miercuri, 11 ianuarie 2012

Desert la pahar cu iaurt si grapefruit

Un desert usor si acrisor-racoros.
Am profitat de reteta asta ca sa vad ce este si cum se foloseste agar-agar. Este un gelifiant obtinut din alge, potrivit intr-un regim vegetarian. Pentru 600 ml de lichid este suficienta o lingurita plina (4 gr) de pudra de agar-agar; aceasta se dizolva in cateva linguri de apa iar apoi se fierbe, amestecand continuu, 2 minute. Se solidifica la 32-40 grade Celsius, nefiind nevoie de temperatura scazuta din frigider pentru asta. Din acest motiv cand se amesteca cu celelate ingrediente acestea trebuie sa fie caldute: daca sunt prea reci gelatina se intareste foarte repede si obtinem o crema moale, cu niste cocolase gelatinoase si tari prin ea (oare cum de stiu asa de bine ... ? ).
ingrediente:
- 4 bucati grapefuit galben
- 2 bucati grapefruit roz
- 2 linguri visinata (reteta originala zice rom, care mie nu-mi place)
- 40 gr nuci
- 80 gr zahar
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- 250 ml iaurt
- 200 ml frisca
- 1 lingurita agar-agar (sau gelatina, care se va folosi dupa instructiunile de pe ambalaj)
metoda:
- se stoarce zeama a 2 grapefruit-uri albe; celelalte doua precum si cele roz se curata se coaja si de pielite; pulpa se desface in bucatele mici care se amesteca cu visinata; se pot pastra 4-5 bucati mai mari, pentru ornat; se stoarce zeama ramasa in pielite-in total trebuie sa rezulte 250 ml de zeama;
- nucile se prajesc intr-o tigaie fara grasime; se lasa putin la racit, se curata de pielite pe cat posibil; se pastreaza cateva bucati pentru ornat iar restul de taie (nu foarte marunt);
- se pune la fiert zeama de grep cu zaharul; cand acesta s-a dizolvat se adauga lingurita de agar-agar dizolvat in 4-5 linguri de apa rece; amestecand continuu se lasa la fiert la foc slab 2 minute; se ia de pe foc si se lasa putin la racit, amestecand din cand in cand;
- se amesteca iaurtul cu zahar vanilat si cu nucile taiate; cand zeama de grep este calda dar nu fierbinte se adauga, putin cate putin, amestecul de iaurt, se bate frisca si se incorporeaza in crema;
- se aseaza in cupe/pahare un strat de crema, apoi fructe alcoolizate, crema, fructe etc; se decoreaza cu bucatile retinute de grep si de nuca; se serveste dupa ce s-a racit complet.
Mi se pare foarte buna combinatia de  iaurt cu zahar vanilat cu grep si nuci prajite asa ca de multe ori am simplificat reteta facand o crema din aceste ingrediente - un fel de iaurt cu fructe de casa, foarte sanatos.
Pentru ca e cu citrice si e buna pentru "dezintoxicare" (un pic de zahar nu strica din cand in cand...) tirmit reteta la provocarea "dulce Romanie" gazuita luna asta de Mitinita

Pofta buna!

6 comentarii:

  1. Fancy, e frumoasa reteta, din pacate ziua a fost foarte intunecoasa si m-am cam chinuit cu sedinta foto ... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. cu grapefruit chiar inca n-am incercat,dar sunt sigura ca e o combinatie reusita.Superba si prezentarea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mitinita, poti incerca macar varianta lenesa (iaurt+zahar vanilat+grep+nuci prajite), o sa-ti placa! :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...