Se vede ca imi plac prajiturile cu morcovi, pentru ca am in caiet niste briose (cu morcovi, nuci, mar si nuca de cocos), o prajitura (cu morcovi si nuci), iar acum am facut acest tort dintr-o carte de la Mos Craciun (multumesc, Mosule, sa mai vii pe la noi...). Pe langa morcovi si nuci, in aluatul tortului sunt stafide si o portocala - coaja si zeama ei, care-i dau o aroma "de iarna". Ca si la celelalte prajituri cu morcovi pomenite mai sus, si la asta crema de branza de vaci se potriveste perfect.
ingrediente:
- 180 ml ulei de floarea soarelui
- 200 g zahar
- 4 oua
- 225 g faina
- 1 lingurita praf de copt (5 g)
- 1 lingurita bicarbonat (5 g)
- zeama de la o portocala (80 ml, aici) si coaja ei, rasa
- 2 lingurite scortisoara
- cate un varf de cutit de ienibahar, ghimbir si cuisoare
- un praf de sare
- 150 g stafide
- 200 g morcovi rasi
- 50 g nuci prajite cu tocate mare
pentru crema:
- 450 g crema de branza de vaci
- 75 g zahar pudra
- 150 ml frisca
- coaja de la o portocala
metoda:
- se inginge cuptorul la 170 grade C; se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu diametrul de 20 cm;
- se amesteca bine faina cu agentii de crestere, sarea si condimentele; in alt bol se amesteca ouale cu ulei si zahar; se adauga coaja si zeama de portocala, apoi amestecul cu faina; se amesteca fara a insista prea mult, apoi se adauga morcovii rasi, stafidele si nucile;
- se toarna aluatul in tava pregatita si se coace prajitura 30 de minute; se acopera cu folie de aluminiu si se coace pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata (la mine: 30 de minute, cartea zicea mai mult, asa ca - verificati dupa o jumatate de ora);
- se lasa blatul la racit in forma 5 minute, apoi se scoate pe un gratar;
- se freaca crema de branza cu zaharul pudra, apoi se adauga coaja rasa de portocala si frisca; se bat impreuna pana se itnareste compozitia;
- se desprinde cu grija hartia de copt de pe tort, apoi acesta se taie in doua pe orizontala; partea de jos se unge cu aproximativ jumatate din crema de branza, se aseaza cealalta bucata de blat si se acopera cu restul de crema.
Se decoreaza dupa imaginatie - aici cu nuca macinata, stafide si fasii de morcovi fierte in sirop de zahar.
Pofta buna!
La multi ani 2014! Iti doresc un an nou plin cu bucurii, sanatate si impliniri pe toate planurile!
RăspundețiȘtergereTortul e delicios!
Multumesc:)
Ștergere