Aceste placintele au fost facute chiar in ziua in care am dat peste reteta, pentru ca aveam in frigider cateva prune care se cereau a fi mancate, si nu oricum ci intr-o prajitura. Prunele crude mi se par cam insipide, dar isi arata adevarata fata odata ce sunt preparate termic, le sta bine cu ceva mirodenii alaturi, iar invelite intr-un aluat fraged sunt de-a dreptul irezistibile! Placintelele astea nu se fac foarte repede, dar numai din cauza timpilor de racire a aluatului, in rest procesul de productie e floare la ureche, tzac-pac.
ingrediente:
- 100 g faina 000
- 50 g faina de grau integrala
- 1 lingura zahar
- un praf de sare
- 100 g unt rece
- 1 lingura smantana
- 1 lingurita otet
- 2 linguri apa rece
pentru umplutura:
- 250 g prune (la mine , 8 bucati)
- 1 lingura cu varf zahar
- 2 lingurite amidon
- 2-3 picaturi otet balsamic
- 1 lingurita rasa scortisoara
- 1/2 lingurita ghimbir macinat
- varf de cutit cuisoare macinate
pentru uns:
- 1 ou (spune sursa; eu am folosit doar albus, batut usor)
metoda:
- se amesteca fainurile cu sare si zahar; se adauga untul taiat cubulete; se amesteca cu varfurile degetelor, pana cand bucatile de unt ajung de marimea unui bob de mazare;
- se amesteca smantana cu otet si apa; se toarna acest lichid peste firmiturile de faina si unt; se amesteca cu o furculita pana se leaga aluatul; acesta se inveleste in folie de plastic si se lasa in frigider cam o ora - sau pana se intareste (daca-i graba mare, se poate pune in congelator 10-15 minute);
- pentru umplutura, prunele se taie bucati, se adauga celelalte ingrediente, se amesteca bine;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat, se taie discuri cu diametrul de 8 cm; se aduna resturile de aluat, se framanta putin, se intinde din nou - in total ar trebui sa iasa 16 bucati, spune sursa, dar mie mi-au iesit doar 14 (si-un biscuit diform, ramas din resturile resturilor);
- se pune cate o lingura de prune pe jumatate din discurile decupate; se ung marginile cu ou batut, apoi se aseaza deasupra bucatile ramase, presand putin, sa se lipeasca; se inteapa placintelele cu o furculita (pe acolo va iesi aburul) si se lasa in frigider o ora (macar jumate, daca nu mai avem rabdare);
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- se ung placintelele cu ou batut si se coc 35-40 de minute.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu