Imi plac prajiturile cu mere. Fructul acesta banal ma uimeste de fiecare data cu varietatea de infatisari si consistente pe care le poate lua intr-un desert.
ingrediente pentru aluat:
- 20 gr miez de nuca
- 60 gr zahar pudra
- 60 gr unt rece
- praf de sare
- 90 gr faina
- 1 galbenus
ingrediente pentru sosul de mere:
- 1/2 pastaie de vanilie
- 1 lingura de zahar
- 4-5 mere
- 50 ml apa
ingrediente pentru ornat :
- 2 mere
- 2 linguri de zahar tos
- coaja de la o jumatate de lamaie
- unt
metoda:
- miezul de nuca se coace circa 10 minute (sau se prajeste intr-o tigaie de teflon, fara grasime); se curata de cojitele subtiri apoi se macina in robotul de bucatarie impreuna cu o lingura de zahar pudra (din cantitatea data); se adauga faina, un praf de sare si zaharul ramas; se adauga galbenusul; se inveleste aluatul in folie de plastic si se lasa in frigider minim 2 ore;
- se intinde aluatul intre doua folii de plastic alimentar; e un aluat dificil la pasul acesta, poate lasat in frigider peste noapte s-ar comporta mai civilizat ... ; se desprinde una dintre folii, se aseaza aluatul cu fata libera in jos intr-o tava unsa cu unt (diametrul bazei 16.5 cm; reteta originala spune tava de 23 cm dar nu as fi reusit sa intind aluatul atat de subtire); se desprinde cu grija folia de deasupra, se inteapa aluatul cu o furculita si se lasa tava in frigider pentru 30 de minute;
- pentru sosul de mere se amesteca zaharul cu semintele de vanilie si cu merele curatate si taiate cubulete; se adauga apa si se fierbe totul la foc mic aproximativ o ora, verificand din cand in cand; daca lichidul a scazut inainte ca merele sa se imnoaie se mai adauga apa;
- se incinge cuptorul la 180 de grade;
- se amesteca zaharul cu coaja de lamaie si se freaca putin cu degetele; se taie merele pentru decor felii subtiri, necuratate de coaja;
- se toarna sosul de mere peste aluat; se orneaza cu feliile de mere peste care se presara zaharul cu coaja de lamaie si cateva bucatele de unt;
- se coace timp de 35-40 de minute.
Observatie: am facut o tarta de post si una cu unt, si spre deosebire de foietajul la care nu imi dadeam seama de diferenta, tartele le puteam deosebi de la o posta, dupa gust dar si dupa miros.
Pofta buna!
Sursa
ingrediente pentru aluat:
- 20 gr miez de nuca
- 60 gr zahar pudra
- 60 gr unt rece
- praf de sare
- 90 gr faina
- 1 galbenus
ingrediente pentru sosul de mere:
- 1/2 pastaie de vanilie
- 1 lingura de zahar
- 4-5 mere
- 50 ml apa
ingrediente pentru ornat :
- 2 mere
- 2 linguri de zahar tos
- coaja de la o jumatate de lamaie
- unt
metoda:
- miezul de nuca se coace circa 10 minute (sau se prajeste intr-o tigaie de teflon, fara grasime); se curata de cojitele subtiri apoi se macina in robotul de bucatarie impreuna cu o lingura de zahar pudra (din cantitatea data); se adauga faina, un praf de sare si zaharul ramas; se adauga galbenusul; se inveleste aluatul in folie de plastic si se lasa in frigider minim 2 ore;
- se intinde aluatul intre doua folii de plastic alimentar; e un aluat dificil la pasul acesta, poate lasat in frigider peste noapte s-ar comporta mai civilizat ... ; se desprinde una dintre folii, se aseaza aluatul cu fata libera in jos intr-o tava unsa cu unt (diametrul bazei 16.5 cm; reteta originala spune tava de 23 cm dar nu as fi reusit sa intind aluatul atat de subtire); se desprinde cu grija folia de deasupra, se inteapa aluatul cu o furculita si se lasa tava in frigider pentru 30 de minute;
- pentru sosul de mere se amesteca zaharul cu semintele de vanilie si cu merele curatate si taiate cubulete; se adauga apa si se fierbe totul la foc mic aproximativ o ora, verificand din cand in cand; daca lichidul a scazut inainte ca merele sa se imnoaie se mai adauga apa;
- se incinge cuptorul la 180 de grade;
- se amesteca zaharul cu coaja de lamaie si se freaca putin cu degetele; se taie merele pentru decor felii subtiri, necuratate de coaja;
- se toarna sosul de mere peste aluat; se orneaza cu feliile de mere peste care se presara zaharul cu coaja de lamaie si cateva bucatele de unt;
- se coace timp de 35-40 de minute.
Observatie: am facut o tarta de post si una cu unt, si spre deosebire de foietajul la care nu imi dadeam seama de diferenta, tartele le puteam deosebi de la o posta, dupa gust dar si dupa miros.
Pofta buna!
Sursa
sunt fan tarte!!delicioase!!
RăspundețiȘtergereSi mie imi plac foarte mult, se si vede pe mine :)), motiv pentru care nu le fac cat de des mi-ar placea!
Ștergere