A sosit primavara (parca...) si odata cu ea o noua campanie vALLuntar inititata de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul Romsilva. De aceasta data regulile jocului spun ca pentru 15 comentarii lasate pana in 23 martie la un articol care face parte din campanie se va planta un copac! Mie mi-a placut foarte mult aceasta idee, asadar am hotarat sa particip la campanie povestind despre o carte care se afla de multa vreme in biblioteca mea si pe care o rasfoiesc cel putin o data pe saptamana : "Tehnici culinare si ustensile de bucatarie".
Cartea e alcatuita din doua parti: prima e depre ustensile folosite in bucatarie, iar a doua despre tehnici culinare. Prima parte imi place enorm pentru ca sunt fotografiate si descrise pe scurt toate minunile de scule de bucatarie (boluri, spatule, tavi, cutite de toate felurile si chiar aparate electrocasnice) - de exemplu sunt fotografii cu 5 feluri de termometre. Cand cumparati o tava noua, nu vi se intampla sa auziti intrebarea: "dar din asta nu mai ai"? ... Ei bine, aceasta prima sectiune a cartii demonstreaza oricui, oricand cat e de mica propria colectie de tavi sau cea de forme de taiat fursecuri si de cate ustensile e inca nevoie - "uite, de-asta n-am ... nici de-astea... si nici de-asta".
Partea a doua a cartii descrie tehnici culinare si cateva retete de baza - bulion, diverse aluaturi, creme, tarte, sosuri etc. Toate procedurile sunt ilustrate prin fotografii pas cu pas, astfel ca din aceasta carte putem invata (teoria, cel putin) cum sa curatam crevetii, cum sa filetam un peste, cum sa reparam un sos olandez, cum sa umplem un pui sau cum sa taiem un mango.
In concluzie: cartea asta e una din preferatele mele, e frumoasa si utila: am consultat-o cand am folosit prima oara masina de facut paste, in ea ma uit cand nu stiu la ce temperatura e facuta carnea, si tot aici gasesc idei pentru decorat sau umplut tarte.
Si pentru ca e "caiet cu retete", iata si o reteta (de fapt, 2 in 1): eclere (reteta din carte, unde spune ca ies 10 bucati, ale mele au fost mai mici si mai multe) cu crema de ciocolata (reteta din carte, putin modificata) si glazura de cafea (reteta din cap, dar folosind pentru ornare o punguta din hartie de copt croita dupa cum am invatat din carte).
ECLERE CU CREMA DE CIOCOLATA SI GLAZURA DE CAFEA
- 125 ml lapte
- 250 ml apa
- 90 gr unt
- praf de sare
- 250 gr faina 000
- 4 oua mari
pentru crema de ciocolata:
- 375 ml lapte
- o pastaie de vanilie
- 100 gr zahar
- 4 galbenusuri
- 2 linguri amidon
- 30 gr unt
- 130 gr ciocolata cu lapte (care va place cel mai mult, de gustul ei depinde gustul final al cremei)
pentru glazura
- 3 linguri zahar pudra
- 1 lingura cafea (lichida)
metoda:
- se pune le fiert apa cu laptele, untul si un praf de sare; cand s-a topit untul si incepe sa fiarba amestecul se ia cratita de pe foc, se adauga faina - toata odata - si se amesteca bine; se lasa la racit pana cand aluatul are 60 de grade (se simte cald la atins, dar nu fierbinte) apoi se adauga ouale, unul cate unul;
- se incinge cuptorul la 220 gr C; cu ajutorul unei pungi de cofetar cu varf de 1.5 cm se formeaza bastonase de aluat de 2.5 cm latime si lungi de 10 cm;
- se coc eclerele 15 minute fara a deschide cuptorul, apoi se reduce temperatura la 190 gr C si se mai coc 10-15 minute pana cand sunt aurii pe toata suprafata; cartea spune ca se gaureste fiecare bucata si se mai lasa 10 minute in cuptorul stins, pentru a se usca bine de tot - eu am sarit pasul asta; se lasa la racit;
- pentru crema se pune la fiert laptele cu semintele de vanilie si pastaia goala; cand da in clocot se ia se pe foc si se lasa la racit cateva minute;
- se freaca bine galbensusurile cu zahar, se adauga amidonul, apoi incet-incet laptele cald - cam jumatate in cantitate; se toarna apoi crema peste restul de lapte din care s-a scos pastaia goala si se pune la foc mic, amestecand mereu; se lasa sa fiarba 2-3 minute, se ia de pe foc si se adauga ciocolata tocata, se amesteca pana cand se topeste, apoi se adauga untul; se acopera crema cu folie de plastic si se lasa deoparte pana se raceste complet;
- se umplu eclerele cu crema (si frisca, daca doriti) chiar inainte de a le servi - altfel se inmoaie;
- se amesteca 3 linguri de zahar pudra cu o lingura de cafea si se decoreaza prajiturile cu aceasta glazura.
