Prima recolta din gradinuta mea este cea de rubarba. Am doua plante foarte de treaba care au crescut chiar daca nu le-am pregatit cum trebuie pentru iernat. Tarta e inspirata de aceasta reteta, modificata pe ici pe colo, prin partile esentiale (nu am folosit aluat cumparat ci l-am facut eu, am inlocuit migdalele cu nuci, din lipsa de portocala am pus zeama de lamaie amestecata cu putin jeleu de struguri, care m-am gandit ca-i va da culoare roz rubarbei mle - lucru care nu s-a intamplat, doar sosul e usor rozaliu). Gustul putin acrisor al rubarbei se simte foarte bine si se potriveste cu stratul crocant si dulce de deasupra.
ingrediente pentru aluat:
- 250 g faina
- 125 g unt gras, rece
- 80 g zahar
- 1 ou
ingrediente pentru umplutura:
- 750 g rubarba (cantarit dupa ce a fost curatat, e nevoie de cules sau de cumparat cam de 1 kg)
- zeama de la jumatate de lamaie
- 140 g zahar
ingrediente pentru stratul crocant:
- 85 g nuci
- 140 g faina
- 140 g unt
- 150 g zahar brun (cel mai brun, aici, dar se poate de oricare)
- 1/4 lingurita scortisoara
metoda:
-pentru aluat: se amesteca faina cu zaharul in robotul de bucatarie; se adauga untul taiat cubulete, se amesteca pana cand compozitia are aspect de firmituri; se adauga oul batut usor si se amesteca din nou aluatul pana cand se aduna (daca e nevoie se poate adauga o lingura de apa rece); aluatul se inveleste in folie alimentara si se lasa in frigider 30 de minute;
- se incinge cuptorul la 180 grade C;
- rubarba se spala, se curata si se taie bucati de 1-2 cm; se pune intr-o tava impreuna cu sucul de lamaie (amestecat cu o lingura de jeleu de struguri, daca folositi) si zahar; se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace 30-40 de minute; se toarna intr-o sita asezata peste un bol si se lasa la scurs si racit;
- se intinde aluatul pe blatul usor infainat, se aseaza intr-o tava de tarta de 23 cm, se inteapa din loc in loc cu o furculita, se tine in frigider 30 de minute apoi se coace "in orb" (acoperit cu hartie de copt peste care se pun greutati, de ex. boabe de fasole) 20 de minute; se indeparteaza hartia de copt cu tot cu fasole si se mai coace alautul 10 minute;
- se pun in robotul de bucatarie ingredientele pentru stratul crocant, se amesteca pana se obtine o compozitie omogena;
- se inde peste aluat rubarba scursa, iar deasupra se presara compozitia cu nuci;
- se coace tarta 20 de minute.
Se serveste calduta, cu siropul de rabarba (pentru ca mi s-a parut prea lichid l-am fiert 15 minute) si eventual cu frisca.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu