Pagini

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Crema de vanilie I

Se face atat de simplu incat de cativa ani nu mai folosim cremele din plic ci alegem aceasta varianta "home made".
ingrediente:
- 1/2 l lapte
- 3 pliculete zahar vanilat
- 150 gr zahar
- 75 gr faina
- 4 oua
metoda:
- se pune la fiert laptele cu zaharul vanilat;
- intre timp se freaca ouale cu zaharul (un robot de bucatarie face asta foarte bine);
- se adauga faina si apoi, putin cate putin, laptele fiert si putin racit;
- se pune crema pe foc, amestecand mereu, pana incepe sa fiarba; se freaca viguros , sa se desfaca eventualele cocoloase;
- se adauga putin unt, si se amesteca din cand in cand pana se raceste, sa nu faca crusta.
Se foloseste la choux a la creme, cremes si multe alte deserturi.


Pofta buna!

Choux a la creme


Aceasta reteta trebuie sa inceapa cu o poveste veche de vreo .... 30 si ceva de ani, cand parintii mei au vazut intr-o cofetarie din Bucuresti o eticheta pe care scria Şulacre. Dupa putin brainstorming au gasit etimologia cuvantului :  şulacre vine de la .... choux a la creme!  "Monsieur scriem, monsieur citim!" La noi in familie aceste prajiturele se numesc deci şulacre!
ingrediente (pentru 40-50 de bucati):
- 250 ml lapte
- 140 gr faina cernuta
- 140 gr unt taiat bucati (iese si cu 100 g)
- 3-4  oua
- praf de sare
metoda:
- se incinge cuptorul pe 2 jumate (din 3);
- se pun la fiert laptele si untul cu praful de sare;
- cand s-a topit untul si laptele fierbe se ia de pe foc si se adauga faina, toata odata, si se amesteca viguros pana compozitia devine omogena si se dezlipeste de pe peretii cratitei;
- cand aluatul s-a racit putin se adauga ouale, unul cate unul; nu se trece la urmatorul pana cand precedentul nu a fost perfect incorporat;
- trebuie sa rezulte un aluat fin, moale, dar care sa-si pastreze forma odata asezat in tava;
- se pun cu lingurita bucati de aluat, la distanta una de alta, sau se poate folosi "instrument pentru ornat" - nu-i stiu numele stiintific, e ca o siringa cu diverse varfuri;
- se pune tava in cuptor, moment in care se si micsoreaza putin caldura (la 2, in cazul cuptorului meu); se lasa 15 de minute; extrem de important, in aceste 15 de minute nu se deschide cuptorul pentru ca choux-urile nu vor mai creste;
- se reduce inca o data caldura din cuptor, la 1 jumate, si se mai lasa 15-20 de minute  - acum prajituricile se usuca si se mai coloreaza, dar nu mai cresc;
- se scot din cuptor si se lasa la racit pe un gratar; am intalnit tot felul de legende culinare, cum ca ar trebui intoarse cu susul in jos, sau ca ar trebui gaurite sa iasa aburul din ele, dar fara a face toate aceste "vraji", mie imi ies bine :);


- dupa ce s-au racit se umplu cu crema de vanilie si frisca, sau cu orice alta crema ne place; eu le tai partial (sa nu se desprinde de tot capacelul) si pun in partea de jos o lingurita de crema, si in partea de sus una de frisca, dar se pot umple si mai artistic, cu acelasi obiect de decorat prajituri;
- se cerne zahar pudra deasupra si se servesc! dispar intr-o clipa!
Acelasi aluat se foloseste si la rulade dulci sau sarate, de exemplu rulada cu branza.


Pofta buna!

vineri, 29 aprilie 2011

Desert cu mango si branza de vaci


Dupa toate aluaturile si cocaturile de Pasti, un desert rapid si usor.
Se curata un mang si se taie cubulete; jumatate din cantitate se pune in blender, impreuna cu zeama de la o lamaie si un pliculet de zahar vanilat. Dupa ce se obtine un sos se adauga branza de vaci si se amesteca impreuna inca putin. Se aseaza in 2 pahare straturi alternative de biscuiti (de care ne plac noua) sfaramati cu mana si crema de branza cu mango, iar deasupra se decoreaza cu cubuletele de mango ramase.
Pofta buna!

