De cand am facut prajitura Battenberg mi-a ramas in minte aceasta varianta cu nuci, vanilie si cafea. Crema folosita in reteta originala pentru a lipi patratelele colorate este din unt, dar mi s-a parut mult mai simplu si mai gustos sa folosesc nutella.
ingrediente:
- 175 gr unt moale taiat cubulete
- 175 gr zahar
- 175 gr faina 000
- 5 gr praf de copt
- 65 gr migdale macinate
- 3 oua
- 3 linguri lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 7 gr cafea instant
- 25 gr nuci tocate mare
- nutella - pentru lipit fasiile de blat
- 200 gr martipan
- cateva jumatati / sferturi de nuci pentru decorat
metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C;
- se pregateste tava: daca e patrata, se face o delimitare la jumatate din folie de aluminiu invelita in hartie de copt care se fixeaza apoi pe tava unsa cu unt; pentru ca nu am gasit tava patrta de 20x20 cm, am folosit una dreptunghiulara cu doi astfel de pereti despartitori;
- se amesteca ingredientele uscate in afara de nuci si cafea, apoi se adauga ouale si untul si se amesteca bine cu un robot de bucatarie (sau manual);
- se imparte aluatul in doua: la o jumatate de aluat se adauga vanilia, nucile si o lingura jumatate de lapte, iar in cealalta se adauga cafeaua dizolvata in restul de lapte;
- se pune aluatul in tava; fiind destul de gros se niveleaza cu o spatula pentru ca nu se aseaza singur; se poate chiar ridica mai mult la capete, pentru a compensa cresterea mai mare la mijloc a blatului la copt;
- se coace blatul 25-30 de minute, pana cand furculita iese curata;
- se lasa in tava 5-10 minute, apoi se scoate si se lasa la racit cateva ore;
- se taie "capacele" blaturilor (partea superioara, daca e prea bombata) si marginile lungi, apoi fiecare blat se taie in doua, pe lungime; se suprapun si se "sculpteaza" astfel incat fiecare fasie sa fie patrata in sectiune, si toate de aceeasi dimensiune; nu se taie capetele decat la sfarsit, cand prajitura e asamblata;
- se ung cu nutella, doua cate doua, fetele ce urmeaza a fi lipite;
- se framanta putin martipanul care trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a plastelinei cu care ne jucam la gradinita :);
- se presara zahar pudra pe blatul de lucru si pe sucitor si se intinde martipanul in forma de dreptunghi cu latimea egala cu lungimea prajiturii;
-se unge partea se sus a prajiturii cu nutella, apoi se aseaza cu fata unsa in mijlocul foii de martipan; se ung si celelalte 3 laturi si se inveleste totul cu martipan;
- se taie capetele prajiturii si de decoreaza.
Pofta buna!
Foarte buna trebuie sa fie.
RăspundețiȘtergerePai daca are cafea si nuci ... mie imi place! Plus nutela !!!
ȘtergereCe frumusete!
RăspundețiȘtergereSi bunatate ... :)
ȘtergereCe bine arata!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place :)
ȘtergereCate oua?
RăspundețiȘtergere3 oua, am completat la ingrediente.
ȘtergereArata foarte bine si probabil si gustul e pe masura!
RăspundețiȘtergereP.S. Liana, am descoperit si blogul cu margeluse. Ce lucruri frumoase iti ies din maini!
E o prajitura aspectuoasa, nu foarte usor de facut dar de efect.
ȘtergereP.S. multumesc:), aia e o pasiune mai veche, de care ar trebui sa ma ocup mai mult (ca nu ingrasa, spre deosebire de astalalta :)) ).