Diana este autoarea blogului Disturbingly Delicious, un blog cu fotografii frumoase si cu retete foarte tentante pentru mine (pentru ca ii plac si ei tartele si cheesecake-urile ....). Curioasa sa afle care sunt retele preferate pentru pranzul de duminica, Diana are in fiecare saptamana cate un invitat la Sunday Lunch, iar azi este randul meu sa raspund invitatiei.
Pranzul de duminica este ceva sublim la noi in familie, insa lipseste cu desavarsire - cel putin in forma lui clasica! Suntem cam dezordonati la sfarsit de saptamana si luam masa de pranz cand avem chef, la ora 12 daca am sarit peste micul dejun, sau seara la 6 daca am luat "micul dejun al campionilor" adica o ratota sanatoasa, cu carnati si branza! Se intampla sa avem la pranz doar o mancare rapida, sau supa si felul doi, ori chiar trei feluri daca avem musafiri. Desi nici o duminica nu seamana cu alta, parca supa de pui cu galuste (o face bucatarul meu, eu n-am nici o contributie) apare cel mai frecvent in meniu. Pentru Sunday Lunch insa am ales sa povestesc despre o reteta care imi aminteste de pranzurile de duminica din copilarie (cand "pranzul" era chiar la ora pranzului) si anume snitele chinezesti in sos dulce-acrisor - reteta de la mama. Parca vad sprancenele ridicate a mirare, cum adica mancam noi chinezeste acum 25-30 de ani? Explicatia e foarte simpla: mama a luat reteta dintr-o revista China, care pe vremuri era una dintre putinele reviste la care se putea face abonament in Romania. Revista era in limba romana, plina de poze (asta imi placea mie la varsta aceea), si dupa primele pagini despre planul cincinal si recolta boabe la hectar urmau articole interesante despre istoria, cultura, geografia si chiar arta culinara a unei lumi atat de indepartate de a noastra. Reteta nu e deloc complicata si gatitul nu dureaza mult, astfel incat ramane timp pentru o plimbare cu catelul dupa pranz :).
ingrediente (4 portii) - pentru snitele:
- 600 gr carne de porc slaba sau pui (aici, piept de pui)
- 100 gr faina
- 50 gr amidon
- 4 oua
- 1 lingurtia rasa pudra de ghimbir, sare
- ulei pentru prajit
pentru sos:
- 600 ml suc de rosii
- 50 ml otet
- 80 gr zahar
- 1 lingura sos de soia
- 50 gr amidon
metoda:
- se taie carnea in bucati de 2-3 cm;
- se amesteca faina cu amidon, sare si ghimbir, apoi se adauga ouale si se amesteca bine;
- se pune carnea in aluat si se amesteca, astfel incat sa fie bine acoperite toate bucatile;
- se pune ulei (cam de-un deget) intr-o tigaie, si cand e bine incins se prajesc snitelele, pe ambele fete, cu grija sa nu se lipeasca unul de altul;
- pentru sos se pune la fiert sucul de rosii cu zahar, otet si sos de soia; reteta originala nu spunea nimic de sos de soia, dar cum sa fie mancare chinezeasca fara el ?; cand fierbe se amesteca amidonul cu putina apa rece pana se dizolva, apoi se toarna in sos, amestecand, si se lasa sa dea doua-trei clocote;
- se servesc snitelele cu sosul de rosii si cu orez.
Pofta buna!
Liana, multumesc din nou ca ai impartasit cu noi povestea ta. M-ai facut sa rad cu planul cincinal si recolta de boabe la hectar si cu revista China, la care noi nu eram abonati, sau poate abonamentele nu se faceau in toata tara. Orice era posibil in vremea aceea. Te pup si o duminica minunata iti urez.
RăspundețiȘtergereDiana, eu iti multumesc pentru invintatie!
ȘtergereCat depsre revista ... poate aveam pile la posta, cine stie ?...
Arata grozav si cred ca sunt delicioase. Musai de testat!
RăspundețiȘtergereMusai-musai, ca sunt foarte bune si se fac usor!
Ștergere