miercuri, 27 aprilie 2011

Pasca cu branza de vaci


Desi e o reteta traditionala,  nu intra in atributiunile bucatarului meu personal, dar are legatura cu el pentru ca reteta e de la mama lui :) .
ingrediente pentru aluat :
- 500 gr faina alba cernuta
- 25 gr drojdie proaspata ( un pachetel)
- 150 ml lapte caldut
- 4 galbenusuri
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 4 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 galbenus pentru uns deasupra
ingrediente pentru umplutura:
- 500 gr branza de vaci
- 150 gr zahar
- 3 oua
- 2 linguri gris
- stafide, esenta de vanilie, coaja de lamaie
metoda:
- se pune drojdia amestecata cu putin lapte si o lingurita de zahar intr-un loc caldut;
- se freaca galbenusurile cu uleiul;
- se amesteca faina cu zaharul, laptele ramas, galbenusurile cu ulei, zaharul vanilat si coaja de lamaie; se adauga si drojdia cand arata ca o spuma deasa si se framanta aluatul pana devine nelipicios;
- se lasa aluatul la dospit in vasul acoperit cu folie de bucatarie, intr-un loc caldut;
- pentru umplutura se amesteca branza de vaci cu zahar, gris, galbenusuri, stafidele (care au fost inmuiate in apa calduta), coaja de lamaie, esenta de vanilie; albusurile se bat spuma si se incorporeaza si ele in compozitie;


- dupa ce aluatul a crescut suficient (cam o ora) se iau 2/3 din el si se intinde o foaie rotunda care se aseaza in tava cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt; se ridica foaia cam 2-3 cm pe peretii tavii; pentru ca tava mea nu e perfect etansa, am invelit-o in folie de aluminiu;
- din restul de aluat se intind suluri subtiri, care se rasucesc cate doua - unul mai lung pentru circumferinta tavii si doua mai scurte pentru cruce;
- se pune umplutura in mijlocul aluatului, apoi se aranjeaza snurul pe margini si se intinde umplutura, se aseaza deasupra in cruce celelalte doua snururi, se unge cu galbenus amestecat cu o lingurita de apa rece si se da la cuptorul incalzit pe mediu ( 2 far' un sfert - din 3); se coace 50 de minute - o ora;
- se lasa la racit  apoi se scoate din tava.


Pofta buna!

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Beigli cu nuca



mai 2013
Mama facea cozonacii acestia, cu umplura de nuci sau mac, de cand ma stiu. De doua ori pe an - de Pasti si de Craciun. Pentru ca de cand sunt la casa mea, in fiecare an, de doua ori, de Pasti si de Craciun, mi se cere sa fac beigli cu nuca, completez la sfrsit reteta cu cateva smecherii pe care mi se pare ca le-am aflat  pe pielea mea de cand am scris reteta - acum, cand mi-au iesit cei mai frumosi beigli de pana acum. Probabil lucrurile pe care nu le faceam bine la inceput sunt prea banale pentru a fi mentionate intr-o reteta, dar cum mie mi-a luat ceva timp sa le descopar poate vor fi utile si altcuiva.

ingrediente aluat:
- 500 gr faina alba cernuta
- 250 gr unt
- 2 galbenusuri + 1 galbenus pentru uns
- 1 lingura zahar pudra
- 20 gr drojdie proaspata
- 100 ml lapte
- o priza de sare
ingrediente umplutura :
- 400 gr nuci tocate
- 350 gr zahar
- 100 gr stafide
- 2 albusuri
- esenta de vanilie, coaja de lamaie
metoda:
- se dizolva drojdia in putin lapte caldut, cu o lingurita de zahar;
- dupa ce s-a umflat se amesteca cu faina, 2 galbenusuri, zaharul, sarea si untul taiat bucatele;
- se framanta aluatul pana e neted si omogen;
- se imparte aluatul in 4 parti egale, se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la dospit cam o ora, intr-un loc caldut;
- intre timp se pregateste umplutura : se fierbe un sirop gros din 50 ml apa si zahar; se amesteca cu nucile tocate, stafidele (care au stat la inmuiat in apa calduta), 2 albusuri batute spuma, coaja de lamaie si vanilia;
- fiecare bucata de aluat se intinde, pe rand, pe masa bine infainata, destul de subtire (cam 3 mm); se intinde pe aceasta foaie un sfert din umplutura, se ruleaza strans si se pun in tava, pe hartie de copt;
- se ung cu galbenus de ou amestecat cu o lingurita de apa rece;
- se incinge cuptorul pe mediu; cozonacii se mai lasa la dospit, acoperiti cu un servet, o jumatate de ora, apoi se coc timp de 45-50 de minute, pana devin aurii.


Pofta buna!

