joi, 7 aprilie 2011

Tarta provensala

Am primit rosii uscate! Am mancat asa ceva prima data intr-o salata, banala de tot, cu multe frunze verzi prin ea si putin branza, care avea si bucatele de rosii uscate. Acestea schimbau complet salata, cu gustul lor dulceag si apoi putin astringent parca. Sarbatorim deci evenimentul sosirii rosiilor uscate in camara cu aceasta tarta; reteta e lunga dar nu foarte complicata.
ingrediente aluat:
- 225 gr faina alba cernuta
- 100 gr unt rece , taiat cubulete
- 2 linguri rosii uscate tocate
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita busuioc uscat
- 1 lingura ulei de masline
ingrediente sos:
- 1 ardei gras rosu
- 2 catei de usturoi tocati
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingura rosii uscate tocate
- 400 rosii tocate (o conserva)
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingurita otet (pe care am uitat sa-l pun, dar cred ca i-ar fi prins bine, asa ca il scriu sa-mi amintesc data viitoare!)
- ulei pentru calit
ingrediente umplutura:
- o vanata mijlocie
- ulei pentru prajit
- 1 lingurita busuioc uscat
- 3 rosii taiate felii subtiri (cand am facut mai demult reteta le-am pus, dar ce se vede in fotografii este fara )
- masline negre
- 150 gr branza rasa
metoda:
- se amesteca faina cernuta si untul in robotul de bucatarie pana arata ca niste firimituri; se adauga rosiile uscate, busuiocul si oregano, ulei de masline si 4 linguri de apa rece; se amesteca putin, doar cat sa obtinem un aluat omogen;
- se formeaza o bila de aluat care , invelita in folie alimentara, se pune in frigider;
- se prepara sosul : se caleste jumatate din ardeiul tocat, pastrand cealalta jumatate pentru umplutura; se adauga usturoiul si oregano, se calesc impreuna pana ardeiul se inmoaie, apoi se adauga si celelalte ingrediente, se potriveste de sare si piper; se lasa la fiert, fara capac, pana cand scade sosul (cam 15 minute);
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se spala vanata si se curata coaja in fasii longitudinale alternative (o fasie ramane, una nu etc); se taie vanata in felii de aprox. 1 cm grosime care se ung cu ulei de masline pe ambele fete si se aseaza pe o tava cu hartie de copt; se coc 15 minute, apoi se intorc si se mai lasa 10-15 minute; (sau se scoate din congelator o punga cu vinete pregatite in acelasi mod din toamna, se dezgheata si se scurg bine);
- se poate face o tarta mare sau doua medii; eu am facut doua bucati, cu diametrul  16-17 cm; se imparte deci aluatul in doua si se intinde fiecare jumatate, cu sucitorul, pe blatul de lucru infainat putin; se transfera aluatul in tava unsa cu unt si se cocace 15 minute;
- se asambleaza tartele: se aseaza sosul, apoi feliile de vinete, se sareaza putin, apoi se acopera cu feliile de rosii, se presara busuioc, ardeiul ramas de la sos si maslinele;
- daca aluatul e facut cu margarina in loc de unt (din cand in cand ne crutam venele :D ) tarta e de post; dependentii de branza insa pot acoperi tarta cu cascaval  ras (sau parmezan, sau ...orice branza sarata, tare);
- se coace timp de 20-25 de minute, se lasa putin la racit, se scoate din forma pentru a nu se aburi crusta; parca e chiar mai buna a doua zi, rece.


Pofta buna!
sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...