duminică, 21 iulie 2013

Gem de piersici cu menta




Pana in aceasta vara nu stiam sa fac nimic cu piersicile - decat sa le mananc ca atare, dar acum am descoperit ca sunt bune in prajituri si se poate face din ele un gem mai gustos decat ma asteptam.

ingrediente:
- 1.8 kg piersici, cantarite fara samburi
- 600 g zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- 3 fire de menta
metoda:
- se spala piersicile, se scot samburii si se taie bucati; le-am lasat si coaja, nu ma deranjeaza in produsul final;
- se pun fructele intr-o cratita mare cu fund dublu, apoi se adauga zaharul, zeama de lamaie si crengutele de menta;
- se pune la foc mic unde se lasa pana da un clocot; se lasa la racit in bucatarie, apoi se pune capacul pe cratita si se lasa in frigider pana a doua (sau a treia) zi;
- se fierbe gemul la foc mic aproximativ 20 de minute, apoi se scoate menta;
- gemul se pune fierbinte in borcane spalate si uscate;
- pentru prima oara in cariera mea de la fabrica de gemuri am incercat smecheria cu tinutul borcanelor cu capacul in jos cateva minute (zice-se ca se formeaza o pelicula de gem care sigileaza capacul) inainte de a le pune in paturi unde le-am lasat pana s-au racit complet.


Pofta buna!

6 comentarii:

  1. ce blog frumos ai! nu ma primesti si pe mine in blogrollul tau? sau poate te-ar interesa un schimb de bannere...
    o voi face si eu cu mare drag, daca esti de acord!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place blogul si multumesc pentru vizita. Schimburile astea de link-uri cu conditii "te pun in lista daca ma pui si tu" nu imi plac. Jumatate din blogurile pe care le urmaresc habar nu au de existenta mea :), nu le-am lasat niciodata comentarii cu toate ca le admir mult... Tu ai retete interesante si sigur iti voi vizita blogul.

      Ștergere
  2. Interesantă combinaţie! Nu fac eu gem niciodată dar poate îi sugerez lui maică-mea :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu faci gem ??? Aaaaaaaaaaaaaaaa (zis asa, cu intonatie descendenta)... Mai aduc si eu gemuri de la mama :), dar trebuie sa am si ceva marfa din productia proprie in camara.

      Ștergere
  3. Sa stii ca imi place reteta. Ieri am gasit menta proaspata si de 2 zile am piersicile in frigider taiate si preparate pt dulceata. Eu fac de o viata dulceturi&co dar cu menta n-am combinat niciodata piersicile. E un pic ciudata chestia cu pusul in frigider pt 2 zile, ma gandesc ca o sa prevale aroma de menta si o sa dea prospetime gemului. Interesanta idee.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa va placa cum iese gemul, mie mi-a placut mult gustul dat de menta.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...