P.S. Smecherii:
-  desi aluatul e cel mai placut aluat framantat pe care l-am intalnit vreodata, moale si catifelat, dar trebuie framantat mai mult decat ar parea; aluatul devine repede omogen si nelipicios, dar mai trebuie framantat ...5-10 minute; (asta ar putea fi un motiv pentru care acum nu mi-au crapat la partea superioara);
- stafidele se pot inmuia in ceva alcool - coniac, de exemplu;
- pentru siropul de zahar: trebuie amestecat continuu,la foc foarte mic, astfel ca zaharul sa se dizolve inainte de a se carameliza; cand nu amestecam ramaneau granule de zahar care se adunau in boturi imediat cum siropul se racea putin;
- după ce s-au format cozonăceii se înţeapă cu furculița din loc în loc. 
- cozonacii se pot unge cu galbenus batut indata ce au fost formati, si cand e gata si ultimul se pot coace, fara dospirea nr. 2 (iar asta e, cred, al doilea motiv pentru care, in sfarsit, n-au mai crapat cozonaceii).


joi, 21 aprilie 2011

Orez cu sos caramel

Simplu de tot. Desertul acesta mi-l cerea tata de fiecare data cand, studenta fiind (si nestiind eu sa gatesc prea multe) mergeam acasa pentru un sfarsit de saptamana :).
ingrediente:
- 100 gr orez
- 200 ml lapte
- praf de sare
- 2 pliculete zahar vanilat
ingrediente pentru sos :
- 2 linguri zahar
- 250 ml lapte
- 2 lingurite amidon de porumb
metoda:
- se spala orezul pana cand apa ce curge de pe el e transparenta;
- se pune la fiert in apa (de 3 ori volumul orezului, dupa ochi ...) cu un praf de sare;
- cand a scazut apa se adauga laptele si zaharul vanilat si se fierbe pana cand scade aproape complet si laptele;
- se pune zaharul intr-o craticioara si se caramelizeaza; cand ajunge la culoarea potrivita se toarna laptele si se lasa sa fiarba pana se dizolva tot zaharul caramelizat;
- se dizolva amidonul in putin lapte rece si se toarna peste caramel;
- se fierbe putin, amestecand continuu, pana se ingroasa sosul;
- se serveste orezul cu sos deasupra, cald sau caldut.
Pofta buna!

marți, 19 aprilie 2011

Lasagna cu spanac si piept de pui


ingrediente:
- 300 gr piept de pui tocat
- 500 gr spanac
- 200 ml pasta de rosii
- 1 ceapa
- 5 catei de usturoi
- 6 foi lasagna
- 100 gr cascaval
- 50 gr parmezan
- sare, piper, cimbru
metoda:
- se caleste ceapa tocata si un catel de usturoi taiat marunt;
- se adauga carnea de pui si se fierbe 10 minute;
- se adauga pasta de rosii, sare si piper, cimbru, si se lasa la fiert 15 minute;
- se pregateste spanacul - se spala, se fierbe, se toaca (sau se ia din congelator), se adauga restul de usturoi tocat, se potriveste de sare;
- se unge cu putin ulei o tava dreptunghiulara si se intinde un strat subtire de spanac;
- urmeaza un strat de foi de lasagna (in tava mea incap 3 foi de lasagna una langa cealalta, asa ca pentru 2 straturi am folosit 6 foi - aprox. 100 gr), unul de carne cu sos de rosii, apoi cascaval taiat felii; si din nou spanac - lasagna - carne - branza, plus parmezan deasupra;
- se acopera tava cu folie de aluminiu si la coace la foc mediu pentru 30 de minute.
Si asa, spanacul devine - inca o data - mancabil!

Pofta buna!



duminică, 17 aprilie 2011

Triunghiuri cu leurda

Ingrediente:
- o legatura leurda
- 5 foi de placinta
- branza de oaie (facultativ, pentru cine nu tine post)
metoda:
- leurda se taie marunt si se sareaza putin;
- se taie foile de placinta in 3 fasii egale, pe lungime;
- se suprapun 2 fasii de foi, pensuland-o pe cea de jos cu putin ulei;
- se pune o lingurita de umplutura la unul din capete, apoi se impacheteaza in forma de triunghi

- se aseaza triunghiurile in tava, pe hartie de copt, se ung cu putin ulei, si se coc in cuptorul incins 15-20 de minute, pana sunt rumene deasupra;
- pentru cine nu le vrea crocante se stropesc cu putina apa si se acopera cu un servet de bucatarie pentru 10 minute.
Pofta buna!


sâmbătă, 16 aprilie 2011

Vuţăle


Asa le zice Buna. Daca ar avea alta forma si am fi in Italia le-am spune gniocchi.. Nu-s ele foarte elegante, nici ca infatisare, nici ca denumire, dar sunt bune si simplu de facut. Si sunt de post. E cam greu sa stiu cantitatile, pentru ca Buna zice sa fac un aluat ca de galuste cu prune, dar pentru cine n-a facut galuste cu prune, indiciul asta e inutil ....  asa ca am incercat sa cantaresc
ingredientele:
- 700 gr cartofi
- 150 gr faina
- 5 linguri pesmet
- 4 linguri zahar
metoda:
- se spala cartofii si se fierb in coaja in apa cu putina sare;
- se curata cartofii cat inca sunt calzi si se zdrobesc, ca pentru pireu;
- se amesteca cu faina cernuta, pana obtinem un aluat omogen; Buna zice ca daca amestecam prea mult, aluatul devine prea cleios - deci, nu amestecam prea mult;
- pe blatul de lucru infainat se aduna aluatul si se modeleaza in forma de cilindru cu diametrul de aprox 5 cm, care se taie apoi in bucati de 2 cm lungime;
- fiecare bucata sa rasuceste intre palme in forma de cilindru (arata cam ca niste degete .... );
- se pune apa la fiert intr-o cratita mare, cu putina sare; cand fierbe apa se pun vuţălele, una cate una, scuturand usor cratita sa nu se lipeasca una de alta;
- se fierb la foc mic, sa nu se destrame; sunt gata cand se ridica la suprafata; se scot din apa si se clatesc in strecuratoare cu putina apa rece;
- se prajeste pesmetul in putin ulei, apoi se amesteca cu zahar si se tavalesc vuţălele prin pesmet;
- se servesc ca atare, sau - pentru cine nu tine post - sunt foarte bune cu iaurt / smantana deasupra.

Pofta buna!

joi, 14 aprilie 2011

Tarta cu dovlecei si branza


Una dintre putinele (adica doua; sau poate trei ..) variante in care imi place dovlecelul.

var. 2015, primavara


ingrediente aluat:
- 200 gr faina cernuta
- 90 gr unt rece taiat cubulete
- varf de cutit de sare
- 1 ou
- 20 ml apa rece
ingrediente umplutura:
- 150 gr dovlecel
- 100 gr branza (telemea de capra de data asta)
- 1 catel de usturoi
- coaja rasa de lamaie
- 3 oua
- 125 ml smantana
- 200 ml lapte
- sare, piper
ingrdiente firmituri:
- 50 gr unt rece taiat cubulete
- 50 gr faina
- 50 gr parmezan

 var. 2015, primavara


metoda:
- se prepara aluatul in robotul de bucatarie, cat mai rapid cu putinta pentru a nu se topi untul : se amesteca faina cu sarea si untul, se mixeaza pana capata aspectul unor firmituri; apoi se adauga oul si apa si se mixeaza din nou, pana cand aluatul se aduna intr-o bila; se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider cel putin 20 de minute;
- se spala dovlecelul, se curata, se rade pe razatoarea mare;
- se pune la calit in putin ulei usturoiul taiat marunt si coaja de lamaie, apoi se adauga dovelcelul; se lasa impreuna pe foc 5 minute;
- se incinge cuptorul la "2 fara un sfert";
- se amesteca ingredientele pentru firmituri, se pun intr-o tava pe hartie de copt si se coc 10 minute;
- pe blatul infainat se intinde cu sucitorul o foaie de aluat care se transfera apoi in tava unsa cu unt; daca aluatul e prea subtire sau fragil se procedeaza asa: se impatureste in 4, si asa impaturit se pune in tava, avand grija ca varful pachetului de aluat sa fie in centrul tavii, apoi se dezpacheteaza aluatul; se mai lasa la frigider 15 minute;
- se inteapa aluatul cu o furculita din loc in loc, se acopera cu hartie de copt si boabe de fasole si se coace "orb" pentru 30 de minute;
- se scoate crusta din cuptor, se scot boabele de fasole si hartia; se umple cu amestecul de dovlecei si branza rasa;


- se amesteca oaule cu laptele si smantana, sare si piper; se toarna peste dovlecei;
- se coace tarta pentru 20 de minute, apoi se presara firmiturile de parmezan deasupra si se mai coace 15 minute;
- se lasa la racit putin; cand se poate tine mana pe ea se scoate cu grija din forma si se mai lasa la racit pe un gratar.

Reteta vin de la Irina. Ca si croissantul, doua retete pe care le-am incercat in aceeasi zi rece si batuta de vanturi ca si cele olandeze, salavata insa de cele doua minunatii :). Multumesc!

var. 2015 primavara

Pofta buna!

p.s. Varianta 2015, primavara,  este fara firmiturile de deasupra, fara ou in aluat,  in rest cam la fel, dar "dupa ochi"

marți, 12 aprilie 2011

Focaccia cu rosii uscate

Inca o metoda de a folosi din rezerva strategica de rosii uscate (multumim, sorela :) ).
ingrediente:
- 450 gr faina
- 300 ml apa calduta
- 80 ml ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 7 gr drojdie uscata
- 2 linguri rosii uscate tocate
metoda:
- se pune apa, 30 ml din uleiul de masline, zaharul, sarea si jumatate din cantitatea de faina in cuva masinii de paine; se framanta cateva minute; se adauga drojdia si restul de faina si se mai lasa la framantat 10 minute; am facut si punand toate ingredientele deodata la framantat si nu pot spune ca am observat vreo diferenta in rezultatul final, asa ca, pentru a simplifica, se poate face si asa;
- se pun 30 ml ulei de masline intr-un bol si se rastoarna aluatul in el; se unge cu ulei si se lasa aluatul la dospit, acoperit, intr-un loc caldut pentru o ora - o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul; reteta -sursa pune aluatul in tava in care se va coace focaccia, am incercat si asa dar parca imi place mai mult cum zic aici - pentru ca se poate acoperi cu folie alimentara pana dospeste si pentru ca apoi se poate coace pe hartie de copt;
- se intinde aluatul in tava unsa cu ulei, cu palmele, merge usor pentru ca e un aluat destul de moale; se fac cu degetele gropitele caracteristice, apoi se presara sare grunjoasa si rosiile uscate tocate; se mai lasa 30 minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2jumate (din cele 3); 
- se unge din nou focaccia cu ulei de masline (cei 20 ml ramasi) si se stropeste cu apa; se lasa  "la odihna" 30 minute;
- se coace cam. 25 de minute, supraveghind atent; e coapta cand suna a gol cand lovim partea de dedesubt a focacciei (test valabil si la paini si chifle).
Este foarte buna cu o salata simpla de primavara (salata verde + ceapa cerde + leurda + ridichi) si telemea de capra. Sau goala, cu nimic. Sau cu salata de vinete cu capere si lamaie, rezulta o cina de post foarte buna cu aer mediteranean.

Pofta buna!

P.S. Facuta din nou, la cererea publicului-tinta, de data asta cu rosiile amestecate in aluat - e chiar mai bine asa pentru ca  pretioasele bucatele de rosii raman la locul lor si nu se pierd!

luni, 11 aprilie 2011

Croissant


Inca imi vine sa sar in sus de bucurie ca mi-au iesit! :)
Prima data semanau mai mult a cornuri, si-alea cam mici.
A doua tentativa a fost mai reusita, dar erau cam grei si nu se desfaceau in foite.
A treia oara - cam untosi; a patra - pleostiti, dupa ce crescusera frumos la dospit, s-au prabusit in cuptor ...
Fiecare incercare a dus la rezultate bune la gust, si din fiecare am retinut cate ceva util, dar astia sunt aproape perfecti.
Inspiratia pentru aceasta reteta vine de aici . Zic inspiratie pentru ca aluatul meu a cerut mai mult lichid, probabil in cauza fainii. Asadar, concluzia multiplelor incercari :
ingrediente: 
- 250 gr faina tip 550
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita si jumatate drojdie uscata - masurat cu lingurita masinii de paine;
- 140 ml lapte + 30 ml apa
- pentru impachetari : 110 gr unt 80% grasime
- pentru uns: lapte indulcit
metoda:
- se pune in cuva masinii de paine faina cernuta, sarea, zaharul, apa si laptele; se framanta 10 minute; se lasa sa se odihneasca 20 de minute;
-  se adauga drojdia si se framanta 15 minute; se lasa aluatul in masina timp de o ora;
- se pune aluatul, cu cuva cu tot, intr-o punga de plastic, la frigider - unde se lasa peste noapte (10 ore);
-  se pune bucata de unt intre 2 hartii de copt si se aplatizeaza, cu ajutorul sucitorului, pana obtinem un patrat cu latura de aprox 15 cm; se intinde si aluatul in forma de patrat ceva mai mare decat cel de unt, pe blatul infainat;
- patratul-unt se aseaza peste patratul-aluat rotite cu 45 de grade unul fata de altul; apoi se aduna colturile aluatului, peste unt, ca un plic (de pe vremuri); aluatul trebuie sa acopere untul complet; prima imagine prezinta "plicul";
- se intinde plicul (pe verticala, dupa cum apare in poza) pana ar avea lungimea de 3 ori mai mare decat latimea (al meu era mai scurt putin, se vede ca merge si-asa ); se aduce capatul de sus spre mijlocul fasiei, apoi se acopera cu capatul dinspre bucatareasa (rezulta un plic, model mai nou); a doua imagine prezinta acest stadiu; la fiecare pliere se indeparteaa excesul de faina de pe aluat;
- se inveleste aluatul intr-o punga de plastic si se lasa la frigider pentru 30 de minute; cu asta, s-a incheiat un tur de impachetare; urmeaza inca doua, identice, pozitionand aluatul pe blatul de lucru ca si cum ar fi o carte, cu "cotorul" in partea stanga - imaginea 3 zice cat ..100 de cuvinte;
- dupa a 3-a impaturire+pauza la frigider se intinde aluatul pana ajunge la o grosime de aprox. 4 mm, adica e ceva de lucru ... ; fasia are cam 20 cm latime si se taie in triunghiuri cu baza de vreo 7 cm; mi-au iesit 9 triunghiuri, plus capetele - din care au iesit niste croissanti (croissante?) mai mici , dar nu se arunca nimic din bunatatea de aluat;
- se cresteaza baza fiecarui triunghi - cam 2-3 cm si, tragand de capetele bazei (astfel incat sa iasa mai lung croissantul) se ruleaza triunghiul, cat de strans, si trangand de varf pe masura ce rulam, pentru a rasuci de cat mai multe ori croissantul;


- se aseaza in tava pe hartie de copt (note to myself : tava mai mica, nu tava cuptorului), cu varful sub croissant, si dandu-i forma de semiluna; se ung cu lapte cu zahar si se lasa la dospit, la loc caldut, o ora si jumatate;
- intre timp se incinge cuptorul pe treapta 2 si 1/2;

- se ung iar cu lapte si se pun in cuptor, in partea de sus; dupa 10 minute se reduce caldura la treapta 2 si se mai coc inca 10 minute; (poate in ultimele 5 minute ar fi mers pe o treapta si mai mica, dar inca nu erau chiar arse (arsi?);
- intre timp in bucatarie miroase incredibil!
- se lasa la racit pe un gratar; apoi se mananca; nu toti deodata ..., cu toate ca-i portie mica; de fapt, saptamana asta putem manca numai salata verde, pentru a compensa ... :))


duminică, 10 aprilie 2011

Macaroane cu sos de rosii si vinete


Acesta este un fel de mancare din resturi. Cantitatile sunt aproximative, mai mult dupa ochi decat dupa cantar. Nu conteaza prea mult "farmacia" retetei, cat "chimia" - combinatia vinete - rosii - branza - paste fainoase.
Se face asa :
- se toaca o jumatate de ceapa si se pune intr-o tigaie in ulei incins, pana devine sticloasa;
- se adauga 2 catei de usturoi tocati, apoi pasta de rosii - vreo 200 ml , sa zicem;
- se adauga busuioc, sare si piper, o priza de zahar si vinetele - ramase de la tarta provensala, cam cat o vanata mica; se fierb impreuna 5 minute;
- intre timp se fierb macaroane (cam 200 gr, uitate in camara de cine stie cand);
- se unge un vas termorezistent rotund cu ulei si se aranjeaza macaroanele concentric; deasupra se toarna sosul de vinete cu rosii, la care - daca e prea gros - se adauga 200 ml suc de rosii (desfacut special pentru aceasta mancare, un contrast la toate resturile de pana aici); deasupra se rade cascaval si se da la cuptor pentru 20 de minute;
- dupa ce se raceste putin se taie ca si cum s-ar taia un tort si se serveste cald.

 
Pofta buna!

