Stiam, ca pe o legenda orecum, ca exista o prajitura de post care se face cu suc de rosii. Nu stiu daca aceasta e singura prajitura care indeplineste conditiile de mai sus, dar vazand-o pe blogul "Papa bun" mi s-a parut interesanta. Parere pastrata si dupa ce am facut si gustat prajitura, cu toate ca mie nu imi place grisul fiert in lapte - dar aici nu e cu lapte si in plus e aromat cu nuca de cocos si lamaie, asa ca reteta intra in arhiva. E o prajitura consistenta, din cauza grisului probabil, si nu prea dulce, de unde ideea de a turna putin sirop de capsuni deasupra in momentul servirii.
ingrediente pentru foi:
- 225 ml ulei de floarea soarelui (reteta originala zice 15 linguri, eu am considerat lingura = 15 ml, 15x15ml = 225 ml; e posibil sa fi fost cam moale aluatul meu, putin greu de lucrat, dar foaia coapta a iesit bine);
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 225 ml suc de rosii
- 500 g faina 000
- 1 lingurita bicarbonat
- un praf de sare
ingrediente pentru crema de gris:
- 1 l apa
- 200 g gris
- 7 linguri de zahar
- un praf de sare
- coaja rasa si zeama de la o lamaie
- 150 g margarina
- 75 g nuca de cocos
pentru stratul de gem:
- 1 borcan de gem (al meu era de capsuni si a avut 330 g)
- 4 linguri nuca macinata
metoda:
- se amesteca uleiul cu zahar si cu extractul de vanilie; se adauga sucul de rosii si se amesteca bine;
- se adauga faina, un praf de sare si bicarbonatul; se framanta cu mana pana cand se obtine un aluat omogen; se imparte in 4 parti egale, se invelesc in folie de plastic si se pun in frigider pentru 20 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 de grade C;
- se intinde cate o portie aluat pe blatul bine infainat, asftel incat sa se obtina cu dreptunghi de aprox. 21x31 cm; se transfera cu atentie pe hartie de copt, se aseaza pe dosul unei tavi, si se coace 8 minute; se procedeaza la fel pentru celelalte 3 foi;
- pentru crema se pune la fiert apa cu coaja de lamaie, zahar si un praf de sare; cand incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie, amestecand mereu cu un tel-para; se fierbe pana se ingroasa bine compozitia; se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie si margarina; se amesteca pana se incorporeaza acestea, se lasa la racit 2-3 minute, apoi se adauga nuca de cocos;
- se asambleaza prajitura cand crema e calduta; se aseaza in tava prima foaie care se unge cu jumatate din crema, deasupra se aseaza a doua foaie, se unge cu gemul amestecat cu nuca, se aseaza a treia foaie, se unge cu restul de crema, apoi se acopera cu foaia nr. 4; se preseaza usor cu palmele, se inveleste tava in folie (sau o punga mare) si se lasa in frigider 2-3 ore;
- se serveste cu zahar pudra deasupra sau "picurata" cu sirop de capsuni.
Pofta buna!
Foarte frumos arata!
RăspundețiȘtergereTe pup, Liana!
... si ce bune is, Gabi! multumesc pentru reteta!
ȘtergereWidze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie
RăspundețiȘtergere