Stiam, ca pe o legenda orecum, ca exista o prajitura de post care se face cu suc de rosii. Nu stiu daca aceasta e singura prajitura care indeplineste conditiile de mai sus, dar vazand-o pe blogul "Papa bun" mi s-a parut interesanta. Parere pastrata si dupa ce am facut si gustat prajitura, cu toate ca mie nu imi place grisul fiert in lapte - dar aici nu e cu lapte si in plus e aromat cu nuca de cocos si lamaie, asa ca reteta intra in arhiva. E o prajitura consistenta, din cauza grisului probabil, si nu prea dulce, de unde ideea de a turna putin sirop de capsuni deasupra in momentul servirii.
ingrediente pentru foi:
- 225 ml ulei de floarea soarelui (reteta originala zice 15 linguri, eu am considerat lingura = 15 ml, 15x15ml = 225 ml; e posibil sa fi fost cam moale aluatul meu, putin greu de lucrat, dar foaia coapta a iesit bine);
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 225 ml suc de rosii
- 500 g faina 000
- 1 lingurita bicarbonat
- un praf de sare
ingrediente pentru crema de gris:
- 1 l apa
- 200 g gris
- 7 linguri de zahar
- un praf de sare
- coaja rasa si zeama de la o lamaie
- 150 g margarina
- 75 g nuca de cocos
pentru stratul de gem:
- 1 borcan de gem (al meu era de capsuni si a avut 330 g)
- 4 linguri nuca macinata
metoda:
- se amesteca uleiul cu zahar si cu extractul de vanilie; se adauga sucul de rosii si se amesteca bine;
- se adauga faina, un praf de sare si bicarbonatul; se framanta cu mana pana cand se obtine un aluat omogen; se imparte in 4 parti egale, se invelesc in folie de plastic si se pun in frigider pentru 20 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 de grade C;
- se intinde cate o portie aluat pe blatul bine infainat, asftel incat sa se obtina cu dreptunghi de aprox. 21x31 cm; se transfera cu atentie pe hartie de copt, se aseaza pe dosul unei tavi, si se coace 8 minute; se procedeaza la fel pentru celelalte 3 foi;
- pentru crema se pune la fiert apa cu coaja de lamaie, zahar si un praf de sare; cand incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu cu un tel-para; se fierbe pana se ingroasa bine compozitia; se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie si margarina; se amesteca pana se incorporeaza acestea, se lasa la racit 2-3 minute, apoi se adauga nuca de cocos;
- se asambleaza prajitura cand crema e calduta; se aseaza in tava prima foaie care se unge cu jumatate din crema, deasupra se aseaza a doua foaie, se unge cu gemul amestecat cu nuca, se aseaza a treia foaie, se unge cu restul de crema, apoi se acopera cu foaia nr. 4; se preseaza usor cu palmele, se inveleste tava in folie (sau o punga mare) si se lasa in frigider 2-3 ore;
- se serveste cu zahar pudra deasupra sau "picurata" cu sirop de capsuni.
Pofta buna!
Foarte frumos arata!
RăspundețiȘtergereTe pup, Liana!
... si ce bune is, Gabi! multumesc pentru reteta!
Ștergere