Tema data de "Daring Bakers" in luna august au fost choux a la creme in forma de lebada, cu libertatea de a gasi si alte forme haioase pentru aceste prajiturele. Reteta de aluat propusa difera putin de a mea asa ca am incercat-o si pe asta si mi s-a confirmat parerea, si anume ca e un aluat foarte permisiv, poti pune mai mult unt, sau mai putin, lapte sau apa ... ies bine oricum, atentia si regulile stricte fiind necesare doar la copt. Am incercat si una dintre retetele de crema de vanilie puse la dispozitie de catre "cocatorii indrazneti", mi-a placut metoda pentru ca e simpla.
Lebedele mi s-au parut dragute, de efect petru situatii care cer impresionarea publicului, dar mi s-a parut putin greu sa le manac, adica ... sa musti dintr-o lebada ??? Oricum, incepeti cu capul, asa macar lebada nu se poate uita urat la voi! Si ca sa am mai putine probleme de constiinta, am facut si cateva mini - Paris-Brest umplute cu crema de cafea.
ingrediente aluat:
- 115 gr unt
- 240 ml apa
- 140 gr faina
- un praf de sare
- 4 oua mari
ingrediente crema de vanilie:
- 225 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 100 gr zahar (ar merge si cu 80 gr, daca nu va place foarte dulce)
- 1 ou + 2 galbenusuri
- 30 gr unt
- 1 lingurita esenta de vanilie
ingrediente crema de cafea :
- inlocuiti 100 ml lapte cu cafea
metoda:
- se prepara aluatul dupa metoda descrisa aici ;
- la o portie intreaga de aluat e nevoie de o portie de crema - deci daca le faceti pe amandoua, injumatatiti cantitatile;
- pentru crema se dizolva amidonul in 60 ml lapte; restul de lapte (sau lapte si cafea, pentru crema de cafea) se pune la fiert; se ia de pe foc cand incepe sa fiarba; se amesteca oul cu compozitia cu amidon, apoi se adauga si galbenusurile; se incorporeaza treptat, amestecand continuu, cam o treime din laptele fierbinte; laptele ramas se pune din nou la fiert, iar compozitia cu oua se adauga turnand fir subtire si amestecand mereu; se lasa pe foc mic, amestecand, pana cand se ingroasa si incepe sa fiarba crema.
LEBEDE CU CREMA DE VANILIE
- dupa ce s-au racit, se taie un capac la formele ovale, se umple baza cu crema, se taie in doua capacul (pe lungime) si se aseaza cele doua jumatati peste crema, in chip de aripi; se infige "2"-ul in crema si e gata lebada.
PARIS-BREST CU CREMA DE CAFEA
- se deseneaza cercuri pe hartia de copt, de dimensiunea dorita; apoi se spriteaza un inel din aluat pe acest contur; in itneriorul sau se formeaza un al doilea inel, miscarea fiind in sens invers fata de primul; deasupra celor doua inele se spriteaza un al treilea inel; instructiunile specialistilor spun sa incepem cercurile din puncte diferite de pe diametru, astfel in cat imbinarile sa nu fie in acelasi loc; se coc dupa aceeasi metoda;
- se taie inelele reci in doua, pe orizontala; se umplu cu crema; decorul traditional este din fulgi de migdale, presarati inainte de coacere, dar n-am avut asa ca am decorat cu pralina (nuci sau alune cu zahar caramelizat, cum am facut pentru trufe).
Pofta buna!