Tarta aceasta e compusa dintr-o crusta - crocanta, sfarmicioasa, facuta din faina+unt+ou, nu ceva nemaivazut deci - si o crema. Dar aceasta cremaaa ... este ceva de poveste. O crema cu ciocolata si cafea, fina si catifelata, destul de tare cat sa aiba tinuta dar nu teapana, o idee prea dulce poate pentru gustul meu (dar asta e un lucru bun pentru ca nu pot manca decat o felie) - o minunatie de crema! Cred ca s-ar putea folosi si la torturi sau la deserturi la pahar. Reteta e din cartea cu 500 de placinte si tarte primita in dar : .
ingrediente pentru aluat:
- 150 gr faina 000 cernuta
- 120 gr unt rece taiat cubulete
- 1 ou
- praf de sare
ingrediente crema :
- 115 gr ciocolata amaruie
- 55 gr unt
- 225 gr zahar pudra
- 25 gr amidon
- 3 oua
- 1+1/2 lingurite esenta de vanilie
- 2 lgt cafea solubila
- 200 ml frisca
pentru ornat:
- 200 ml frisca
- cacao
metoda:
- se face aluatul fraged in robotul de bucatarie: se amesteca faina cu sare, apoi se adauga untul; se mixeaza doar pana cand amestecul are aspect de firmituri; se adauga oul si se porneste din nou robotul, amestecand doar cat aluatul sa se adune intr-o bila; se inveleste in folie de plastic si se lasa la frigider cel putin 30 de minute;
- se incinge cuptorul pe treapta 2 jumate (220 grade C);
- se infaineaza blatul de lucru si se intinde aluatul cu un sucitor; fiind un aluat cu mult unt se intinde destul de greu; eu am pastrat folia de plastic intre aluat si sucitor, astfel incat aluatul s-a intins usor si n-a fost complicat transferul in tava unsa cu unt (diam 23 cm); cu rabdare si un cutit ascutit se desprinde folia de pe aluatul asezat in tava; se inteapa aluatul cu o furculita si se coace 20 de minute, pana se intareste si are o culoare galben-aurie;
- se scoate crusta din tava si se lasa la racit pe un gratar;
- se topeste ciocolata taiata bucati impreuna cu untul pe baie de aburi; se ia de pe foc si se adauga zaharul pudra amestecat cu amidonul;
- se bat ouale si se incorporeaza in compozitia cu ciocolata; se adauga cafeaua solubila si se fierbe, la foc mic, amestecand mereu, timp de 5 minute;
- se ia crema de pe foc, se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit cu o folie de plastic deasupra (lipita de suprafata cremei);
- se bate frisca si se incorporeaza in crema racita; se umple crusta cu crema si se lasa la frigider 2-3 ore;
- se bate si restul de frisca si se intinde deaupra cremei; se orneaza cu cacao sau ciocolata rasa.
Pofta buna!
Vad aici multe bunatati cu cafea.Eu ,cafegioaica inraita,deja am notat cateva.
RăspundețiȘtergereMie-mi place foarte mult gustul cafelei, de baut (neagra) sau in dulciuri. Ma bucur ca am "colegi de suferinta" :))
Ștergere