macar o data pe an tot imi fac pofta; aici - portia din 2013 |
Pentru ca imi plac foarte mult galustele cu prune, si pentru ca Buna mi-a facut deja in toamna asta si nu vreau sa abuzez (haha), mi-am facut singura galuste cu prune. Nu sunt perfecte, le puteam face mai mici - adica sa aiba aluat mai subtire, si prunele cred ca era bine sa fie mai coapte, sa lase o zeama mai rosie in mijlocul galustii ... dar pentru o prima incercare ma declar multumita!
ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 250 gr faina (cantitate aproximativa : depinde cum sunt cartofii, aluatul trebuie sa aiba o anume consistenta, nu cu prea multa faina sa nu fie prea tari gombotii, dar nici prea putina, fiindca asa nu "tin" la fiert si se destrama; de fapt, e acelasi aluat ca la vutale);
- 15-20 prune
- pesmet prajit in ulei cu zahar (cantitati : dupa ochi)
metoda:
- se fierb cartofii curatati si taiati cubulete in apa cu putina sare; se scurg bine de apa si de paseaza cat mai fin;
- se taie pe jumatate prunele si se scot samburii; uneori insa Buna lasa samburii in prune, asa ca la sfarsitul mesei puteam numara cati gomboti mancase fiecare mesean - rezultatele fiind masluite cu usurinta de fiecare data!
- se adauga faina si se amesteca bine aluatul; nu se framanta mult timp pentru ca devine lipicios si cere mai multa faina;
- se rastoarna aluatul pe blatul usor infainat si i se da forma de cilindru cu diametrul aprox 8 cm; apoi se taie felii de vreo 2 degete grosime;
- se inveleste fiecare pruna (eventual cu putin zahar in ele, daca nu sunt foarte dulci) intr-o bucata aplatizata de aluat; "imbinarile" trebuie lipite bine;
- intre timp se pune la fiert apa intr-o cratita mare; se pun galustele la fiert cand fierbe apa, dar la foc nu prea mare, astfel incat sa nu fiarba in clocote;
- dupa ce gombotii se ridica la suprafata se mai lasa la fiert 5 minute, apoi se scot si se scurg bine si se tavalesc prin pesmetul pregatit cum stie toata lumea (ca la papanasi, de exemplu).
Pofta buna!
Imi lasa gura apa! Si nu le mai critica, arata minunat. Secretul la zeama rosie din gomboti e ca prunele sa fie ”bistrite” ca alea au coaja mai inchisa la culoare. Noi puneam in ele si scorti...
RăspundețiȘtergereAnonim, o sa tin minte sa pun scorti la anu' cand mai fac ... Iar "bistrite" credeam ca inseamna prunele acelea mici, dar cred ca ai dreptate cu coaja :)
RăspundețiȘtergereDe galusti nu te saturi niciodataaaaa!
RăspundețiȘtergereAsa e, Dan&Ionela, sunt foarte bune! Credeam ca e o reteta ardeleneasca, se fac si pe la voi ?
RăspundețiȘtergerefara oua in aluat?
RăspundețiȘtergerefara
Ștergere