Toata mancarea chinezeasca pe care am mancat-o / vazut-o in Olanda continea arahide, ca atare sau in chip de sos. Lucru bun, cu toate ca untul de arahide mancat pe paine (cu gem eventual, iacs! ) nu imi place deloc. Reteta de fata se numeste chinezarie pentru ca pun in ea legume care imi inchipui ca pot foarte bine sa creasca si in China, ghimbir si sos de soia neaparat, eventual praf "cinci condimente" (compus teoretic din anason, scortisoara, cuisoare, seminte de fenicul si piper Sichuan, practic nu stiu pentru ca l-am cumparat de-a gata din cel mai mare magazin chinezesc pe care l-am vazut vreodata) - orice alta asemanare cu mancarea chinezilor fiind pur intamplatoare.
ingrediente:
- 2 morcovi mijlocii taiati betigase;
- 1 fir de praz
- 1/2 ardei gras rosu taiat fasiute
- 1 varza chinezeasca mica
- 2 cm radacina de gimbir , curatat si dat pe razatoare
- 2 linguri seminte de susan
- 2 bucati piept de pui file, spalat - curatat, taiat fasii
- 1 lingura sos de soia
pentru sosul de arahide:
- 4 liguri unt de arahide
- 8 linguri apa
- 2 linguri sos de soia
- varf de cutit boia iute
- 1 lingura otet (sau suc de lamaie)
- 1 lingurita zahar brun
- 1/2 lingurita praf de ghimbir
metoda:
- semintele de susan se prajesc fara ulei, in wok, 2-3 minute; se scot pe o farfurioara;
- se incinge putin ulei in wok si se prajesc fasiile de pui; cand sunt rumene se scot si ele pe o farfurie;
- se calesc legumele: intai morcovii, apoi se adauga ghimbirul, ardeiul si prazul; cand s-au inmuiat se adauga varza taiata subtire si sosul de soia, si se mai lasa pe foc iute 2-3 minute, amestecand mereu;
- separat se pregateste sosul de arahide amestecand toate ingredientele si lasand sa fiarba la foc mic 5 minute, amestecand, pana se ingroasa sosul;
- se serveste cu taietei chinezesti din grau sau cu orez; se pot amesteca toate cele in wok, sau se pot aseza in farfurie in straturi : taieteii, apoi legumele, carnea, sosul, totul presarat cu semintele de susan.
Se poate pregati chinezaria olandeza cu orez si fara carne si atunci e o mancare vegetariana (sau de post).
Pofta buna!
p.s. apar in fotografii niste mici stiuleti de porumb, care nu m-au prea incantat in mancarea asta pentru ca erau intr-o zeama acrisoara, asa ca nu am mai repetat experienta.
ingrediente:
- 2 morcovi mijlocii taiati betigase;
- 1 fir de praz
- 1/2 ardei gras rosu taiat fasiute
- 1 varza chinezeasca mica
- 2 cm radacina de gimbir , curatat si dat pe razatoare
- 2 linguri seminte de susan
- 2 bucati piept de pui file, spalat - curatat, taiat fasii
- 1 lingura sos de soia
pentru sosul de arahide:
- 4 liguri unt de arahide
- 8 linguri apa
- 2 linguri sos de soia
- varf de cutit boia iute
- 1 lingura otet (sau suc de lamaie)
- 1 lingurita zahar brun
- 1/2 lingurita praf de ghimbir
metoda:
- semintele de susan se prajesc fara ulei, in wok, 2-3 minute; se scot pe o farfurioara;
- se incinge putin ulei in wok si se prajesc fasiile de pui; cand sunt rumene se scot si ele pe o farfurie;
- se calesc legumele: intai morcovii, apoi se adauga ghimbirul, ardeiul si prazul; cand s-au inmuiat se adauga varza taiata subtire si sosul de soia, si se mai lasa pe foc iute 2-3 minute, amestecand mereu;
- separat se pregateste sosul de arahide amestecand toate ingredientele si lasand sa fiarba la foc mic 5 minute, amestecand, pana se ingroasa sosul;
- se serveste cu taietei chinezesti din grau sau cu orez; se pot amesteca toate cele in wok, sau se pot aseza in farfurie in straturi : taieteii, apoi legumele, carnea, sosul, totul presarat cu semintele de susan.
Se poate pregati chinezaria olandeza cu orez si fara carne si atunci e o mancare vegetariana (sau de post).
Pofta buna!
p.s. apar in fotografii niste mici stiuleti de porumb, care nu m-au prea incantat in mancarea asta pentru ca erau intr-o zeama acrisoara, asa ca nu am mai repetat experienta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu