Pagini

duminică, 25 septembrie 2011

Pasta de gogosari si ketchup

PASTA DE GOGOSARI 
este de mare efect iarna, cand da un gust tomnatic tocanitelor sau supelor in care punem 2-3 linguri din  ea. Se poate face pasta numai cu gogosari, dar acum am incercat un amestec de kapia si gogosari.
Se face foarte simplu : gogosarii si ardeii (spalati, fara samburi) se dau prin masina de tocat, se amesteca bine-bine pasta cu sare pentru muraturi (am pus 2 lingurite cu varf la 800 gr pasta), se pune in borcane sterilizate, se inchid bine si se "dustanesc" 20-30 de minute. Fiertul la aburi se face asa : intr-o cratita mare se pune un gratar, apoi se pun borcanele invelite in hartii, se umple cratita pe jumatate cu apa, se pune capacul si se pune pe foc; cand incepe sa fiarba apa din cratita se face focul mic si se fierb asa. Se stige focul si se lasa brocanele in cratita pana se racesc de tot.
KETCHUP
N-am mai facut niciodata si asta e o compilatie din tot felul de retete gasite pe vastul internet. Observ ca retetele englezesti nu contin ardei, dar cine mai stie care-i reteta originala, de vreme ce chiar etimologia cuvantului ketchup e controversata.
ingrediente:
- 1 kg rosii
- 1 ceapa mare
- 1 ardei kapia
- 1 gogosar
- 5 catei de usturoi
- 3 tije subtiri de telina, cu frunze
- 3 frunze de dafin
- 3 cuisoare
- cate o lingurita rasa : ghimbir macinat, scortisoara, coriandru macinat, piper, ienibahar
- 1 lingura sare
- 100 ml otet
- 6 lg zahar
metoda:
- rosiile se spala si se taie in sferturi; se pun la foc intr-o cratita acoperita cu capac; dupa 5 minute se lasa putin la racit, apoi se trec prin masina de tocat rosii;
- se caleste ceapa taiata mare impreuna cu ardeiul si gogosarul; se adauga usturoiul taiat felii, apoi sucul de rosii, condimentele, frunzele de telina si dafin; se lasa la fiert 30 de minute apoi se scot frunzele si cele 3 cuisoare si se paseaza cu mixerul;
- se adauga otetul si zaharul si se mai fierb impreuna 20 de minute, dupa care se pune ketchup-ul in borcane sterilizate care se invelesc in paturi si se lasa la racit.
Pofta buna pentru la iarna!

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc frumos, chiar căutam o asemenea rețetă simplă. Am văzut-o și pe aceea cu "caș la capac", mâine o să le încerc pe ambele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pasta de ardei sau gogosari e chiar simpla si de mare efect iarna, una din conservele mele preferate.

      Ștergere