Daca i-as spune pe numele oficial "Riz a l'imperatrice" poate ar fi clar deja din titlu despre ce e vorba in reteta, dar am ales numele sub care am gasit-o intr-un vechi caiet cu retete (din care am luat si reteta de prajitura Arlechin ). Acest desert contine gelatina, dupa care nu ma prea dau in vant (o folosesc foarte rar si se vede la cum am scos desertul din forma), dar imi inchipui ca ar fi foarte bun pregatit ca si desert la pahar, fara gelatina.
ingrediente:
- 125 g orez cu bobul rotund
- 750 ml lapte
- 100 g zahar
- un praf de sare
- 1 pastaie de vanilie
pentru sarlota:
- 3 oua
- 125 g zahar
- 100 ml lapte
- 7 g gelatina granule (reteta zice 4 foi de gelatina)
- 400 ml frisca + pentru ornat, eventual
in plus:
- 50 ml coniac (reteta din caiet e cu rom, care mie nu-mi place, asa ca am folosit alt alcool)
- 100 g fructe uscate (aici: stafide, merisoare si caise)
- 10 g coaja de portocala confiata
metoda:
- se fierbe orezul cu lapte, zahar, praf de sare si semintele din pastaia de vanilie; se lasa la racit;
- se bat ouale cu zahar pana cand acesta se dizolva; se pune amestecul, subtiat cu lapte, intr-o cratita cu fund dublu la foc mic (sau se lucreaza la bain-marie); se tine pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa si da intr-un clocot;
- fructele uscate si coaja de portocala se taie bucatele si se lasa la inmuiat in coniac;
- se dizolva gelatina in 70 ml apa rece; se lasa 10 minute, timp in care se raceste putin si crema de ou; se adauga gelatina si se amesteca bine - ideal ar fi ca crema sa aiba 60 de grade C; daca s-a racit prea mult se poate pune pe foc mic; atentie insa - nu trebuie sa fiarba!
- cand orezul si crema de ou sunt usor caldute se amesteca, adaugand si fructele cu tot cu alcoolul pe care nu l-au absorbit;
- se bate frisca, apoi se inglobeaza cu grija in amestecul cu orez; se pune in forme si se lasa in frigider pana se incheaga; aici am umplut un bol mare de sticla (diam. aprox. 20 cm) si doua mai mici;
- pentru aventura scoaterii desertului din forma se scufunda vasul in apa calda (nu fierbinte pentru ca va topi gelatina) - aproximativ 10 secunde; se desprind marginile budincii de peretii formei cu ajutorul unui cutit subtire, se "zgaltaie" putin forma, apoi se aseaza deasupra farfuria de servit si se intoarce ansamblul cu susu-n jos; s-a desprins ? :D
Se poate orna cu fructe confiate sau / si frisca.
Pofta buna!
O idee...nu am facut de mult orez dulce!
RăspundețiȘtergereE bun, cremos si aromat, cu toate celelalte chestii pe langa el ...
Ștergerewaw, imi place mult cum suna ;) trebuie sa vad si gustul ;)
RăspundețiȘtergereEu zic ca-i bun si gustul. Sa-mi spui cum ti se pare, dupa ce-l faci :)
Ștergere