ingrediente:
- 250 g biscuiti digestivi (Gullon se cheama unii care ne plac noua)
- 100 g unt (de preferat unul mai bun decat am nimerit eu de data asta, fara apa)
- 600 g crema de branza de vaci
- 100 g zahar pudra
- semintele unei pastai de vanilie (in lipsa, am pus un plic de Finesse Vanilie Bourbon)
- 300 ml frisca lichida (naturala, de data asta, dar mai demult faceam cu nenaturala adica vegetala si merge si aceea)
- aprox. 400 gr fructe de padure, caspuni, visine, portocale etc, pasate cu o lingura de zahar pudra vanilat; aici - afine
metoda:
- se tapeteaza cu hartie de copt o forma rotunda cu pereti detasabili, diametru 23-24 cm; tava se unge din loc in loc cu unt sau margarina, pentru a se lipi hartia de ea;
- se topeste untul intr-o craticioara, la foc mic;
- biscuitii se farmiteaza in robotul de bucatarie, acum ca sunt echipata corespunzator; pe vremea cand nu aveam robot, si nici cuptor, ii puneam intr-o punga cu "fermoar" si ii zdrobeam cu o sticla, pentru ca nu aveam nici sucitor :));
- se adauga biscuitii in cratita cu untul topit, se amesteca bine, apoi se varsa in tava tapetata cu hartie de copt, se intind in strat uniform si se taseaza cu dosul unei linguri;
- se lasa tava in frigider, invelita intr-o punga, cel putin o ora;
- se amesteca bine crema de branza cu zaharul pudra si cu vanilia, tot in robotul de bucatarie; cand compozitia devine cremoasa se adauga si frisca si se bat impreuna cateva minute, curatand cu o spatula peretii vasului de 2-3 ori;
- se intinde crema de branza peste blatul de biscuiti si se lasa din nou in frigider, de preferinta peste noapte;
- din fructele alese se face un sos, cu ajutorul blenderului; se scoate prajitura din frigider cu 30 de minute inainte de a o servi; se taie cu un cutit incalzit in apa fierbinte si sters cu un servet; se curata lama cutitului dupa fiecare taietura.
Pofta buna!
P.S. Se poate prezenta si sub forma de cheesecake-uri mici, folosind in loc de tava rotunda o tava de briose. Din catitatile de mai sus ies 18 bucati, deci pentru o tava de 12 se iau 2/3 din fiecare ingredient. Varianta 2016: cu sos de cirese, sau sos de caise, sau ambele pentru nehotarati.
Trezeste amintiri...
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ȘtergereFelicitari pentru cei 3 ani! Sa cresteti mari si sa gatiti in continuare bunataturi!
RăspundețiȘtergerea fost foarte bune
ȘtergereAnonim, ai mancat si tu oare asa ceva ?....
RăspundețiȘtergereMultumim pentru felicitari Fele-apa-fele-viz! Cred ca trebuie sa ne dam la gradinita! :)
RăspundețiȘtergerebun,bun si eu obisnuiesc sa fac acest cheesecake!!o zi frumoasa!!
RăspundețiȘtergereFantezie, si noua ne place mult, mai ales ca se pot face nenumarate variatiuni pe tema asta ! multumesc de vizita, o zi frumoasa si tie!
RăspundețiȘtergereCum prepari crema de branza de vaci? Sau folosesti ceva din comert?
RăspundețiȘtergereCrema de branza de vaci e din comert. Este la raioanele cu servire asistata in supermarketuri, si in unele locuri la galetusa de 1 kg de DrOetker, foarte buna si cremoasa.
ȘtergereMultumesc! O sa incerc curand reteta ta. Arata foarte bine :)
Ștergerecu placere :). Spor la treaba, si sper sa-ti placa!
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereFrisca este lichida sau trebuie batuta inainte
RăspundețiȘtergereFrisca lichida, nu e nevoie sa o bateti separat inainte.
Ștergereaceasta crema se intareste fara gelatina?
RăspundețiȘtergereDa, crema se intareste fara gelatina.
ȘtergereConcret, ce marca de crema de branza ati folosit? Si nu e nevoie de gelatina pentru a fixa crema? Imi puteti raspunde urgent pentru a face acesta reteta cu ocazia Anului Nou?
RăspundețiȘtergereAm folosit crema de branza care se vinde la raioanele cu servire asistata in supermakert, cred ca e "de Monor". Cel mai mult imi place insa crema de branza de vaci de la Dr. Oetker, se vinde la galetusa de 900 gr sau pahar de 450. Crema se intareste fara gelatina stand la frigider.
ȘtergereMULTUMESC PENTRU OPERATIVITATE SI VA UREZ ,,LA MULTI ANI''
RăspundețiȘtergereCu multa placere, sper sa va fie de folos informatiile suplimentare :). Intr-un an am facut chiar de Anul Nou cheesecake cu bucatele de coaja confiata de portocala in crema si decorata cu felii de portocala- a fost o combinatie foarte buna si a "alunecat" bine dupa masa copioasa...
ȘtergereE posibil ca acest cheescake sa contina in crema si cubulete de pulpa de fructe tropicale precum mango,kiwi,etc fara sa afecteze consistenta acestuia? (crema sa poata fi taiata,adica sa ramana ferma)
RăspundețiȘtergereAm incercat doar cu bucatele de coaja confiata de portocala de care ziceam mai sus dar ideea dumneavoastra cred ca e f buna, as pune o jumatate de mango ... sau un kiwi (pe asta l-as scurge putin de zeama dupa ce e taiat) - cred ca merg bine ca gust, fiind acrisoare.
ȘtergereApreciez aceasta reteta din mai multe puncte de vedere si-anume: e usor de preparat,crema nu contine faina sau gelatina fapt pentru care are un gust natural si rafinat si poate deveni racoritoare prin imbogatirea ei cu fructe proaspete,uscate sau confiate dupa mesele supraincarcate de sarbatori. Felicitari
RăspundețiȘtergereAveti dreptate, ati adunat in cateva randuri toate calitatile prajiturii :)
ȘtergereNu sa intarit crema si a stat la frigider toata noaptea ce pot face?
RăspundețiȘtergereDin pacate, nu prea stiu ca sa spun, pentru ca eu am facut-o de zeci de ori si a iesit bine de fiecare data. Daca mi s-ar intampla sa nu se intareasca, as scaote crema de pe blat si fie i-as adauga gelatina, si as turna-o la loc peste vrusta, fie i-as adauga 3 oua si as coace prajitura. Sau as servi-o la pahar - "cheesecake descompus".
ȘtergereDaca nu am o tava detasabila ce tava mai pot folosi pt aceasta prajitura fara coacere ?
RăspundețiȘtergereAți putea încerca într-o tavă mai mare ( dreptunghiulară) astfel încât să nu fie așa de înaltă prăjitura și să o tăiați bucăti mai mici, pe care să le scoateți una cate una cu o spatulă.
ȘtergereSau o tava de brioșe, ca în ultimele fotografii și post-scriptum-ul rețetei.
Ștergere