Pofta buna!
La cat mai multe comentarii!
RăspundețiȘtergeremultumesc :)
ȘtergereAceasta carte mi se pare utila in orice bucatarie. Sper ca intr-o zi sa reusesc sa o am si eu in bucataria mea, fiind incepatoare simt ca am nevoie de ea si pe net nu gasesti toate informatiile. Iar eclerele au iesit foarte bine, imi faci pofta:)
RăspundețiȘtergerePoti sa urmaresti site-ul editurii (sau pagina de facebook) pentru ca au reduceri mari uneori - si eu mi-am cumparat-o cu prilejul unor reduceri de 50% !
ȘtergereÎn primul rând vreau să îți mulțumesc pentru rețeta delicioasă! Mi-au ieșit aproximativ ca în poză! :)
RăspundețiȘtergereIubesc cărțile cu această tematică! Poate pentru că și îmi place să gătesc mult. Sunt disperată efectiv să cumpăr tăvi, boluri din ceramică și lut în care să pregătesc rețete delicioase!
Felicitări pentru alegere și succes în campanie!
Oho, deci stiti despre ce vorbesc cand spun ca imi trebuie si tava dreptunghiulara de tarta, si rotunda, si de 23 cm, si inalta, si de sticla ... :))
ȘtergereEclerele au iesit perfect! Am tot vazut cartea asta pe bloguri, pare sa fie foarte utila.
RăspundețiȘtergereE buna si pentru incaptori, si pentru cei nu atat de incepatori ... Si in plus e o carte foarte frumoasa!
ȘtergereIar minunatii! Dar e, deja, obicei.
RăspundețiȘtergereIdeea cu copacii e foarte frumoasa. Oare as putea sa pun, sa zicem... 15 comanterii? Sa am un copac „al meu” ca sa zic asa?
Cred ca se ia la numaratoare doar un singur comentariu de caciula :)
Ștergereexact pe aceasta am vrut si eu sa o cer , apoi am realizat ca nu sunt chiar asa buna bucatareasa...:)
RăspundețiȘtergerespor la copacit !
Cartea asta e buna si pentru priceputi si pentru nepriceputi, are poze asa de frumoase si sugestive incat poti sa inveti din ele cum se face ... una-alta.
Ștergere
RăspundețiȘtergereȘi eu vreau un ecler (eventual cu cremă de vanilie)și un copac!
Se face si cu crema de vanilie ;)
ȘtergereCapat si eu unul, ca arata de milioane ;)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti plac :)
ȘtergereAsa o prezentare la carte mai rar:)
RăspundețiȘtergereIti vine sa o cumperi doar pentru eclerul facut de tine :))
Asta e avantajul cartilor cu retete - fac pofta atat de usor!
