marți, 27 noiembrie 2012

Turta dulce (Lebkuchen)



Turta dulce pentru Mos Craciun, in avampremiera, cu ocazia provocarii de la DaringBakers. Subiectul lunii noiembrie a fost mult prea vast pentru o singura luna : 12 retete de fursecuri, biscuiti si prajiturele de ademenit Mosul! Aceasta e prima reteta pe care am incercat-o si mai sunt 3 pe care vreau neaparat sa le incerc si sper sa reusesc pana la Craciun (chocolate crinkles, un fel de biscuiti spritati si fursecuri cu nuca de cocos);
De obicei evit retetele cu miere tratata termic, nu ma pricep foarte mult dar am citit ca n-ar fi foarte sanatoasa, insa cum nu fac turta dulce in fiecare zi..., am incercat aceasta reteta in speranta ca voi regasi gustul turtei dulci din copilarie. A iesit ceva cu gust, aspect si consistenta de turta dulce, cu miez moale si glazura usor crocanta, asa ca ma declar foarte multumita. Sursa spune ca rezista in cutii inchise pana la 3 saptamani, dar la mine nu au apucat aceasta varsta.

ingrediente:
- 60 ml miere
- 100 gr zahar
- 30 gr unt
- 225 gr faina
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita praf de ghimbir
- 1/4 lingurita nucsoara
- 1/4 lingurita bicarbonat
- 1 ou batut
- 50 gr alune macinate
pentru glazura:
- 50 gr zahar pudra
- 4 linguri apa
metoda:
- mierea, zaharul si untul se pun pe foc mic intr-o cratita destul de incapatoare (aluatul se va face in ea); se lasa pana se topeste untul si se dizolva zaharul;
- se cerne faina, bicarbonatul si condimentele;
- se adauga in cratita jumatate din amestecul cu faina si jumatate din oul batut, se amesteca bine, apoi se adauga restul de faina si de ou; se amesteca, se adauga migdalele macinate;
- se obtine un aluat lipicios care se inveleste intr-o punga si se lasa in frigider pana a doua zi;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se intinde aluatul intre doua foi de hartie de copt pana ajunge la 5 mm grosime;
- se decupeaza cu formele dorite si se aseaza pe tava cu hartie de copt, lasand distanta intre ele;
- se coc 7-9 minute, se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca in tava 5 minute apoi se scot cu grija pe un gratar;
- cand s-au racit se ung cu glazura  (se poate lasa hartia de copt folosita sub gratarul cu turta dulce, astfel curatenia finala va fi floare la ureche).


 Pofta buna!


Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta Eats is sharing a dozen cookies, some classics and some of her own, from all over the world with us.

8 comentarii:

  1. bunatati pentru sarbatori frumoase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. s-ar putea sa le fac totusi de doua ori anul asta, sa fie si de Craciun o portie :)

      Ștergere
  2. Sugestie: le poti face o gaura cu un ac mai grosut inainte de coacere si le vei putea atarna in pom.
    Ce de bunatati faci! Spor la treaba pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca le mai fac o data pentru Craciun, incerc. Dar cred ca trebuie mancate repede, cele atarnate in pom, sa nu se usuce prea mult ... ;)

      Ștergere
  3. They look delicious, great job on the challenge!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca si pe astea le-am pus pe lista:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...