Un desert usor si acrisor-racoros.
Am profitat de reteta asta ca sa vad ce este si cum se foloseste agar-agar. Este un gelifiant obtinut din alge, potrivit intr-un regim vegetarian. Pentru 600 ml de lichid este suficienta o lingurita plina (4 gr) de pudra de agar-agar; aceasta se dizolva in cateva linguri de apa iar apoi se fierbe, amestecand continuu, 2 minute. Se solidifica la 32-40 grade Celsius, nefiind nevoie de temperatura scazuta din frigider pentru asta. Din acest motiv cand se amesteca cu celelate ingrediente acestea trebuie sa fie caldute: daca sunt prea reci gelatina se intareste foarte repede si obtinem o crema moale, cu niste cocolase gelatinoase si tari prin ea (oare cum de stiu asa de bine ... ? ).
ingrediente:
- 4 bucati grapefuit galben
- 2 bucati grapefruit roz
- 2 linguri visinata (reteta originala zice rom, care mie nu-mi place)
- 40 gr nuci
- 80 gr zahar
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- 250 ml iaurt
- 200 ml frisca
- 1 lingurita agar-agar (sau gelatina, care se va folosi dupa instructiunile de pe ambalaj)
metoda:
- se stoarce zeama a 2 grapefruit-uri albe; celelalte doua precum si cele roz se curata se coaja si de pielite; pulpa se desface in bucatele mici care se amesteca cu visinata; se pot pastra 4-5 bucati mai mari, pentru ornat; se stoarce zeama ramasa in pielite-in total trebuie sa rezulte 250 ml de zeama;
- nucile se prajesc intr-o tigaie fara grasime; se lasa putin la racit, se curata de pielite pe cat posibil; se pastreaza cateva bucati pentru ornat iar restul de taie (nu foarte marunt);
- se pune la fiert zeama de grep cu zaharul; cand acesta s-a dizolvat se adauga lingurita de agar-agar dizolvat in 4-5 linguri de apa rece; amestecand continuu se lasa la fiert la foc slab 2 minute; se ia de pe foc si se lasa putin la racit, amestecand din cand in cand;
- se amesteca iaurtul cu zahar vanilat si cu nucile taiate; cand zeama de grep este calda dar nu fierbinte se adauga, putin cate putin, amestecul de iaurt, se bate frisca si se incorporeaza in crema;
- se aseaza in cupe/pahare un strat de crema, apoi fructe alcoolizate, crema, fructe etc; se decoreaza cu bucatile retinute de grep si de nuca; se serveste dupa ce s-a racit complet.
Mi se pare foarte buna combinatia de iaurt cu zahar vanilat cu grep si nuci prajite asa ca de multe ori am simplificat reteta facand o crema din aceste ingrediente - un fel de iaurt cu fructe de casa, foarte sanatos.
Pentru ca e cu citrice si e buna pentru "dezintoxicare" (un pic de zahar nu strica din cand in cand...) tirmit reteta la provocarea "dulce Romanie" gazuita luna asta de Mitinita.
Pofta buna!
Am profitat de reteta asta ca sa vad ce este si cum se foloseste agar-agar. Este un gelifiant obtinut din alge, potrivit intr-un regim vegetarian. Pentru 600 ml de lichid este suficienta o lingurita plina (4 gr) de pudra de agar-agar; aceasta se dizolva in cateva linguri de apa iar apoi se fierbe, amestecand continuu, 2 minute. Se solidifica la 32-40 grade Celsius, nefiind nevoie de temperatura scazuta din frigider pentru asta. Din acest motiv cand se amesteca cu celelate ingrediente acestea trebuie sa fie caldute: daca sunt prea reci gelatina se intareste foarte repede si obtinem o crema moale, cu niste cocolase gelatinoase si tari prin ea (oare cum de stiu asa de bine ... ? ).
ingrediente:
- 4 bucati grapefuit galben
- 2 bucati grapefruit roz
- 2 linguri visinata (reteta originala zice rom, care mie nu-mi place)
- 40 gr nuci
- 80 gr zahar
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- 250 ml iaurt
- 200 ml frisca
- 1 lingurita agar-agar (sau gelatina, care se va folosi dupa instructiunile de pe ambalaj)
metoda:
- se stoarce zeama a 2 grapefruit-uri albe; celelalte doua precum si cele roz se curata se coaja si de pielite; pulpa se desface in bucatele mici care se amesteca cu visinata; se pot pastra 4-5 bucati mai mari, pentru ornat; se stoarce zeama ramasa in pielite-in total trebuie sa rezulte 250 ml de zeama;
- nucile se prajesc intr-o tigaie fara grasime; se lasa putin la racit, se curata de pielite pe cat posibil; se pastreaza cateva bucati pentru ornat iar restul de taie (nu foarte marunt);
- se pune la fiert zeama de grep cu zaharul; cand acesta s-a dizolvat se adauga lingurita de agar-agar dizolvat in 4-5 linguri de apa rece; amestecand continuu se lasa la fiert la foc slab 2 minute; se ia de pe foc si se lasa putin la racit, amestecand din cand in cand;
- se amesteca iaurtul cu zahar vanilat si cu nucile taiate; cand zeama de grep este calda dar nu fierbinte se adauga, putin cate putin, amestecul de iaurt, se bate frisca si se incorporeaza in crema;
- se aseaza in cupe/pahare un strat de crema, apoi fructe alcoolizate, crema, fructe etc; se decoreaza cu bucatile retinute de grep si de nuca; se serveste dupa ce s-a racit complet.
Mi se pare foarte buna combinatia de iaurt cu zahar vanilat cu grep si nuci prajite asa ca de multe ori am simplificat reteta facand o crema din aceste ingrediente - un fel de iaurt cu fructe de casa, foarte sanatos.
Pentru ca e cu citrice si e buna pentru "dezintoxicare" (un pic de zahar nu strica din cand in cand...) tirmit reteta la provocarea "dulce Romanie" gazuita luna asta de Mitinita.
Pofta buna!
Frumoasa prezentarea! Felicitari!
RăspundețiȘtergereFancy, e frumoasa reteta, din pacate ziua a fost foarte intunecoasa si m-am cam chinuit cu sedinta foto ... :))
RăspundețiȘtergereDa, ne place!
RăspundețiȘtergereAnonim, ne bucuram ! :)
RăspundețiȘtergerecu grapefruit chiar inca n-am incercat,dar sunt sigura ca e o combinatie reusita.Superba si prezentarea!
RăspundețiȘtergereMitinita, poti incerca macar varianta lenesa (iaurt+zahar vanilat+grep+nuci prajite), o sa-ti placa! :)
Ștergere