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Salata de vinete cu lamaie si capere

ingrediente:
- 2 vinete (cam 750 gr)
- zeama si coaja unei lamai
- 2 catei de usturoi (sau mai multi, dupa gust)
- 2 linguri capere
- 12 masline verzi
- sare, ulei pentru prajit, patrunjel verde
metoda:
- se spala vinetele si se curata "partial", adica : taiem pe lungime o fasie de coaja cam de 1-2 cm latime, apoi lasam o fasie de aceeasi latime, urmeaza iar o fasie de coaja taiata - din nou una lasata pe vanata; se taie in cuburi cu latura de aprox. 2 cm, se sareaza si se lasa intr-o sita la scurs cam 15 minute, apoi se spala sub jet de apa, se usuca bine bucatile cu servete de hartie; se prajesc bucatile de vanata ; daca nu incap in tigaie astfel incat sa nu stea una peste alta, se prajesc in 2 transe; se scot pe servet de hartie pentru a absorbi uleiul;
- se rade coaja de lamaie si se stoarce zeama; se amesteca cu usturoiul tocat, caperele clatite, patrunjelul si maslinele (fara samburi); cand s-au racit se adauga vinetele si se amesteca bine totul; se lasa la frigider minim 30 de minute, cel mai bine - peste noapte.
Aceasta salata este mai buna chiar a doua zi, cand s-au amestecat bine gusturile. Poate sta in frigider 3-4 zile. Se serveste cu paste sau cu paine. Sau cu focaccia.
Pofta buna!

joi, 7 aprilie 2011

Tarta provensala

Am primit rosii uscate! Am mancat asa ceva prima data intr-o salata, banala de tot, cu multe frunze verzi prin ea si putin branza, care avea si bucatele de rosii uscate. Acestea schimbau complet salata, cu gustul lor dulceag si apoi putin astringent parca. Sarbatorim deci evenimentul sosirii rosiilor uscate in camara cu aceasta tarta; reteta e lunga dar nu foarte complicata.
ingrediente aluat:
- 225 gr faina alba cernuta
- 100 gr unt rece , taiat cubulete
- 2 linguri rosii uscate tocate
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita busuioc uscat
- 1 lingura ulei de masline
ingrediente sos:
- 1 ardei gras rosu
- 2 catei de usturoi tocati
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingura rosii uscate tocate
- 400 rosii tocate (o conserva)
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingurita otet (pe care am uitat sa-l pun, dar cred ca i-ar fi prins bine, asa ca il scriu sa-mi amintesc data viitoare!)
- ulei pentru calit
ingrediente umplutura:
- o vanata mijlocie
- ulei pentru prajit
- 1 lingurita busuioc uscat
- 3 rosii taiate felii subtiri (cand am facut mai demult reteta le-am pus, dar ce se vede in fotografii este fara )
- masline negre
- 150 gr branza rasa
metoda:
- se amesteca faina cernuta si untul in robotul de bucatarie pana arata ca niste firimituri; se adauga rosiile uscate, busuiocul si oregano, ulei de masline si 4 linguri de apa rece; se amesteca putin, doar cat sa obtinem un aluat omogen;
- se formeaza o bila de aluat care , invelita in folie alimentara, se pune in frigider;
- se prepara sosul : se caleste jumatate din ardeiul tocat, pastrand cealalta jumatate pentru umplutura; se adauga usturoiul si oregano, se calesc impreuna pana ardeiul se inmoaie, apoi se adauga si celelalte ingrediente, se potriveste de sare si piper; se lasa la fiert, fara capac, pana cand scade sosul (cam 15 minute);
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se spala vanata si se curata coaja in fasii longitudinale alternative (o fasie ramane, una nu etc); se taie vanata in felii de aprox. 1 cm grosime care se ung cu ulei de masline pe ambele fete si se aseaza pe o tava cu hartie de copt; se coc 15 minute, apoi se intorc si se mai lasa 10-15 minute; (sau se scoate din congelator o punga cu vinete pregatite in acelasi mod din toamna, se dezgheata si se scurg bine);
- se poate face o tarta mare sau doua medii; eu am facut doua bucati, cu diametrul  16-17 cm; se imparte deci aluatul in doua si se intinde fiecare jumatate, cu sucitorul, pe blatul de lucru infainat putin; se transfera aluatul in tava unsa cu unt si se cocace 15 minute;
- se asambleaza tartele: se aseaza sosul, apoi feliile de vinete, se sareaza putin, apoi se acopera cu feliile de rosii, se presara busuioc, ardeiul ramas de la sos si maslinele;
- daca aluatul e facut cu margarina in loc de unt (din cand in cand ne crutam venele :D ) tarta e de post; dependentii de branza insa pot acoperi tarta cu cascaval  ras (sau parmezan, sau ...orice branza sarata, tare);
- se coace timp de 20-25 de minute, se lasa putin la racit, se scoate din forma pentru a nu se aburi crusta; parca e chiar mai buna a doua zi, rece.


