Inca o metoda de a folosi din rezerva strategica de rosii uscate (multumim, sorela :) ).
ingrediente:
- 450 gr faina
- 300 ml apa calduta
- 80 ml ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 7 gr drojdie uscata
- 2 linguri rosii uscate tocate
metoda:
- se pune apa, 30 ml din uleiul de masline, zaharul, sarea si jumatate din cantitatea de faina in cuva masinii de paine; se framanta cateva minute; se adauga drojdia si restul de faina si se mai lasa la framantat 10 minute; am facut si punand toate ingredientele deodata la framantat si nu pot spune ca am observat vreo diferenta in rezultatul final, asa ca, pentru a simplifica, se poate face si asa;
- se pun 30 ml ulei de masline intr-un bol si se rastoarna aluatul in el; se unge cu ulei si se lasa aluatul la dospit, acoperit, intr-un loc caldut pentru o ora - o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul; reteta -sursa pune aluatul in tava in care se va coace focaccia, am incercat si asa dar parca imi place mai mult cum zic aici - pentru ca se poate acoperi cu folie alimentara pana dospeste si pentru ca apoi se poate coace pe hartie de copt;
- se intinde aluatul in tava unsa cu ulei, cu palmele, merge usor pentru ca e un aluat destul de moale; se fac cu degetele gropitele caracteristice, apoi se presara sare grunjoasa si rosiile uscate tocate; se mai lasa 30 minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2jumate (din cele 3);
- se unge din nou focaccia cu ulei de masline (cei 20 ml ramasi) si se stropeste cu apa; se lasa "la odihna" 30 minute;
- se coace cam. 25 de minute, supraveghind atent; e coapta cand suna a gol cand lovim partea de dedesubt a focacciei (test valabil si la paini si chifle).
Este foarte buna cu o salata simpla de primavara (salata verde + ceapa cerde + leurda + ridichi) si telemea de capra. Sau goala, cu nimic. Sau cu salata de vinete cu capere si lamaie, rezulta o cina de post foarte buna cu aer mediteranean.
Pofta buna!
P.S. Facuta din nou, la cererea publicului-tinta, de data asta cu rosiile amestecate in aluat - e chiar mai bine asa pentru ca pretioasele bucatele de rosii raman la locul lor si nu se pierd!
ingrediente:
- 450 gr faina
- 300 ml apa calduta
- 80 ml ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 7 gr drojdie uscata
- 2 linguri rosii uscate tocate
metoda:
- se pune apa, 30 ml din uleiul de masline, zaharul, sarea si jumatate din cantitatea de faina in cuva masinii de paine; se framanta cateva minute; se adauga drojdia si restul de faina si se mai lasa la framantat 10 minute; am facut si punand toate ingredientele deodata la framantat si nu pot spune ca am observat vreo diferenta in rezultatul final, asa ca, pentru a simplifica, se poate face si asa;
- se pun 30 ml ulei de masline intr-un bol si se rastoarna aluatul in el; se unge cu ulei si se lasa aluatul la dospit, acoperit, intr-un loc caldut pentru o ora - o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul; reteta -sursa pune aluatul in tava in care se va coace focaccia, am incercat si asa dar parca imi place mai mult cum zic aici - pentru ca se poate acoperi cu folie alimentara pana dospeste si pentru ca apoi se poate coace pe hartie de copt;
- se intinde aluatul in tava unsa cu ulei, cu palmele, merge usor pentru ca e un aluat destul de moale; se fac cu degetele gropitele caracteristice, apoi se presara sare grunjoasa si rosiile uscate tocate; se mai lasa 30 minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2jumate (din cele 3);
- se unge din nou focaccia cu ulei de masline (cei 20 ml ramasi) si se stropeste cu apa; se lasa "la odihna" 30 minute;
- se coace cam. 25 de minute, supraveghind atent; e coapta cand suna a gol cand lovim partea de dedesubt a focacciei (test valabil si la paini si chifle).
Este foarte buna cu o salata simpla de primavara (salata verde + ceapa cerde + leurda + ridichi) si telemea de capra. Sau goala, cu nimic. Sau cu salata de vinete cu capere si lamaie, rezulta o cina de post foarte buna cu aer mediteranean.
Pofta buna!
P.S. Facuta din nou, la cererea publicului-tinta, de data asta cu rosiile amestecate in aluat - e chiar mai bine asa pentru ca pretioasele bucatele de rosii raman la locul lor si nu se pierd!
Se gasesc rosii uscate in comertul din Cj? Vrem si noi, caci am mancat in Italia si ne-am indragostit de ele!
RăspundețiȘtergereAm vazut rosii uscate in borcanase mici, in ulei, la Kaufland, in zona conserve de rosii, dar mi s-au parut cam scumpe. Ce-i drept, nu trebuie pus mult de-oadata fiind concentrate la gust. Si am auzit ca s-ar gasi si la magazine gen Naturaland.
RăspundețiȘtergere