina cu (eventual) ou, nu mi se pare normal sa coste o avere) - sunt delicate, nu se lipesc, nu ai impresia ca mananci cauciuc. Le-am combinat cu ingrediente putine, simple, tocmai pentru a se simti cat mai bine gustul pastelor.


PASTE DE CASA - reteta de baza

ingrediente (pentru aprox. 500 gr):
- 375 gr faina pentru paine
- 4 oua
- 2 lingurite ulei de masline
Se pot adauga in aluat si alte fainuri, verdeturi, piper sau alte condimente, spanac, cacao etc.
metoda:
- se amesteca faina cu ouale si uleiul de masline - se poate folosi robotul de bucatarie cu piesa in forma de S pentru aluat;
- regula simpla spune ca e nevoie de 100 gr faina / ou, totusi incepeti cu mai putina faina, formati  aluatul si in functie de umiditatea din casa, marimea oualor etc. mai adaugati faina (sau apa, daca aluatul e deja prea uscat); aluatul trebuie sa fie elastic dar nelipicios;
- se aseaza aluatul pe blatul de lucru, se acopera cu un bol, se lasa asa 30 de minute;
- lucrand cu o optime din aluat de-odata, se intinde aluatul cu minunata masina, conform instructiunilor; eu am trecut fasia de aluat prin masina de doua ori pentru fiecare grosime subtirime (sunt 9 trepte la masina mea);
- am observat ca foile se taie mai usor daca au stat 5-10 minute dupa ce au fost intinse - dar asta s-ar putea sa nu fie valabil la orice model de masina;
- se intind pastele taiate pe hartie de copt sau servet de bucatarie si se lasa sa se zvante 30 de minute;
- daca se folosesc proaspete se fierb cam 2 minute in apa clocotita cu sare;
- daca nu se folosesc imediat, pastele se lasa la uscat pana a doua zi, dupa care se pot pastra intr-un loc racoros, in pungi de hartie - totusi nu cred ca e bine sa fie tinute prea mult timp, deoarece contin oua crude;
- pastele pe care le-am folosit dupa 3 zile au avut nevoie de timp de fierbere putin mai lung - cam 4 minute.


PASTE CU SOS DE BRANZA SI ROSII USCATE

ingrediente (pentru 2 portii):
- 150 gr paste proaspete
- 150 gr crema de branza de vaci
- 1 lingura de smantana (50 gr)
- 4 rosii uscate
- 2 catei de usturoi
- busuioc proaspat
- 2 linguri ulei de masline
metoda:
- se lasa la inmuiat rosiile intr-un bol cu apa calduta;
- se pune la fiert apa cu sare; cand fierbe se adauga pastele, se amesteca putin sa nu se prinda; se fierb foarte repede, asadar stati langa ele si verificati din cand in cand;
- se scot intr-o strecuratoare si se trec sub jet de apa rece, pentru a opri fierberea; se pastreaza putina apa de la paste;
- se amesteca smantana cu crema de branza;
- se zdrobeste ustuoiul si se caleste in ulei , cu grija sa nu se arda (va deveni amar); se adauga rosiile uscate taiate fasii, apoi crema de branza cu smantana; se lasa sa dea un clocot, apoi se adauga pastele fierte si se amesteca de cateva ori; daca e nevoie se adauga cateva linguri din apa in care au fiert pastele.
Se presara busuioc deasupra si se servesc calde. Apropo de "presarat" - daca rosiile uscate sunt sarate nu e nevoie de sare in plus.



Pofta buna!

marți, 8 ianuarie 2013

Shake de banane cu ciocolata




Reteta e din revista "secretele bucatariei", e denumita shake dar e mai mult crema decat bautura  si desi credeam ca va fi un mic dejun intarziat s-ar putea sa fi fost masa principala a zilei (oare sa fie din cauza ca am mancat ambele portii? ... ). Se poate servi cu biscuiti sau mai bine cu cozonac prajit (in prajitorul de paine).

ingrediente (pentru 2 portii):
- 50 gr ciocolata amaruie
- 40 ml frisca lichida (ar merge si cu lapte)
- 1 lingura zahar brun
- 1 banana
- 100 ml iaurt
metoda:
- se topeste ciocolata pe baie de abur;
- intr-o alta cratita se incalzeste, amestecand, frisca cu zahar, pana acesta se dizolva;
- se amesteca frisca cu ciocolata cu un tel-para; cand se raceste se pune in frigider;
- se paseaza banana cu iaurt, apoi se adauga compozitia cu ciocolata.


