PASTA DE GOGOSARI
este de mare efect iarna, cand da un gust tomnatic tocanitelor sau supelor in care punem 2-3 linguri din ea. Se poate face pasta numai cu gogosari, dar acum am incercat un amestec de kapia si gogosari.
Se face foarte simplu : gogosarii si ardeii (spalati, fara samburi) se dau prin masina de tocat, se amesteca bine-bine pasta cu sare pentru muraturi (am pus 2 lingurite cu varf la 800 gr pasta), se pune in borcane sterilizate, se inchid bine si se "dustanesc" 20-30 de minute. Fiertul la aburi se face asa : intr-o cratita mare se pune un gratar, apoi se pun borcanele invelite in hartii, se umple cratita pe jumatate cu apa, se pune capacul si se pune pe foc; cand incepe sa fiarba apa din cratita se face focul mic si se fierb asa. Se stige focul si se lasa brocanele in cratita pana se racesc de tot.
KETCHUP
N-am mai facut niciodata si asta e o compilatie din tot felul de retete gasite pe vastul internet. Observ ca retetele englezesti nu contin ardei, dar cine mai stie care-i reteta originala, de vreme ce chiar etimologia cuvantului ketchup e controversata.
ingrediente:
- 1 kg rosii
- 1 ceapa mare
- 1 ardei kapia
- 1 gogosar
- 5 catei de usturoi
- 3 tije subtiri de telina, cu frunze
- 3 frunze de dafin
- 3 cuisoare
- cate o lingurita rasa : ghimbir macinat, scortisoara, coriandru macinat, piper, ienibahar
- 1 lingura sare
- 100 ml otet
- 6 lg zahar
metoda:
- rosiile se spala si se taie in sferturi; se pun la foc intr-o cratita acoperita cu capac; dupa 5 minute se lasa putin la racit, apoi se trec prin masina de tocat rosii;
- se caleste ceapa taiata mare impreuna cu ardeiul si gogosarul; se adauga usturoiul taiat felii, apoi sucul de rosii, condimentele, frunzele de telina si dafin; se lasa la fiert 30 de minute apoi se scot frunzele si cele 3 cuisoare si se paseaza cu mixerul;
- se adauga otetul si zaharul si se mai fierb impreuna 20 de minute, dupa care se pune ketchup-ul in borcane sterilizate care se invelesc in paturi si se lasa la racit.
Pofta buna pentru la iarna!
este de mare efect iarna, cand da un gust tomnatic tocanitelor sau supelor in care punem 2-3 linguri din ea. Se poate face pasta numai cu gogosari, dar acum am incercat un amestec de kapia si gogosari.
Se face foarte simplu : gogosarii si ardeii (spalati, fara samburi) se dau prin masina de tocat, se amesteca bine-bine pasta cu sare pentru muraturi (am pus 2 lingurite cu varf la 800 gr pasta), se pune in borcane sterilizate, se inchid bine si se "dustanesc" 20-30 de minute. Fiertul la aburi se face asa : intr-o cratita mare se pune un gratar, apoi se pun borcanele invelite in hartii, se umple cratita pe jumatate cu apa, se pune capacul si se pune pe foc; cand incepe sa fiarba apa din cratita se face focul mic si se fierb asa. Se stige focul si se lasa brocanele in cratita pana se racesc de tot.
KETCHUP
N-am mai facut niciodata si asta e o compilatie din tot felul de retete gasite pe vastul internet. Observ ca retetele englezesti nu contin ardei, dar cine mai stie care-i reteta originala, de vreme ce chiar etimologia cuvantului ketchup e controversata.
ingrediente:
- 1 kg rosii
- 1 ceapa mare
- 1 ardei kapia
- 1 gogosar
- 5 catei de usturoi
- 3 tije subtiri de telina, cu frunze
- 3 frunze de dafin
- 3 cuisoare
- cate o lingurita rasa : ghimbir macinat, scortisoara, coriandru macinat, piper, ienibahar
- 1 lingura sare
- 100 ml otet
- 6 lg zahar
metoda:
- rosiile se spala si se taie in sferturi; se pun la foc intr-o cratita acoperita cu capac; dupa 5 minute se lasa putin la racit, apoi se trec prin masina de tocat rosii;
- se caleste ceapa taiata mare impreuna cu ardeiul si gogosarul; se adauga usturoiul taiat felii, apoi sucul de rosii, condimentele, frunzele de telina si dafin; se lasa la fiert 30 de minute apoi se scot frunzele si cele 3 cuisoare si se paseaza cu mixerul;
- se adauga otetul si zaharul si se mai fierb impreuna 20 de minute, dupa care se pune ketchup-ul in borcane sterilizate care se invelesc in paturi si se lasa la racit.
Pofta buna pentru la iarna!
Apetisant!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos, chiar căutam o asemenea rețetă simplă. Am văzut-o și pe aceea cu "caș la capac", mâine o să le încerc pe ambele.
RăspundețiȘtergerePasta de ardei sau gogosari e chiar simpla si de mare efect iarna, una din conservele mele preferate.
Ștergere