Pofta buna!
sursa.

marți, 5 aprilie 2011

Salata cu leurda

Nu e mare filozofie in aceasta salata de primavara. Doar pentru mine, pentru ca ieri am descoperit leurda! Acum cativa ani, o colega care batea coclaurii la fiecare sfarsit de saptamana mi-a dat sa gust o frunza usturoiata. Mi-a placut, dar cred ca pe vremea aceea nu ma preocupa atat de mult "mancarea sanatoasa", sau n-aveam eu vreme de mers la piata, asa ca abia ieri am facut "marea descoperire".
Am pus in salata asta tot ce mi se pare mie ca seamana a primavara : salata verde, ridichi, leurda si telemea (nici prea sarata, dar nici dulce). Apare in prima poza si  ceapa verde, dar n-am pus-o in salata, ca sa ne dam seama mai bine cum e gustul leurdei (care-i mai degraba usturoiat, cum se poate ghici de altfel din numele latin care incepe cu alium). Ca sa fie mai satioasa i-am pus cateva crutoane - adica felii de paine stropite cu ulei de masline si presarate cu sare grunjoasa, coapte la cuptor si taiate cubulete. Ulei de masline peste salata, si cateva fasiute de rosii uscate.


Pofta buna!

Negrese de post


Surprinzator de buna, pentru o prajitura fara ou, unt, lapte :)
ingrediente:
- 400 gr faina 000
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- 200 gr zahar
- 4 linguri gem de prune
- 200 ml apa minerala
- 8 linguri ulei de floarea soarelui
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingurita scortisoara
- 50 gr nuci tocate
- 100 gr stafide
- 100 gr caise uscate
metoda:
- se incinge cuptorul pe mediu;
- stafidele si caisele se pun la inmuiat in apa rece;
- se cerne faina; se amesteca cu praful de copt si cu cacaua cernuta si ea;
- se amesteca gemul de prune cu zaharul, apoi se adauga pe rand uleiul, apa minerala, iar la urma amestecul cu faina;
- se adauga zaharul vanilat, scortisoara, nucile tocate, stafidele si caisele taiate cubulete;
- se asaza compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 20-25 de minute, pana cand iese scobitoarea curata :).


Pofta buna!

Apple crumble

Reteta am gasit-o la goodfood, nu e nimic complicat. Amestecul de mere moi cu fulgi de ovaz crocanti este perfect!
ingrediente:
- 1.2 kg mere
- 4 linguri gem de caise
- 2 linguri zeama de lamaie (sau zeama unei portocale)
- 100 gr faina alba
- 150 gr fulgi de ovaz
- 100 gr zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 100 gr unt
- 1 lingura miere (optional)
metoda:
 - merele se spala, de curata de coaja si de samburi, se taie in sferturi si apoi - felii subtiri;
- se amesteca gemul cu sucul de citrice, apoi se toarna peste mere si se amesteca bine;
- se incinge cuptorul pe mediu;
- se amesteca faina cu fulgii de ovaz si scortisoara;
- se topeste untul cu mierea, apoi se toarna peste amestecul de fulgi si se amesteca, apoi se adauga si zaharul;
- merele se pun intr-o tava unsa cu unt si se niveleaza putin; deasupra se intinde amestecul de fulgi de ovaz, astfel incat merele sa fie bine acoperite;


- se lasa la cuptor 30 de minute, apoi se scoate si se lasa putin la racit.


Pofta buna!

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Paste cu ton si fasole verde

ingrediente pentru 2 portii (cam mari ... ):
- 2 rosii
- 1 ardei gras rosu
- 350 gr ton in suc propriu
- 1 ceapa mica
- 1 catel usturoi
- 200 gr paste
- 200 gr fasole verde (congelata)
- ulei de masline, sare, piper
metoda:
- se decojesc rosiile si se taie cuburi; la fel se taie si ardeiul;
- se pun la fiert pastele; se lasa 5 minute, apoi se adauga si fasolea verde; se mai lasa 7 minute;
- se caleste ceapa in putin ulei; cand devine sticloasa se adauga si usturoiul, apoi ardeiul si rosiile si se calesc impreuna 5 minute;
- pastele si fasolea se scurg de apa, apoi se adauga peste legume, impreuna cu tonul scurs si desfacut in bucati mici; se adauga sare si piper si se mai lasa pe foc 2-3 minute.
Pofta buna!