Pofta buna!

vineri, 4 ianuarie 2013

Rulada de piept de curcan



 Asta a fost prima mea incercare de a gati carne de curcan. Fiind in preajma Craciunului am ales o umplutura care mi se pare a fi de sezon, de inspiratie americana(sau o fi chiar britanica?): un amestec de carne de carnati (am folosit din productia proprie), mere, ceapa, castane si merisoare.

ingrediente (cam 6 portii):
- 1,2 kg piept de curcan
- 300 gr carnati de porc
- 1 mar decojit si tocat
- 1 ceapa tocata
- 1 lingura ulei
- 100 gr castane fierte coapte, tocate
- 1 ou
- 50 gr pesmet
- 100 gr merisoare uscate
- 1 lingurita salvie uscata
- patrunjel, sare, piper
- 15-16 felii subtiri de sunca (speck)
metoda:
- se taie bucata de carne in doua, apoi fiecare jumatate pe orizontala, dar nu pana la capat - astfel incat sa se poata desface ca o carte;
- se acopera cu folie de plastic si se bat feliile de carne, pe ambele fete;
- se caleste ceapa intr-o lingura de ulei, apoi se amesteca cu carnea de carnati, mar, castane, merisoare, salvie, sare si piper, patrunjel, ou si pesmet;
- se sareaza si se pipereaza carnea, apoi se intinde un strat de umplutura pe fiecare bucata si se ruleaza strans; se invelesc rulourile in felii de sunca, se aseaza intr-o tava cu putin ulei si se coc la foc mediu (180 gr C) pentru 45 de minute;
- daca ramane umplutura se formeaza chiftelute care se aseaza si ele in tava.
Se serveste cu cartofi copti, varza de Bruxelles si eventual cu o lingura de sos de merisoare.
Pofta buna!

miercuri, 2 ianuarie 2013

Prajitura cu crema de zahar ars




Prajitura aceasta e una din preferatele mele pentru Craciun din cauza delicioasei creme de caramel cu unt (una dintre putinele creme cu unt care imi ies si mie). Reteta, scrisa de o matusa pe hartie ingalbenita de vreme, contine expresia care ma innebuneste de cate ori dau de ea: "faina cat cuprinde" - cred ca nu e nevoie sa detaliez, orice incepatoare in bucatarie stie ca un aluat cuprinde exact atata faina cat doreste ea sa cuprinda! Este singura prajitura la care am folosit amoniac dar de data asta l-am inlocuit cu praf de copt si nu am observat sa fi pierdut prajitura din calitati, din contra, m-am scutit de chinul de a suporta mirosul de vopsea de par pana se coc foile, iar cei cu gust fin nu au mai simtit izul de amoniac.

ingrediente - pentru foi:
- 1 ou
- 6 linguri zahar
- 6 linguri ulei
- 8 linguri lapte
- 1 lingurita praf de copt (sau amoniac)
- 350 gr faina (14 linguri) - cat sunt de draguta, am cantarit si numarat lingurile de faina cuprinsa!
pentru crema:
- o cana + 2 linguri de zahar
- 1 ou
- 4-5 linguri faina
- o cana de lapte
- extract de vanilie
- 200 gr unt
pentru glazura:
- 150 gr ciocolata
- 50 ml frisca lichida

metoda:
- se freaca oul cu zahar; se adauga treptat uleiul, apoi laptele (daca folositi amoniac puneti la incalzit 4 linguri de lapte in care se dizolva amoniacul, apoi se adauga la compozitia cu ou impreuna cu restul de lapte);
- se adauga faina amestecata cu praf de copt;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se imparte aluatul in 3 parti egale care se intind, pe rand, pe blatul de lucru uns cu ulei; foile se intind cat de subtire se poate  (cam 17x25 cm sa fi fost foile mele), apoi se ruleaza pe sucitor si se transfera cu grija pe dosul unei tavi, pe hartie de copt;
- se inteapa cu furculita din loc in loc si se coc la foc mediu (treapta 1 jumate din 3, estimez la 160 gr C) cam 12-15 de minute, pana devin aurii;
- pentru crema se pune o cana de zahar la ars; intr-un bol se amesteca oul cu doua linguri de zahar, apoi se adauga faina - in timp ce supraveghem zaharul cu un ochi, sa nu se arda; cand acesta prinde culoarea potrivita se toarna deasupra laptele cald si se lasa la foc mic pana cand se dizolva caramelul, apoi se adauga treptat si amestecand mereu compozitia cu ou; se tine pe foc, amestecand, pana incepe sa fiarba;
- se adauga untul taiat cubulete cat crema e inca fierbinte si se amesteca bine pana se incorporeaza complet;
- se unge o foaie cu jumatate din crema, se aseaza deasupra alta foaie care se unge cu restul de crema;
- frisca se incalzeste pana ajunge aproape la punctul de fierbere, apoi se toarna peste ciocolata taiata marunt, intr-un bol; se lasa neatinse cateva minute, apoi se amesteca bine; se toarna glazura peste ultima foaie si se lasa prajiutura intr-un loc racoros (nu frigider) pana a doua zi;
Mi se pare ca foile sunt mai tari daca sunt facute cu amoniac, dar se inmoaie dupa ce se asambleaza prajitura.

Pofta buna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...