ȘtergereO carte de genul asta chiar ca e necesara oricarei femei, mai ales celor tinere si fara o bogata experienta in bucatarie. Parca nu e atat de comod intotdeauna sa folosesti google-ul cand ai nevoie de ajutor. Eclerele arata delicios, dar eu sunt la regim, asa ca doar pentru ceilalti daca as putea face.
RăspundețiȘtergereDiscutia carte vs internet poate sa fie foarte lunga, dar cu toate ca folosesc mult si pe google (acord credit in special blogurilor, unde presupun ca gasesc ceva testat) - cartile sunt ... altceva, si nu pot sa explic de ce cu toate ca m-am gandit adeseori la asta.
ȘtergereÎn ultimul timp şi eu am făcut o pasiune pentru cărţile practice, partea cu tehnicile culinare cred că mi-ar fi foarte folositoare :) Bănuiesc că e un fel de "enciclopedie" pentru gătit :)
RăspundețiȘtergereChiar asa e cartea, Andra, o enciclopedie despre chestiuni mai simple sau mai complicate de care te ciocnesti in bucatarie :)
ȘtergereMi-ai facut o pofta.... Eu nu am mereu răbdare să gătesc și niciodată nu urmez rețetele exact așa cum sunt în cărți sau pe net, ci adaug sau renunț la anumite ingrediente, după caz.
RăspundețiȘtergereAsta mi se intampla si mie destul de des, modific pe ici pe colo retetele din lipsa de ingrediente sau pentru ca vre-unul nu-mi place, sau pentru ca stiu ca putin altfel ar fi mai pe gustul meu.
ȘtergereVai, ce bunatate si ce bine arata :)... Oare eu stiu sa fac?
RăspundețiȘtergereSigur stii sa faci :)
ȘtergereI don't know what most of the text means but the pictures look extremely yummy! :)
RăspundețiȘtergereA picture worth a thousand words ... so I guess you understand the important stuff :)
Ștergerewai ce pofta am de un ecler! :)
RăspundețiȘtergerePai - e simplu de facut, cartea explica foarte clar! Multumesc pentru comentariu :)
ȘtergereÎmi place mult postarea asta: recenzie + reţetă, foarte drăguţ! Eu nu mă pricep mai deloc la gătit, aşa că o astfel de carte (şi pentru începători) cred că este cu adevărat utilă. Eclerele (plus alte delicii pe care le-am văzut pe acest blog) arată delicios; o să revin pentru inspiraţie :)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai gasit inspiratie aici si multumesc pentru crenguta din copacel :)
ȘtergereOhohoh.... vai dar ce bunatati!! ...
RăspundețiȘtergereMa bucur ca am descoperit asa un blog si multumesc pentru recenzie!
Spor la plantat copacei
rux
eu multumesc pentru comentariu :)
Ștergeream tot vazut cartea asta pe la alti bloggeri si toata lumea o lauda. reteta m-a topit:))
RăspundețiȘtergereE o carte frumoasa, n-ai cum sa nu o lauzi!
ȘtergereChiar la ecleruri nu ma bag, insa am vazut ca ai mai sus o reteta de muffins cu unt de arahide! Spor la plantat si la gatit!
RăspundețiȘtergereNu-i mare filozofie nici cu astea, dar muffins se fac mai repede! Multumesc pentru ajutorul la plantat!
ȘtergereCe idee nemaipomenita! Sa incerc reteta de eclere din cartea aceasta. Nu stiu cum de am rasfoit-o si nu mi-a sarit in ochi.
RăspundețiȘtergereSunt atat de multe subiectele ca nu le poti tine minte pe toate ... dar e bine sa ai cartea la-ndemana!
ȘtergereDeci, tocmai ma pregatesc sa ma duc sa imi cumpar o prajitura.
RăspundețiȘtergereMi-a facut o pofta de ceva dulce ca salivez.
Utila cartea.
Pai... Daca ti-ai lua cartea, ai invata sa-ti faci singura prajjtura... ;)
Ștergere