luni, 22 octombrie 2012

Battenberg cu nuci si cafea




De cand am facut prajitura Battenberg mi-a ramas in minte aceasta varianta cu nuci, vanilie si cafea. Crema folosita in reteta originala pentru a lipi patratelele colorate este din unt, dar mi s-a parut mult mai simplu si mai gustos sa folosesc nutella.

ingrediente:
- 175 gr unt moale taiat cubulete
- 175 gr zahar
- 175 gr faina 000
- 5 gr praf de copt
- 65 gr migdale macinate
- 3 oua
- 3 linguri lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 7 gr cafea instant
- 25 gr nuci tocate mare
- nutella - pentru lipit fasiile de blat
- 200 gr martipan
- cateva jumatati / sferturi de nuci pentru decorat
 metoda:
- se incinge cuptorul la 160 grade C;
- se pregateste tava:  daca e patrata, se face o delimitare la jumatate din folie de aluminiu invelita in hartie de copt care se fixeaza apoi pe tava unsa cu unt; pentru ca nu am gasit tava patrta de 20x20 cm, am folosit una dreptunghiulara cu doi astfel de pereti despartitori;
- se amesteca ingredientele uscate in afara de nuci si cafea, apoi se adauga ouale si untul si se amesteca bine cu un robot de bucatarie (sau manual);
- se imparte aluatul in doua: la o jumatate de aluat se adauga vanilia, nucile si o lingura jumatate de lapte, iar in cealalta se adauga cafeaua dizolvata in restul de lapte;
- se pune aluatul in tava; fiind destul de gros se niveleaza cu o spatula pentru ca nu se aseaza singur; se poate chiar ridica mai mult la capete, pentru a compensa cresterea mai mare la mijloc a blatului la copt;
- se coace blatul 25-30 de minute, pana cand furculita iese curata;
- se lasa in tava 5-10 minute, apoi se scoate si se lasa la racit cateva ore;
- se taie "capacele" blaturilor (partea superioara, daca e prea bombata) si marginile lungi, apoi fiecare blat se taie in doua, pe lungime; se suprapun si se "sculpteaza" astfel incat fiecare fasie sa fie patrata in sectiune, si toate de aceeasi dimensiune; nu se taie capetele decat la sfarsit, cand prajitura e asamblata;
- se ung cu nutella, doua cate doua, fetele ce urmeaza a fi lipite;
- se framanta putin martipanul care trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a plastelinei cu care ne jucam la gradinita :);
- se presara zahar pudra pe blatul de lucru si pe sucitor si se intinde martipanul in forma de dreptunghi cu latimea egala cu lungimea prajiturii;
-se unge partea se sus a prajiturii cu nutella, apoi se aseaza cu fata unsa in mijlocul foii de martipan; se ung si celelalte 3 laturi si se inveleste totul cu martipan;
- se taie capetele prajiturii si de decoreaza.



Pofta buna!

10 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Pai daca are cafea si nuci ... mie imi place! Plus nutela !!!

      Ștergere
  2. Arata foarte bine si probabil si gustul e pe masura!
    P.S. Liana, am descoperit si blogul cu margeluse. Ce lucruri frumoase iti ies din maini!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o prajitura aspectuoasa, nu foarte usor de facut dar de efect.
      P.S. multumesc:), aia e o pasiune mai veche, de care ar trebui sa ma ocup mai mult (ca nu ingrasa, spre deosebire de astalalta :)) ).

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...